Hall of Fame-journalist ber Rangers om å trade Zuccarello raskest mulig

Mats Zuccarello takles av Jevgenij Malkin under en kamp mellom New York Rangers og Pittsburgh Penguins. Foto: Brad Penner-USA TODAY Sports

«Det er på tide at Rangers trader en frustrert publikumsfavoritt», skriver Larry Brooks.

Brooks, som i 2018 ble innlemmet i Hall of Fame og tildelt Elmer Ferguson Award for sin innsats som hockeyjournalist, serverer denne konklusjonen etter et intervju med Mats Zuccarello, hvor den norske vingen innrømmer at hans spill påvirkes av at Rangers etter alt å dømme kommer til å trade ham.

– Jeg er et menneske, så dette er åpenbart noe jeg tenker på og jeg har nok latt det påvirke meg for mye. Når det påvirker spillet mitt sånn som det har gjort, er det min feil. Jeg skulle ikke ha latt det gå så langt, sier Zuccarello til New York Post-journalisten.

Brooks skriver i samme artikkel at «Det er tid for Jeff Gorton å gjøre det rette. Tid for manageren å gjøre det som er best for laget og for Mats Zuccarello, nemlig å trade den kommende free agent-spilleren så fort han får et legitimt tilbud og dermed få en slutt på denne venteleken som spiser opp nummer 36 og som definitivt ikke hjelper blåtrøyene».

– Jeg er menneskelig
Brooks har rett. New York Rangers bør trade Mats Zuccarello raskest mulig. Det er faktisk helt innafor å kritisere manager Jeff Gorton for at han ikke allerede har gjort dette.

Å beholde Mats Zuccarello de første tre månedene av sesongene, kunne bare ende med ett av to mulige utfall: Enten en Zuccarello i normal form, altså så god at han hjelper laget til poeng som laget ikke bør ta dersom laget skal få et høyest mulig draftvalg til sommeren, eller en Zuccarello som lar seg prege av overgangssituasjonen og leverer under normalnivået og dermed senker sin egen tradeverdi.

Gortons beslutning om å beholde Zuccarello helt til kalenderen viste 2019, var tap-tap for Rangers. En feilvurdering av manageren.

Nå sitter Mats Zuccarello med 14 poeng på 28 kamper, bare fire mål og en ekkel -20 i pluss/minus. Hans verdi på overgangsmarkedet er betydelig lavere enn for ett år siden, da Rangers annonserte «rebuild»-prosessen med et brev til fansen og traden av kaptein Ryan McDonagh.

– Folk kan si at jeg tjener nok penger (4,5 millioner dollar per sesong) til at jeg ikke burde la dette affektere meg, men jeg beklager, jeg har vært her i ni år og er menneskelig. Jeg vet at jeg har en jobb å gjøre og jeg skal gjøre mitt beste så lenge jeg er her. Jeg ønsker ikke å skuffe noen, sier Zuccarello til New York Post.

Etter det Nitten.no vet, meldte både Calgary Flames og San Jose Sharks interesse for Zuccarello før overgangsvinduet stengte forrige sesong. Flames har siden den gang skaffet seg tre nye høyrevinger (Elias Lindholm, James Neal og Austin Czarnik) og har nok løst det behovet nå.

Gorton imponerer ikke
Gorton har ikke imponert som manager i Rangers, iallfall ikke på tradefronten. I løpet av sine snart fire sesonger i sjefsstolen, har han gjort 21 trades uten å sitte igjen med en eneste stor seier. I de to største tradene Gorton har gjort, har han fått kvantitet i stedet for kvalitet i retur.

Da han tradet Ryan McDonagh og J.T. Miller sammen, skulle man tro at dette kunne gi minst ett stortalent i retur i tillegg til et førsterundevalg. I stedet fikk Rangers tre spillere som enten er middelmådige (Vladislav Namestnikov) eller har potensial til å bli middelmådige (Brett Howden og Libor Hajek).

Howden og Hajek er fine talenter, men Howden blir neppe mer enn en andresenter eller tredjesenter og Hajeks framtid er nok også i midtsjiktet, på backplassen.

Da Gorton tradet Rick Nash (dagen før), fikk han også kvantitet i stedet for kvalitet i retur sammen med et førsterundevalg. Ryan Spooner, Matt Beleskey og Ryan Lindgren. Spooner er allerede borte, Beleskey blir aldri en del av løsningen i Rangers og Lindgren (fyller 21 år i februar) er foreløpig ikke god nok for NHL.

Oversikten over alle tradene til Jeff Gorton ligger ute hos nhltradetracker.com. Hans merittliste på overgangsfronten gjør det naturlig å spørre seg om Jeff Gorton er den som er best egnet til å lede Rangers-organisasjonen gjennom en rebuild.

Hvis vi ser på spillerinvesteringene utenom trades, altså free agent-signeringene, har Gorton bare gjort én av en viss størrelse. Kevin Shattenkirk ble gitt en fireårskontrakt verdt 6,65 millioner dollar. Han kom fra en rolle i tredje backpar og power-play-spesialist i St. Louis Blues og har vært en fiasko i Rangers så langt.

Ser vi på investeringer under to millioner dollar, har Gorton én kjempesuksess i Michael Grabner, som kom i 2016 og i to sesonger var en av NHLs beste forwards i undertall. Det blir i sum altfor tynt å treffe med én signering på tre og et halvt år.

Vi venter i spenning på å se hva han kan få i retur for Mats Zuccarello.

– En av lederne
Larry Brooks skriver i artikkelen at Zuccarello har vært en enormt populær spiller både hos fansen og hos lagkameratene i garderoben.

«Han har vært en av lederne, en av dem som letter stemningen i rommet, som også går foran som et godt eksempel på isen. Men han har ikke vært den personen eller spilleren denne sesongen. Det er ikke feil å antyde at lagkameratene har merket seg dette», skriver Brooks.

– De siste ukene har jeg vært for emosjonell om dette. Det er en vanskelig situasjon, men det er ingen unnskyldning. Det er hva det er. Jeg vet det, sier Zuccarello.

Les også: Respektløs behandling av Mats Zuccarello

Brooks avslutter med å si at det laget som nå tilegner seg Zuccarello i en trade, trolig gjør et kupp. Rangers vil ikke klare å skape en budkrig for Zuccarello ved å holde på ham helt til overgangsvinduets siste timer 25. februar, mener Hall of Fame-journalisten, som konkluderer med at spillepausen fra 20. til 28. januar i forbindelse med All Star-kampen er en god anledning for Gorton til å trade Zuccarello.

– Jeg venter egentlig bare på å bli tradet

Seks tegn på at Mats Zuccarello snart er ferdig i New York Rangers

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Hall of Fame-journalist ber Rangers om å trade Zuccarello raskest mulig”

  1. Etter å ha fulgt karrieren til nr.36 siden han starta i NY, så mener jeg at det største problemet hans akkurat nå er spillestil. For 4-5 år siden var NYR en av de lagene som spilte mest puckbesittende i hele ligaen. Det passet en playmaker som Mats veldig bra, som da fikk utnyttet sin spisskompetanse (spilleforståelse, overblikk, pasninger osv). De siste årene med Vignault så ble flere av de spillerne som hadde stor betydning for både spillestilen og Mats trada bort. At han leverte så bra med poeng de to foregående sesongene er egentlig utrolig bra, for egentlig har NYR skiftet spillestil sakte, men sikkert. Det NYR-laget som i flere sesonger var en heit sluttsspillskandidat har vært en fjern drøm lenge nå. Og den nedadgående trenden startet nok med Gorton.

    Denne sesongen har det vært helt bedrøvelig å se på. De er ikke i nærheten av å ha evner til å holde pucken i laget og det eneste de satser på er å være tight defensivt og skåre på kontringer. Og det passer en spiller som Mats utrolig dårlig. Jeg har gått og håpet i 2-3 år nå på at han skal bli trada og nå må det skje. Utrolig synd at han ikke havna i Tampa for et år siden. Det er nok det laget i ligaen som har en spillestil som hadde fått Mats til å skinne igjen.

Legg igjen en kommentar