Her er de 15 største keepertalentene i NHL

Ilja Sorokin imponerer i KHL. Her under en kamp for Russland. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix

Nitten.no tok for noen dager siden en nærmere kikk på de mest spennende unge spillerne fra AHL. Denne gangen skal vi se på de mest lovende keeperne – 23 år eller yngre.

Denne lista er på ingen måte fasit på hvem som vil gjøre det best i fremtiden, men en god indikator på hvilke keepere vi kan forvente å se mer av i årene som kommer.

Å velge keepere i draften er ikke alltid like lett. Du kan velge en keeper som nummer én, og allikevel er det keeperen som senere ble valgt som nummer 205 som ender opp med å bli best av de to.

Disse tallene er ikke tilfeldig valgt – i 2000-draften gikk Rick DiPietro som nummer én, og Lundqvist som nummer 205 – Dipietro blir regnet som en flopp, mens Lundqvist er regnet som en av de beste gjennom tidene.

Vi har sett på statistikk og prestasjoner fra våre unge keepere, og kommet frem til en topp 15-liste med keepere vi tror kommer gjøre det bra i fremtiden.

1. Ilja Sorokin (23), New York Islanders
Draftet som nummer 78 i 2014

Sorokin ser til tider uovervinnelig ut i mål. Han har spilt i KHL siden han var 17, og har siden overgangen til CSKA Moskva i 14/15-sesongen ikke hatt lavere enn 1,61 i mål imot per kamp, ei heller en sesong lavere enn 92,9 i redningsprosent – det er ganske så bra.

Sorokin kan med sin vide butterfly, sine gode hender og sine raske forflytninger sammenlignes med landsmannen Sergei Bobrovskij.

Sorokin vil antakeligvis kunne gå rett inn i en førsterolle i NHL, dersom ikke pengene holder Sorokin igjen i Russland. Her kan vi fort se en Vezina-kandidat allerede fra første sesong – dette gitt at han klarer tilpasse seg spill på liten bane.

2. Juuse Saros (23), Nashville Predators
Draftet som nummer 99 i 2013

Saros er ikke å komme utenom på denne lista. Han har allerede notert seg for to solide NHL-sesonger, og mange mener han er klar til at overta for landsmannen Pekka Rinne i Nashville-målet.

Prestasjonene han leverte i fjor, var gode nok til å gi han plass på NHLs All-rookie lag – som er satt sammen av de beste rookiene gjennom sesongen.

Han er, som mange andre finske keepere, svært aktiv med hendene og har en god returkontroll. Til tross for at Saros bare er 180 centimeter høy – noe som regnes som lavt i NHL, har han bevist at høyden ikke er et problem. Han har også notert seg for flere landskamper, og har samlet inn to sølvmedaljer i VM og ett gull i junior-VM. Her er det ingen tvil om at Nashville har en keeper for fremtiden.

3. Igor Sjestjorkin (22), New York Rangers
Draftet som nummer 118 i 2014

Her har Rangers en klar arvtaker etter Henrik Lundqvist – forutsett at Sjestjorkin ønsker spill i NHL. Sjestjorkin beveger seg silkemykt i mål og har god returkontroll, noe som vil komme godt med i NHL.

Han har i en alder av 22 år allerede 5 sesonger bak seg i SKA St. Petersburg, der han i 2016/17 sesongen vant Gagarin Cup. Han har, i likhet med Sorokin, vunnet OL-Gull i Pyeongchang, tatt to bronsemedaljer i VM og en sølvmedalje i junior-VM. Nivåmessig er Sjestjorkin og Sorokin omtrent jevngode. I tillegg er begge født 1995, og de har fulgt hverandre tett med prestasjoner gjennom karrieren. Sjestjorkin kan dog skryte av å ha vunnet Gagarin Cup, noe Sorokin ennå ikke har klart.

4. Ilja Samsonov (21), Washington Capitals
Draftet som nummer 22 i 2015

Samsonov er en svært lovende keeper som like gjerne kunne vært topp tre på denne lista. Han har, i motsetning til sine landsmenn over her, valgt at ta turen over dammen for videre spill. Kanskje med en baktanke om at Washington mangler en god reserve bak Braden Holtby, etter at Phillip Grubauer ble tradet til Colorado i sommer. Samsonov er en keeper med gode reflekser, som aldri gir opp et skudd, og derfor gjør flere spektakulære redninger. Han har en tendens til å overarbeide, noe som gjør at han kan havne feil i situasjoner.

Etter en middels start i AHL med Hershey Bears, ligger han for øyeblikket på 3,47 mål imot per kamp og 88,1 i redningsprosent. Man kan ikke alltid dømme en keeper ut i fra prosent, men statistikken kan tilsi at han nok trenger litt tid til å anpasse seg det amerikanske spillet før han kan ta steget opp i NHL.  På hvilket tidspunkt Samsonov vil få sjansen å spille NHL er vanskelig at si, men vi skal ikke se bort i fra at han er fast inventar i Washington mot slutten av sesongen.

5. Carter Hart (20), Philadelphia Flyers
Draftet som nummer 48 i 2016

Med Carter Hart håper Flyers endelig å ha løst det langvarige problemet på keeperplassen. Her har Flyers en keeper med ekstremt stort potensial, som gjennom flere år har levert gode sesonger i WHL. Det hele toppet seg i fjor, da han leverte en rekordsesong med utrolige 1,60 mål imot per kamp, og 94,7 i redningsprosent – dette i en liga som ellers er kjent for at det blir scoret mye mål.

Philadelphia har i flere år produsert gode resultater forover, men de har samtidig slitt bakover. Flyers ønsker å styrke dette området og håper Hart vil tilføre stabilitet bakerst på lang sikt.

Carter Hart kunne like gjerne hatt en topp tre-plassering på denne lista, men siden Philadelphia dessverre har en tendens til ikke å få ut potensialet hos keeperne sine, er jeg redd Hart faller ned i den samme gropen.

I tillegg har Flyers allerede gode keepere i AHL, og Hart må først utkonkurrere dem for å skaffe seg nok spilletid.

 

6. Thatcher Demko (22), Vancouver Canucks
Draftet som nummer 36 i 2014

Vancouver har en skikkelig godbit her. Thatcher er en atletisk, storvokst butterfly-keeper og dekker det meste av målet. I tillegg til størrelsen sin, beveger han seg raskt på tvers, noe som får mange til å sammenligne Demko med Pekka Rinne. Demko har allerede hatt to gode sesonger i AHL, og er etter alle solemerker snart klar for å overta ansvaret i Vancouver. Ledelsen i Canucks har gitt utrykk av at de forventer en fremtidig toppkeeper i Demko, og dette er kanskje grunnen til at Canucks ikke har valgt å trade til seg en ny toppkeeper etter at Miller forsvant før sesongen i fjor.

 

7. Filip Gustavsson (20), Ottawa Senators
Draftet som nummer 55 i 2016 (Pittsburgh Penguins)

20-åringen fra Skellefteå har allerede tre SHL-sesonger i Luleå bak seg. Han er en kompakt keeper som beveger seg godt i mål, og gode internasjonale prestasjoner kan være en indikator for at overgangen til små baner ikke blir et problem.

Gustavsson hadde et fantastisk junior-VM forrige sesong, og ble kåret til junior-VMs beste keeper. Gode prestasjoner i junior-VM og en solid sesong i SHL ga ham plass som tredjekeeper i Sveriges VM-tropp.

Gustavsson ble draftet av Pittsburgh i 2016, men kom til Ottawa som en del av Derick Brassard-traden.

 

8. Jake Oettinger (19), Dallas Stars
Draftet som nummer 26 i 2017

Med en aldrende Ben Bishop i Dallas-målet, ser de en potensiell overtager i Oettinger. Han spiller til daglig for Boston University i NCAA, og utkonkurrerte allerede første sesong de eldre målvaktene i klubben. Siden har han vært førstevalget i mål.

Oettinger er storvokst, dekker mye av målet og har god returkontroll – med solide backer rundt seg, er det ikke mange pucker som vil gå forbi her.

En motivasjonsfaktor for Oettinger er konkurrenten Colton Point, som også jakter på den samme plassen i Dallas.

Oettinger har til nå deltatt i to junior-VM for USA, som har resultert i et gull og en bronse.

 

9. Michael Dipietro (19), Vancouver Canucks
Draftet som nummer 64 i 2017

Michael DiPietro – som allerede i en alder av 19 har vært med i et A-VM for Canada, kommer sammen med Demko å jakte etter startjobben i Vancouver. Det er ikke helt usannsynlig at disse to vil danne et keeperpar i fremtiden.

DiPietro er en keeper som liker å spille mye langs isen og har godt fotarbeid.

Han har levert tre gode sesonger i OHL, og vant i 2016/17 Memorial cup med Windsor Spitfires. DiPietro blir etter all sannsynlighet Canadas førstekeeper i junior-VM i desember.

 

10. Linus Söderström (22), New York Islanders
Draftet som nummer 95 i 2014

 Linus Söderström kunne like gjerne vært topp fem på denne lista, men dessverre har Söderström slitt med gjentatte skader det siste året og må nå for tiden regnes som noe usikker.

Når Söderström er frisk og spiller, er han en av de roligere keeperne man finner – han lar seg sjelden stresse, og stoler fult på sitt spill. Enkelt spill og god posisjonering i mål, gjør at han sjelden er i behov av å måtte gjøre spektakulære redninger.

Allerede i sin første SHL-sesong, ledet Söderström HV71 til gull gjennom solid innsats i både serie og sluttspill – i løpet av 22 seriekamper hadde han 1,34 mål imot per kamp og 94,3 i redningsprosent i en meget god liga.

Han har denne sesongen valgt å spille i AHL, for å tilvenne seg den amerikanske banestørrelsen.

 

11. Veini Vehviläinen (21), Columbus Blue Jackets
Draftet som #173 i 2018

Vehviläinen har siden han var 18 år levert gode sesonger i finske Liiga. Han vant i fjor sluttspillet med Kärpät, og ble kåret til årets keeper etter meget solide 1,89 mål imot per kamp og 92,5 i redningsprosent i serien, og 1,57 og 93,3 prosent i sluttspillet.

Vehviläinen har også vært med i to junior-VM og vant gull den ene gangen.

Han er en keeper med mental utholdenhet, bra fart og gode reflekser, og spillemessig kan han sammenlignes litt med Lundqvist.

 

12. Alexander Georgiyev (22), New York Rangers
Ikke draftet

Denne unge russisk-bulgarske keeperen har vist seg som en god back-up til Henrik Lundqvist. Han valgte i en alder av 18 år å forlate Russland til fordel for spill den finske juniorligaen.

Her presterte han godt allerede i første sesong, og ble belønnet med en plass på A-laget. Etter tre gode år i Liiga, ble han signert av Rangers som free agent. Han har allerede fått en god del spilletid i et ellers småvinglende Rangers-lag.

 

13. Eric Comrie (23), Winnipeg Jets
Draftet som nummer 59 i 2013

Comrie har gjennom flere sesonger spilt i Winnipegs system og har allerede fått litt NHL-erfaring. Han har ennå ikke klart å få sitt gjennombrudd i NHL, men modnes sakte og sikkert i AHL. Comrie har i likhet med Dipietro representert Canada i VM. Selv om han ikke fikk spille noen kamper, fikk han med seg en sølvmedalje hjem.

 

14. Ukko-Pekka Luukkonen (19), Buffalo Sabres
Draftet som nummer 54 i 2017

Enda en storvokst keeper, som samtidig beveger seg godt langs isen. Luukkonen har denne sesongen valgt spill i OHL fremfor spill i finske Liiga.

Han har startet 12 kamper for Sudbury Wolves, med 2,59 mål imot, og 92,2 i redningsprosent. Luukkonen kan ende opp med å bli enda en viktig brikke i et ungt og lovende Sabres-lag. Han blir mest sannsynlig å se i junior-VM, så det er bare å glede seg til slutten av desember.

 

15. MacKenzie Blackwood (21), New Jersey Devils
Draftet som nummer 42 i 2015

Vinneren av: «OHL goaltender of the year» i 2015/2016 begynner få fart på det 102 kilo tunge maskineriet. Den storvokste, puckspillende keeperen har to solide sesonger bak seg i AHL, men har ikke helt klart å leve opp til forhåpningene. Blackwood er imidlertid bare 21 år, og har selvfølgelig fortsatt god tid til å utvikle seg til en toppkeeper.

Han har mange faktorer som gjør at han kan klare seg i NHL, spørsmålet er om han klarer få maks ut av potensialet sitt eller om han ender opp som en back-up keeper.

 

Det er mange flere navn som kunne vært nevnt her – Marcus Högberg (OTT), Alex Nedeljkovic (CAR), Colton Point (DAL), Josef Korenar (SJS), Filip Larsson (DET), Adin Hill (ARZ), Stuart Skinner (EDM), Kaapo Kähkönen (MIN), Vitek Vanecek (WSH), Hunter Miska (ARZ) og Ville Husso (STL) var nærmest.

Det er heller ingen garanti at alle keeperne nevnt over vil spille NHL i løpet av sin karriere. Det er vanskelig å forutse hvilke keepere som kommer å ha suksess, og hvem som ikke klarer steget opp til øverste nivå. Det som er sikkert ut fra denne lista, er at vi har noen spennende år i vente.

 

avatar

Tidligere keeper med erfaring fra Get-ligaen (to sesonger) og 1. divisjon. Spilte for Frisk, Tønsberg, Ringerike og Grüner. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar