Henrik Lundqvist snakker med Nitten.no om sin nye rolle i Rangers

Henrik Lundqvist ser fram til å spille for rundt 20.000 tilskuere på Ullevaal stadion. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det ble noen tunge måneder med mentalt arbeid for å tilpasse seg den nye situasjonen, erkjenner den svenske NHL-stjernen.

New York Rangers var bare et par poeng fra sluttspillplass da klubbledelsen 8. februar sendte ut «En beskjed fra Glen Sather og Jeff Gorton om laget vårt». I dette brevet til fansen opplyste klubbens president og klubbens general manager at Rangers ikke nådde målet om å vinne Stanley Cup og at klubben derfor i tiden som kommer vil fokusere på «å tilegne seg unge spillere som kombinerer fart, ferdigheter og karakter».

En «rebuild», altså. Eller «gjenoppbygging», om du vil.

– Når man får et sånt brev, er det klart man blir frustrert og vil bort, sa Mats Zuccarello til Nettavisen noen dager senere, samtidig som han gjorde det klart at den første reaksjonen hadde dempet seg og at han nå ønsket å bli værende.

– Selvfølgelig ønsker jeg å være her. Jeg føler at jeg kan være en bra spiller og en god lagkamerat hvis de skal gjenbygge. Enten det tar ett, to eller tre år, føler jeg at jeg kan være en bra spiller å ha i den prosessen, forklarte den norske Rangers-stjernen.

– Tunge måneder
Henrik Lundqvist hadde en lignende reaksjon.

– Det var ganske tøft, må jeg innrømme, akkurat da vi bestemte oss for å bygge om og ikke satse på tittelen denne sesongen. Det ble en tøff avslutning på sesongen. Den første halvdelen føltes bra, men det ble noen tunge måneder med mentalt arbeid for å tilpasse seg den nye situasjonen, sier Lundqvist til Nitten.no.

Klubben sparket trener Alain Vigneault fordi han – med rette – ble ansett for å være en type som passer best for en spillergruppe som består hovedsakelig av veteraner. David Quinn er hentet inn fra universitetshockeyen, nærmere bestemt fra Boston University.

Hans fremste styrker skal være kommunikasjon og utvikling av unge spillere. Samtidig er det ingen hemmelighet at Henrik Lundqvist er en nøkkelperson i Rangers-garderoben. Quinn reiste derfor til Sverige for å snakke med Lundqvist noen uker etter at han overtok trenerjobben fra Vigneault.

– Jeg fikk et veldig positivt inntrykk. Det var en kjempegod prat. Vi snakket litt om framtiden, litt om det som har skjedd, og jeg fikk en bra følelse for hvilken type person den nye treneren er. Så er det klart, det blir lettere å kjenne ham som trener når vi kommer i gang med oppkjøringen. Det var et veldig positivt møte, forteller Lundqvist.

Vil avslutte i Rangers
Lundqvist legger samtidig ikke skjul på at han er spent på hvordan kommende sesong blir. Den svenske stjernekeeperen er vant til å kjempe om Stanley Cup-pokalen – og i en alder av 36 år, er ikke gjenoppbygging akkurat en snarvei til drømmen om å vinne ishockeyens berømte trofé.

– Nå vet jeg ikke helt hvordan målsettingen kommer til å se ut når sesongoppkjøringen starter. Vi får sette oss ned med spillergruppen og trenerne, og se hvilket nivå vi skal bygge på. Jeg er gira på en ny sesong, så får vi se hvilke forutsetninger vi får når sesongen starter. Men avslutningen av forrige sesong var ganske tøff å gå igjennom, gjentar Rangers-fansens keeperhelt.

– Men man lærer seg det også, på en eller annen måte, legger han ettertenksomt til.

Henrik Lundqvist har signalisert i tidligere intervjuer at han ønsker å bli værende i New York Rangers, selv om sjansen til å vinne Stanley Cup med manhattanlaget virker blåst.

Det bekrefter Henrik Lundqvist overfor Nitten.no.

– Ja, den beslutningen tok jeg da jeg signerte den siste kontrakten for fire år siden. Hvis jeg får muligheten, vil jeg kjøre hele karrieren i én klubb. Det er mitt mål å avslutte karrieren i New York. Jeg ser på det som at det er få forunt å ha den muligheten. Så er jo spørsmålet om det er gjensidig, om de ønsker å ha meg her. Men jeg trives utrolig godt. De har tatt fantastisk godt vare på meg.

Ny rolle i garderoben
Dette betyr at Henrik Lundqvist får en ny rolle. Han trenger ikke lenger å være «frelseren», den bakerste mannen som skal rydde unna alle problemer og lede New York Rangers til seier etter seier.

Rangers ønsker selvfølgelig fremdeles å vinne kamper – men fokuset blir primært på utviklingen av de unge spillerne som har kommet eller snart kommer inn. Spillere som Lias Andersson, Filip Chytil, Anthony DeAngelo, Libor Hajek, Ryan Lindgren, Brett Howden og Alexandar Georgijev.

– Jeg håper at vi kan sette en standard hvor de unge spillerne som kommer opp ser hva som kreves og får vite hva vi forventer av oss selv. Det er viktig å sette dette med én gang i en ny sesong. Mats Zuccarello og jeg har vært med lenge nå, så vi blir en viktig del i å finne miksen av eldre spillere som kan lede litt an, spesielt nå som vi har så mange unge spillere. Den miksen mellom unge og litt eldre spillere er bra å ha. Jeg håper vi kan ha dette når sesongen kommer i gang, sier Lundqvist.

Men først skal han spille inn penger for Zuccarellostiftelsen, Right To Play og Henrik Lundqvist Foundation under Summer Classic 2018 i Oslo lørdag 11. august.

Veldedighet er blitt en sentral del av livet for den svenske stjernekeeperen, akkurat som det er for Mats Zuccarello.

– Det har vokst med årene. Jeg kom til New York for 13 år siden og jobbet mye med Garden of Dreams Foundation, en veldedig stiftelse i Rangers’ organisasjon, og har vært talsperson der i åtte år nå. Det var mye «se og lære» de første årene. Så blir man mer og mer engasjert. Jeg startet min egen organisasjon for fire år siden. Det har vært kjempegøy. Man får vært med på litt ulike prosjekter.

– Vi jobber med Ronald McDonald-huset i Sverige og Presbyterian Children’s Hospitals i New York. Vi er forhåpentlig bare i startfasen. Vi har fått et godt grunnlag og har bra mennesker som jobber for oss, legger han til.

Henrik Lundqvist Foundation har allerede bidratt med flere millioner kroner til Ronald McDonald-huset i Göteborg, hvor familier kan bo når barna deres er alvorlig syke.

Både Lundqvist og Zuccarello er genuint opptatt av å bruke sine posisjoner til å hjelpe barn. Det er forbilledlig å se slike stjerner gi av seg selv for å lyse opp andres liv.

– Man velger selv hvor mye tid man vil bruke. Hockeyen er alltid nummer én, og det er der det går mest tid, men om sommeren har man tid til å engasjere seg i saker og under sesongen dukker det opp noen tilfeller her og der. Men vi har folk både i styret og i (daglig leder) Johanna Bialous, som sitter på en viktig post og hjelper oss med mange spørsmål og det praktiske. Hadde vi ikke hatt de rette personene rundt oss, hadde det ikke gått, men vi har god støtte.

– Hvordan har arbeidet med Henke & Zuccas Summer Classic vært?

– Det har vært kjempegøy. Vi begynte for halvannet år siden å prate om dette. Mats har gjort dette i Stavanger i fire år, og jeg har vært med på det der. Det har vært kjempegode arrangement. Da vi fikk spørsmål om vi ville gjøre dette på Ullevaal og gjøre noe unikt der, var det veldig spennende.

– Selve planleggingen har Kevin Skabo, Zuccarellos manager, gjort en utrolig jobb med. Zucca og jeg har kontaktet spillerne og alle har vært svært positive. Det handler bare om kalenderen. Sommeren er viktig for spillerne, for å lade opp energi og være sammen med familien. De som har hatt åpninger, har takket ja og synes det er kult å få være med på dette. Dette har vært en kjempemorsom prosess, avslutter Henrik Lundqvist.

Les også: Rangers-spillerne får en helt annerledes hverdag

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar