Frisk Asker sendte Vålerenga på påskeferie

Frisk Asker er klar for finale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Seriemester Vålerenga er ferdig for sesongen, mens Frisk Asker gjør seg klar til finalespill.

Vålerenga tok ledelsen i Askerhallen søndag, men Frisk Asker snudde kampbildet raskt med tre mål på to minutter og 44 sekunder, signert Kyle Bonis, Sebastian Johansen og Mikkel Christiansen. Seriemesteren virket preget av stundens alvor. Det sto tross alt 3-2 i kamper i favør Frisk Asker før søndagens match.

Det var vinn eller forsvinn for Vålerenga.

Tobias Lindström og Stefan Espeland – tilbake fra sykdom – hjalp oslolaget tilbake i kampen. Stillingen var 3-3 etter tre perioder.

Sudden death!

For et drama!

Ett eneste skudd kom til å avgjøre om Frisk Asker går til finale eller om Vålerenga får en kamp sju på hjemmebane.

Avgjørelsen falt Frisk Askers vei.

Petter Kristiansen førte pucken inn i Vålerenga-sonen på en kontring, to mot én. Da han fikk pasningen fram til Kyle Bonis, hadde kanadieren åpent mål. Ett skudd senere var kampen over, fem minutter og 13 sekunder ut i sudden death.

Frisk Asker er klar for finale med 4-3-seier søndag og 4-2-seier sammenlagt.

Vinnermålet var spesielt deilig for klubbveteran Petter Kristiansen, som bidro til at Vålerenga fikk sjansen til å sette inn 3-3 i overtall fordi Kristiansen tok en utvisning for å skyte pucken over vantet. Espelands scoring kom i nettopp dette overtallet.

Det spiller ingen rolle nå, ettersom Kristiansen la den målgivende pasningen til 4-3-scoringen.

– Jeg følte meg som en syndebukk der, så det var sjukt digg at den satt! sier Kristiansen til TV 2 Zebra.

Nervøse eller syke?
Vålerenga kom til denne kampen med et veldig enkelt utgangspunkt. Oslolaget var nødt til å vinne for å få spille flere kamper denne sesongen. Roy Johansens lag er stappfullt av rutine, men fremsto svært nervøst i starten av kampen. Beslutningene var ikke gode og pasningene var upresise.

Dette lignet ikke en seriemester eller et lag med en snittalder på 28 år. Eller et lag hvor så mange har landslagserfaring.

Det lignet mer på et lag som sliter med omgangssyken. Vålerenga har gjort nettopp det. Kanskje det fremdeles sitter i, selv om manager Espen Knutsen etter forrige kamp fortalte Nitten.no at det bare var Stefan Espeland som fremdeles slet.

Viktige Espeland var tilbake i denne kampen, etter å ha stått over de to forrige matchene. Vålerenga tapte 1-7 og 0-4 i de to kampene Espeland sto over.

Søndag var det altså nettopp Espeland som utlignet til 3-3.

Ettersom Vålerenga klarte å hente seg inn igjen, var det nok heller nerver enn sykdom som plaget oslolaget i første periode.

Power-play-magi
Faste lesere husker kanskje artikkelen vi skrev om det giftige power-play-trekket Winnipeg Jets ofte bruker? Der Mark Scheifele stiller seg foran mål og er klar til å skyte på direkten, på direktepasning fra Kyle Connor, som får pucken fra Blake Wheeler ved høyrekanten?

Frisk Asker kopierte den i kamp seks mot Vålerenga. Hampus Gustafsson spilte rollen til Blake Wheeler, Anders Bastiansen sto bak mål og videreformidlet pucken på direkten, og Mikkel Christiansen satte pucken i mål. Presist og lekkert!

Bilder fra TV2sumo.no

Når dette trekket gjennomføres så raskt og presist, er det ekstremt vanskelig å stoppe.

Scoringen ga Frisk Asker ledelsen 3-1.

Årets sluttspillhelt
Nettopp Mikkel Christiansen er verdt noen ord. I grunnserien scoret han bare seks mål på 48 kamper.

I sluttspill hender det ofte at uventede spillere inntar større og viktige roller enn ellers. Jeg så for meg at for eksempel Colin Spaberg Olsen kunne bli en sånn spiller for Vålerenga, etter at han ofte imponerte meg med bra spill i en begrenset rolle i grunnserien. Der bommet jeg. Spaberg Olsen har faktisk null poeng i årets sluttspill.

I stedet er det Mikkel Christiansen som har tatt på seg rollen som «Årets sluttspillhelt». 27-åringen har allerede scoret flere mål i sluttspillet enn han gjorde gjennom hele seriespillet.

3-1-scoringen søndag var hans sjuende mål i dette sluttspillet. Han har ni poeng på 13 kamper nå, mot 15 på 48 i grunnserien.

Jan André Aasland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trenerbytter kan lønne seg
Scott Hillman fikk sparken 17. desember i fjor. Frisk Asker sto da bokført med 43 poeng på 27 kamper – og hadde i snitt hentet hjem 1,59 poeng per kamp. På de 21 siste seriekampene ble det 35 poeng og et snitt på 1,67 poeng.

Forskjellen var altså ikke veldig stor. 1,59 poeng per kamp gir 76,4 poeng over en hel sesong, mens et snitt på 1,67 gir 80 poeng.

Likevel skjedde det noe etter at Jan André Aasland overtok. Selv hevder han at han ikke har gjort noen store endringer, men spillerne føler seg åpenbart mer komfortable med den defensive strukturen. De ti siste kampene var uttellingen 2,0 poeng per kamp, et snitt som over en hel sesong ville gitt Frisk Asker 96 poeng.

Man skal definitivt ikke undervurdere verdien av å føle seg komfortabel. I kamp sju mot Lillehammer i kvartfinalen, var det også motstanderlaget som fremsto nervøst. Frisk Asker holdt hodene kalde og fokuserte på arbeidsoppgavene sine. Det er mer enn en floskel, akkurat det å fokusere på arbeidsoppgavene. Det skaper ofte suksess.

Get-ligaens beste spiller?
En i Vålerenga som ikke virker nervøs, uansett situasjon, er kaptein Tobias Lindström. Han ble toppscorer i grunnserien med fenomenale 44 mål på 48 kamper, og gjorde hele 78 poeng da. Det var bare rekkekamerat Rasmus Ahlholm som gjorde flere poeng i serien.

I sluttspillet virker han enda bedre, utrolig nok.

Se på denne elegante scoringen mot Frisk Asker søndag:

Bilder fra TV2sumo.no

Det ser kanskje enkelt ut ved første øyekast, men som dere ser, er han under hardt press fra en motspiller idet han snurrer 270 grader rundt i samme bevegelse som han tar kontroll over pucken. Og han rekker å gjøre det før pucken havner bak mållinja og scoring blir umulig.

Lindström er ikke bare den største offensive trusselen i Vålerenga, men jobber også knallhardt defensivt og vi har flere ganger sett ham stanse kontringer imot i dette sluttspillet. Når han i tillegg har gjort ni mål og 18 poeng på ti kamper, lurer jeg på om Tobias Lindström er Get-ligaens beste spiller.

I mine øyne står det mellom Lindström og Patrick Thoresen i Storhamar, som står med tolv poeng på sju kamper i sluttspillet og også leverer en komplett pakke. Thoresen er imidlertid ikke like målfarlig. Det er det jo tross alt ingen som er.

Motstanderen klar mandag eller onsdag
Hvem Frisk Asker møter i finalen, avgjøres enten mandag eller onsdag. Storhamar leder 3-2 i kamper mot Stavanger Oilers. Lagene møtes i Stavanger mandag. Dersom Oilers vinner der, blir det en sjuende og avgjørende kamp på Hamar onsdag.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Frisk Asker sendte Vålerenga på påskeferie”

Legg igjen en kommentar