Her er det du ikke vet om Stavangers nye trener

Stavanger Oilers kan ha gjort et skup, men alle er ikke overbevist om at det er tilfellet.

Todd Bjorkstrand (55) er en av de beste spillerne dansk ishockey har sett og troner majestetisk over nummer to på listen over poengplukkere i historien til Herning med sine 1199 poeng på 550 kamper. Som trener har han ledet klubben til seks mesterskap i Danmark, og i tillegg har han trent opp flere spillere som i dag hører hjemme i NHL – inkludert hans egen sønn Oliver Bjorkstrand.

Det kan se ut til at Stavanger Oilers har gjort et kupp her. Det inntrykket forsterkes av uttalelsene Oilers-eier Tore Christiansen serverte under presentasjonen av Bjorkstrand i Stavanger fredag.

– Vi har ansatt en tøff trenertype, en som tør å stille krav. Ingen tvil om det, sier Christiansen ifølge Stavanger Aftenblad.

– Nå gleder vi oss ordentlig til at vi kan komme tilbake i toppen i en ny sesong. Oilers-manager Pål Higson har gjort en utrolig god jobb i trenerjakten, legger klubbeieren til, ifølge TV 2 Sporten.

Manager Higson forteller til Nitten.no at han også er meget fornøyd. Etter den skuffende 2017/18-sesongen er det ingen som skal tvile på at klubbledelsen i DNB Arena er sulten på revansje.

Merittert

– Todds lange erfaring i treneryrket var viktig for oss. Det er store forventninger til sesongen vi går inn i, og med det kommer også press. Man må tåle å stå ut prosessen, selv om det kanskje tar litt tid før alle deler av spillet sitter. Todd har bevist at han er en vinner og han vet hva som kreves for både å komme dit og så repetere suksess, sier Higson.

– Han bringer også med seg 15 års erfaring i det internasjonale spillermarkedet. Det styrker klubbens nettverk og gir oss enda flere bein å stå på når vi skal rekruttere nye importspillere, legger Oilers-manageren til.

Todd Bjorkstrand spilte fire år for University of Maine i NCAA før han var innom tre forskjellige klubber i den for lengst nedlagte ligaen IHL i Nord-Amerika. Han debuterte i dansk hockey med 60 poeng på 28 kamper for Herning sesongen 1988/89 og fortsatte sitt storspill på isen fram til 2001/02-sesongen var over.

I 2002 gikk han rett fra rollen som spiller til hovedtrener og ledet Herning til tittelen på første forsøk. Etter seks mesterskap reiste han fra finaletap i Danmark videre til østerrikske Graz 99ers i 2014, hvor han ble værende i bare litt over én sesong før han fikk sparken. Da returnerte han til Herning, hvor han måtte gå som trener etter 2016/17-sesongen.

Nitten.no har vært i kontakt med tidligere spillere og en sportsjournalist i lokalavisen Herning Folkeblad, som selvfølgelig har fulgt Todd Bjorkstrands karriere tett siden amerikaneren kom til Danmark fra Minneapolis helt tilbake i 1988.

Svarene vi har fått, tyder på at Oilers har helt rett når klubbledelsen forteller at den nye treneren er en kravstor mann.

– En beinhard vinner

– Todd har naturligvis et kjempestort navn her i byen, både som spiller og trener. Han er en legende. Todd har gjort 1199 poeng på 550 kamper. Han er kjent som en beinhard vinner. I hvert fall er han sånn utad, at hvis han vinner, er alt bra, mens hvis han taper, er alt dårlig, forteller Thomas Damm i Herning Folkeblad til Nitten.no.

Damm omtaler Bjorkstrand som «gammeldags».

– Han bruker visst ikke så mye tid på å snakke med spillerne. Derfor er det også en del spillere som har forlatt klubben mens han var trener og senere gjerne har villet komme tilbake. Da han returnerte etter sitt opphold i Graz, trodde klubben at den fikk en mer åpen og moderne trener. Det gjorde de ikke. Stemningen var ikke god, og den ble ikke bedre av at laget tapte mange kamper og hadde en møkkasesong.

– Han fikk jo en treårskontrakt da han kom tilbake, så klubben hadde tro på ham, men allerede underveis i den første sesongen vurderte man angivelig å sparke ham. Han fikk likevel lov til å fullføre sesongen.

Ifølge Damm har stemningen i den danske klubben blitt mye bedre etter at Bjorkstrand forsvant ut.

– Etter ham hentet Herning inn Petri Skriko, som også er en legende i klubben. Han er nummer to i poengligaen med 549 poeng. Han er en helt annen type, som kommuniserer med sine spillere og omverdenen på en helt annen måte. Han er imøtekommende også etter nederlag. Så i dag er det definitivt ingen som savner Todd her i byen. Personlig hadde jeg også trodd at han ville få det svært vanskelig med å få seg en ny jobb, men det er godt for ham at han er i gang igjen, avslutter Damm.

Trenger du en pustepause? Dette er sterke uttalelser.

– Overlater lite til spillerne

Den norske landslagsveteranen Anders Bastiansen (37) har erfaring med Todd Bjorkstrand som spiller. 37-åringen var i Graz sesongen 2014/15-sesongen, da Bjorkstrand ledet den østerrikske klubben til niendeplass i den tolv lag store EBEL-serien.

– Det er noen år siden, så jeg vet ikke om han har forandret seg, men han var en trener som styrte det meste selv. Mitt inntrykk er at han kanskje er flinkere med et yngre lag enn et eldre lag som har sterke meninger. Han likte å styre ting selv. Han var ikke en trener som lot spillerne gjøre veldig mye. Vi skulle gjøre som han sa. Han var veldig sånn, forteller Bastiansen mens han ligger på et massasjebord i nettopp Herning i Danmark, der han gjør seg klar for VM.

– Kan det at han ville styre ting selv ha sammenheng med at han kom fra Danmark og sannsynligvis en klubb med et lite støtteapparat?

– Det var ikke voldsomt i Graz heller, altså. Jeg vet ikke helt. Han hadde jo gjort det veldig bra før han kom til Graz, men det gikk ikke på skinner for oss der nede. Det gikk vel heller ikke helt topp for ham i Danmark etterpå. Jeg vet ikke. Jeg synes det er litt vanskelig å si så veldig mye.

– Han er altså en trenertype som overlater lite til spillergruppen i stedet for mye?

– Ja, jeg oppfattet ham som det. Han er en trener som er ekstremt glad i å trene, for å si det sånn. Jeg har aldri trent så mye som jeg gjorde under ham. Til tider litt rovdrift, synes jeg. Det er derfor jeg tror at han er flinkere med yngre enn eldre.

– Er han god til å justere dette underveis i sesongen eller er det rovdrift året rundt?

– Han var ikke flink til å justere dette mens han var i Graz, i alle fall. Det kan jo hende at han har justert dette senere, men det året jeg hadde ham, var han ikke det. Jeg regner med at Oilers har gjort en ålreit research på hva de vil ha.

– Et godt forhold til media

Med dette som bakteppe fikk Nitten.no en prat med Todd Bjorkstrand over telefon sent fredag kveld, etter at den 55 år gamle amerikaneren hadde lagt bak seg en hektisk dag med pressekonferanse og mange intervjuer og deretter fikk sovet av seg litt jetlag.

– Jeg gleder meg til denne jobben, helt klart. Det er en stor utfordring, erkjenner Bjorkstrand.

Han forteller at han har kjent Pål Haukali Higson i mange år i forbindelse med at begge har reist rundt i jakten på spillerforsterkninger – og ofte har sett på de samme spillerne.

Nitten.no opplyser Bjorkstrand om at den danske journalisten vi har snakket med, beskriver ham som «gammeldags» og «beinhard», og spør hva slags forhold han hadde til journalistene mens han var i Herning.

– Jeg tror jeg hadde et godt forhold til dem. Det er min oppfatning. Jeg snakket med dem hele tiden, besvarte alltid telefonoppringningene deres. Som trener mener jeg at du har et ansvar for å snakke med media etter kampene. Jeg er en ærlig fyr. Hvis de stiller meg et spørsmål, svarer jeg på det. Sånn er jeg overfor spillerne mine også, sier Bjorkstrand til Nitten.no.

– Jeg tror ikke denne journalisten har vært på mine treninger. Det får være hans oppfatning, legger Bjorkstrand til.

– Hvordan vil du beskrive deg selv som trener? Er du en krevende trener?

– Jeg antar det, kanskje. Det avhenger av din definisjon av «krevende». Jeg forventer mye av meg selv, jeg gjør virkelig det, og jeg vil hjelpe hver eneste spiller. I Danmark trente jeg mange unge spillere. Da handlet det ikke bare om å vinne, men om å utvikle spillere. Det blir mitt ansvar også i Stavanger. Jeg liker treninger i høyt tempo og vil at spillerne skal være i svært god form. Jeg tror ikke du kan spille hockey hvis du ikke er i god form. Hvis det er å være krevende, så er jeg vel det. Men det er ikke sånn jeg ser på det. Jeg ser på det som «Hei, la oss bli bedre, la oss jobbe hardt og la oss vinne kamper!».

Om Bjorkstrand er krevende, kan han også vise til resultater. Ikke bare i form av titler, men også i form av at mange av hans tidligere spillere har havnet i NHL: Frans Nielsen, Peter Regin, Nicklas Jensen, Frederik Andersen og hans sønn Oliver Bjorkstrand.

– Kritisk mot meg selv

Hva som har skjedd tilbake i tid, er som regel mindre viktig enn hva som skal skje fram i tid. Samtidig må man alltid ha et klart bilde av fortiden for å vite hvordan man bør forme framtiden. Så la oss gå dit – la oss høre hvilke erfaringer Todd Bjorkstrand har gjort seg og hvordan dette skal hjelpe ham i Stavanger Oilers.

– Hva har du lært av motgangen den siste tiden i Herning og tiden i Graz?

– Jeg har alltid ment at du lærer mest av perioder hvor du ikke gjør suksess. Det mener jeg så absolutt. Jeg har lært at du må fortsette å jobbe for å bli bedre. Jeg har lært at jeg må stille spørsmål og være kritisk mot meg selv. Hva gjorde jeg feil? Hva kunne jeg gjort bedre?

– Hva var det viktigste du lærte av tiden som spiller?

– For meg var det at jeg aldri likte dødtid. Jeg likte ikke at en trener snakket og snakket og snakket under treningene. Jeg liker at det er tempo hele tiden, jeg vil ha treninger med høy energi og høyt tempo.

– Hva slags støtteapparat vil du få rundt deg i Stavanger?

– Vi har ikke snakket så mye om det ennå. I dag var det media. Pål og jeg snakket litt om det etterpå, og utvekslet litt tanker, men dette er noe vi skal jobbe med i dagene som kommer.

– Er det noen spillere du ønsker å ta med deg inn i klubben?

– Vi snakket litt om dette i dag, men vi har god tid til å finne ut av dette.

– Hvor godt kjenner du spillerstallen i Oilers nå? Savner du fart, styrke eller andre spesifikke ting?

– Vi har ikke rukket å gå i detalj på hva vi trenger. Vi skal se på dette i tiden framover?

– Hva skal til for at du vil være fornøyd med kommende sesong?

– Jeg vet hvor jeg har kommet. Jeg kjenner historien med alle mesterskapstitlene og forventningene. Vi har snakket litt om det. Du vil selvfølgelig alltid gjøre ditt beste. Jeg har ikke blitt spesifikt fortalt hva som forlanges.

Norske røtter

Det er vanskelig å undersøke bakgrunnen til Todd Bjorkstrand og konkludere med noe annet enn at det blir veldig spennende å se hva han kan utrette med Stavanger Oilers. Det blir selvfølgelig også spennende for Todd Bjorkstrand selv. Ikke bare fordi han ønsker en opptur etter to strake nedturer, men også fordi han endelig jobber i sin families hjemland.

Bjorkstrand har nemlig norske røtter.

– Min mors far er fra Norge. Han emigrerte fra Norge. Jeg husker ikke nøyaktig hva byen han forlot heter, men jeg har en artikkel om dette liggende. Det er en times tid vest for Trondheim.

– Gjorde dette deg mer interessert i å komme til Norge?

– Mitt andre år i Danmark, reiste min mor og jeg til Norge. Vi har fremdeles slektninger i området. Vi så hvor bestefaren min vokste opp. Det var skikkelig kult. På den tiden spilte jeg i Danmark, det er nesten litt ironisk.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar