Glad for at assistregelen er endret i Get-ligaen

Mikael Zettergren misliker den norske håndteringen av andreassists. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Mange reagerte på den spesielle assist-regelen. Nå er den endret.

Forrige sesong ble det ikke delt ut andreassist like lett i Get-ligaen som i andre ishockeyligaer. Hvis for eksempel en back spilte fri en forward, som kom to-mot-én sammen med en annen forward, og disse to spilte vegg, fikk ikke backen kreditert en assist.

Sagt på en annen måte: Du fikk ikke andreassist dersom målscoreren hadde pucken før spilleren som slo den målgivende pasningen. I for eksempel NHL er det standard at det deles ut andreassist til backen i eksempelet over.

Mikael Zettergren (36) i Storhamar mener at denne regelen slo negativt ut for spillere i Get-ligaen med ambisjoner om å komme til en utenlandsk klubb som kan betale mer i lønn.

– Hvis en klubb kan velge mellom to spillere, tar man den som har gjort mer poeng. Det er ikke like mye speiding av spillere her (i Norge), så det er poengene hos EliteProspects folk sjekker, sier Zettergren til Nitten.no.

– Jeg vet at Kodie Curran var fascinert av denne regelen og mente at han hadde mistet en masse assists på grunn av den, fortsetter svensken.

– Du mener altså at denne regelen påvirket inntektsmuligheten for en spillers karriere?

– Ja, det er helt sikkert.

Dommersjef Geir Thomas Olsen i Norges Ishockeyforbund forteller til Nitten.no at denne regelen ble endret etter forrige sesong.

– Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) endret dette i sin regelrevisjon etter VM. I praksis er det nå likt i Get-ligaen som i NHL, sier Olsen til Nitten.no.

Get-ligaen fulgte altså regelverket til IIHF. I en rekke andre ligaer, som SHL og NHL, valgte man å følge sine egne regler.

– Både VM og OL ble spilt med den gamle regelen, opplyser Olsen.

I for eksempel NHL er det fokus på hvor mange spillere som klarer å runde 100 poeng per sesong, og denne restriktive assistregelen ville ha virket negativt på det.

Dette gjorde det ugunstig å spille i Norge, mener Zettergren, som forteller til Nitten.no at han har undersøkt saken og bare funnet én annen liga som brukte samme restriktive regel – Allsvenskan.

– Jeg er glad de har endret dette nå, sier Zettergren.

Storhamar-profilen mener at den restriktive regelen i verste fall kan ha kostet de beste spillerne, som Kodie Curran forrige sesong, opp mot ti poeng per år.

Zettergren mislikte regelen så sterkt at han ba spillerforeningen NISO om å reagere.

– Det bør være samme regler i Norge som i land det er naturlig å sammenligne seg med. Ishockey er en sport med et stort fokus på statistikk, og dette kan gjøre utslag på en spillers CV i form at av antall produserte poeng vil kunne være lavere enn hva det ville vært i en sammenlignbar liga, sier forbundsleder Joachim Walltin i NISO til Nitten.no.

– Ved at dette kan påvirke en spillers ishockey-CV, kan det også i ytterste konsekvens påvirke spillerens økonomiske hverdag eller muligheten for kontrakt i en annen liga. Det er positivt at dette nå er endret slik at spillernes statistikk blir ført på lik måte som i sammenlignbare ligaer, legger Walltin til.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

3 Replies to “Glad for at assistregelen er endret i Get-ligaen”

  1. Er det flere poeng-regler som er annerledes? Feks, blir man tilkjent assist i Norge hvis keeper redder skuddet ditt, og en lagkamerat setter returen? I NHL praktiseres dette.

Legg igjen en kommentar