Giganten Colton Parayko holder elitenivå

Få spillere har imponert mer enn Colton Parayko i årets sluttspill. Foto: Skjermdump fra NHL.com

Motstanderne har store problemer med å score mål når Colton Parayko er på isen.

Boston Bruins leder 2-1 i kamper i finaleserien mot St. Louis Blues, men det er iallfall ikke Colton Paraykos skyld at missourilaget ligger under.

Den 198 centimeter svære backen spiller fenomenal ishockey. Det kan man se med det blotte øye og det viser tilliten fra trener Craig Berube, som har brukt Parayko i 453,34 minutter i spill fem mot fem – mer enn noen annen spiller i årets sluttspill.

Et dypdykk i tallene viser også hvor fenomenalt godt Parayko spiller.

I finaleserien mot Boston Bruins har han ennå ikke vært på isen på et baklengsmål fem mot fem.

Hvis vi ser hele sluttspillet under ett, har Colton Parayko spilt 41,14 minutter per baklengsmål i spill fem mot fem. Det er eksepsjonelt bra, med tanke på at 26-åringen bare starter 42,36 prosent av byttene sine i offensiv sone og hele tiden møter motstanderlagets beste spillere.

La oss se litt på hvor mange minutter andre profilerte backer i årets sluttspill har spilt per baklengsmål i fem mot fem:

Dougie Hamilton (CAR) 36,23
Tyson Barrie (COL) 36,15
John Klingberg (DAL) 34,02
Jaccob Slavin (CAR) 28,57
Seth Jones (CLB) 24,08
Brent Burns (SJS) 23,45
Erik Karlsson (SJS) 18,33

Erik Karlsson skiller seg negativt ut her, til tross for at han også hadde fordelen av å starte 60 prosent av byttene i offensiv sone. Alle disse backene startet en betydelig større andel av byttene sine i offensiv sone enn tilfellet er med Parayko.

La oss se på de andre St. Louis-backene i finaleserien:

Carl Gunnarsson 51,07
Jay Bouwmeester 36,59
Robert Bortuzzo 30,44
Alex Pietrangelo 29,14
Joel Edmundson 24,46
Vince Dunn 21,51

Gunnarsson har bare spilt 204 minutter og møter enklere motstand, men svenskens tall er selvfølgelig imponerende likevel. Bouwmeester er Paraykos makker og starter enda sjeldnere i offensiv sone enn Parayko (37,46 %).

La oss se på backene til Boston Bruins:

Brandon Carlo 44,22
Torey Krug 43,22
Charlie McAvoy 38,13
Connor Clifton 38,06 (under 200 min)
Zdeno Chara 35,05
Matt Grzelcyk 26,02
Steven Kempfer 23,33
John Moore 12,31

Her ser vi at backparet Torey Krug og Brandon Carlo skiller seg positivt ut. Begge slår faktisk Parayko. Bostons andrepar har utvilsomt et fenomenalt godt sluttspill. Det skal sies at de som andreparet til Bruins møter enklere motstand enn Parayko gjør.

De tre forwardene hos motstanderne som Parayko spilte mest mot, var i første runde Mark Scheifele, Kyle Connor og Blake Wheeler for Winnipeg Jets, i andre runde Tyler Seguin, Alexander Radulov og Jamie Benn for Dallas Stars og i tredje runde Logan Couture, Gustav Nyquist og Timo Meier for San Jose Sharks.

I finaleserien mot Boston spiller Parayko mest mot Brad Marchand, David Pastrnak og Patrice Bergeron. Krug og Carlo spiller hovedsakelig mot Ryan O’Reilly, David Perron og Sammy Blais.

Alle som har fulgt med på finaleserien mellom Boston og St. Louis, har sett at power-playet til Bruins er dødelig effektivt. Seks av lagets tretten mål har kommet mens Blues har vært i undertall. Det er åpenbart viktig for St. Louis å ligge unna utvisningsboksen resten av serien.

Det er like åpenbart viktig for St. Louis å bruke Colton Parayko så mye som mulig. Så langt i finaleserien har han spilt 26,55 minutter per kamp. Det er nok vanskelig å presse ham særlig mer, men ikke bli overrasket om Craig Berube prøver.

Ingen i NHL ville ha stortalentet Torey Krug

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar