Importdiskusjonen sendes videre til nytt utvalg

Organisasjonssjef Kristoffer Holm i Norges Ishockeyforbund. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Toppene i norsk ishockey var mandag samlet på Ullevål for å diskutere hvorvidt grensen for importspillere bør endres. 

ULLEVÅL (Nitten.no): Møtet varte fra 10.00 til cirka 15.00, men bød på få konklusjoner.

Organisasjonssjef Kristoffer Holm i Norges Ishockeyforbund forteller til Nitten.no at klubbene og forbundet mandag ble enige om å nedsette et utvalg som spesifikt skal se på konsekvensene av å redusere antall utlendinger i norsk hockey.

– Vi har fått i oppgave av forbundsstyret og presidenten å se på konsekvensene av en reduksjon i antall utlendinger, sier Holm til Nitten.no.

Pål Haukali Higson representerer en av klubbene som flittig har importert gode spillere fra utlandet. Stavanger Oilers-manageren er likevel åpen for å redusere kvoten.

– Vi har ikke gjort et konkret vedtak i styret vårt på om vi ønsker færre eller flere utlendinger i norsk hockey. Jeg tror at alle er opptatt av det som er det egentlige målet, nemlig å øke kvaliteten på spillerutvikling i norsk hockey og at vi skal ha et landslag som kan hevde seg på internasjonalt nivå. Så får vi diskutere veien til målet. Vi har vært mer opptatt av å diskutere hvordan vi skal oppnå dette målet, og vi ser jo at antall utlendinger i Get-ligaen er ett av virkemidlene, sier Haukali Higson til Nitten.no.

– Vi må jobbe med det bakenforliggende før vi konkluderer, legger han til.

– Vet man med sikkerhet hvilken effekt en reduksjon vil ha?

– Nei, og det er den jobben som skal gjøres nå, en grundigere analyse av det forbundsstyret ønsker og hvilket tidspunkt som er rett for å gjøre en endring. Jeg er sikker på at vi klarer å finne en løsning, sier Oilers-manageren.

Håkan Södergren i Norsk Topphockey. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Under mandagens møte i tredje etasje på Ullevaal stadion ble det også enighet om å nedsette et utvalg som skal se på hva som skal til for å spille hockey i Norge rent generelt.

Disse to tingene kan jo henge sammen. Tilhengerne av dagens kvote på sju utlendinger per lag, mener at dette er nødvendig fordi det ikke er nok norske spillere å ta av.

– Vi skal iallfall tillate én utlending på kontoret til Norsk Topphockey, fleiper svenske Håkan Södergren i Norsk Topphockey.

Utvalget skal først og fremst jobbe for at norsk hockey unngår å havne i en situasjon hvor Get-ligaen bare består av ni lag fordi lag som eksempelvis Narvik takker nei.

BAKGRUNN: Under forbundstyrets møte i Oslo 19. juni ble det enighet om at kvoten for utenlandske spillere i Get-ligaen skal tas opp til ny diskusjon.

Dette har også Norges Ishockeyforbunds nye president Tage Pettersen annonsert på Twitter. 

Ønsket er en forlengelse av reaksjonene som kom forrige sesong, da flere av klubbene hadde flere utenlandske spillere i stallen enn de sju klubbene til enhver tid har lov til å bruke i kamp.

– Racet er i gang, og det virker ikke å være noen restriksjoner. Det kan hende at noen må sette bremsene på nå. En, to og tre utlendinger på tribunen. Det har ikke norsk ishockey råd til. Med tanke på landslaget, er det neppe dette vi har lyst på, sa Ole Eskild Dahlstrøm til VG.no. 

I skrivende stund, altså mandag, er 17 av de 19 øverste spillerne i poengligaen oppfostret utenfor Norge.  

Også forrige sesong var 17 av de 20 øverste utenlandsimporter eller spillere som tidligere ble regnet som utenlandsimporter.

Det finnes fordeler og ulemper med dette. 

En av fordelene er at nivået på Get-ligaen åpenbart heves, ettersom importspillerne helt tydelig holder et høyere gjennomsnittsnivå enn norske spillere. 

En ulempe er at norske spillere sjelden er på isen i de viktigste kampsituasjonene. Det er utenlanske spillere som sendes utpå i power-play og det er utenlandske spillere som sendes utpå i sluttminuttene, når kamputfallene skal avgjøres.

Dermed er det neppe tilfeldig at det norske landslaget generelt har vært bedre i undertall enn i overtall i internasjonale mesterskap. 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar