Her er et glimt av framtiden i hockey

Dette er den visuelle framstillingen av dataene fra mikrochipsene som spillerne i kampen mellom Vegas og San Jose var utstyrt med. Foto: Skjermdump fra vimeo.com

NHL har for første gang testet ut mikrochips i en grunnseriekamp. Det gir oss et glimt av hva framtiden vil by på.

Her hjemme i Norge, i et land med 5,3 millioner innbyggere og 9.500 ishockeyspillere, er det en utfordring å få finansiert skikkelig datainnsamling i forbindelse med kampene som spilles på toppnivå. Utover mål, assists, skudd og pluss/minus er det ikke mye man har økonomi til å telle.

Situasjonen er selvfølgelig annerledes i Nord-Amerika, der det bor 362 millioner mennesker og finnes 1,2 millioner ishockeyspillere, fordelt på USA og Canada. Dette gir ishockeysporten helt andre rammevilkår enn her i Norge.

Heldigvis kan vi dra en del fordeler av dette.

Og vi kan dra nytte av en oppfinnelse som Jack Kilby gjorde i 1958, som han fikk nobelprisen i fysikk for i 2000.

Nå er nemlig mikrochips på full vei inn i sporten.

I matchen mellom Vegas Golden Knights og San Jose Sharks natt til fredag norsk tid, en kamp San Jose vant 3-2, var spillerne utstyrt med mikrochips, som var sydd inn i skulderen på draktene deres. I tillegg var også pucken utstyrt med en mikrochip.

Testingen var vellykket og NHL håper å implementere mikrochips for fullt i ligaen fra 2019/20-sesongen. Vi snakker altså om at alle spillerne i alle kamper er utstyrt med dette fra starten av allerede neste sesong.

Dette åpner for utallige muligheter for datainnsamling.

Dersom du synes datainnsamling høres kjedelig ut, er det på sin plass å sperre opp øynene og konsentrer seg om det du får lese videre i denne artikkelen. Datainnsamling er nemlig fantastisk – og jeg skal forklare hvorfor.

Først skal vi gi plass til NHL-bossen Gary Bettman:

– Jeg er så glad for det faktum at all denne teknologien vil gi fansen vår en mulighet til å komme enda tettere på spillet. Vi har investert mye tid og penger i å kunne spore spillere og pucken, så å se dette fungere så godt, er skikkelig spennende, sier Bettman til The Athletic.

Så kan vi ta den mest merkbare konsekvensen dette vil få for norsk hockey på sikt – når dette utstyret blir tilgjengelig for en pris som Norges Ishockeyforbund og klubbene kan håndtere. Det bør faktisk ikke ta så lang tid, for det dyreste med disse mikrobrikkene er utviklingen av dem. Nå som NHL og NHLs samarbeidspartnere nærmer seg fullførelsen av denne fasen, er det rimelig å anta at veien til andre lands hockeymarkeder er ganske kort.

Den mest merkbare konsekvensen blir at vi vil få pålitelig statistikk fra Get-ligaen servert i sanntid. Det tar bare 0,16 sekunder fra en handling på isen skjer til sporingsteknologien leverer resultatet og konsekvensene.

Skudd på mål, redninger, redningsprosent, taklinger, istid, istid i overtall og undertall, lengde på byttene, pluss/minus – alt dette vil komme. Og det er bare en brøkdel.

Mikrobrikkene kan også fortelle hvor hardt et skudd eller en pasning er, hvor fort en spiller går på skøytene i gjennomsnitt eller på en breakaway, hvor hard en takling er – hvis du klarer å tenke ut et spørsmål, kommer mikrobrikkene sannsynligvis til å kunne brukes til å gi deg svaret.

– Jeg bruker alltid keepere som et eksempel. Det er for det meste to statistikker alle bruker for å evaluere keepere: Redningsprosent og innslupne mål per kamp. Det er egentlig alt. Når vi får dette, kan du tenke deg: Du kommer til å vite hvor skuddene kommer fra, hvem som skjøt, hvor fort pucken beveget seg, om den fikk en styring eller ikke, om det sto noen foran mål og dekket for keeperens sikt. Så kan du kombinere dette med tidspunkt i kampen, stillingen i kampen og du kan begynne å se på keepernes prestasjoner på en fullstendig ny måte, sier David Lehanski, som er visepresident for forretningsutvikling i NHL.

I dag sporer NHL cirka 350 hendelser per kamp, men med mikrochips på plass, vil man kunne sporte rundt 10.000 hendelser per kamp. Mulighetene er endeløse.

Testingen og utviklingen har pågått i årevis, i samarbeid med det Nürnberg-baserte firmaet JogMo.

– Vi testet dette under All Star-kampen i 2015, under World Cup og forrige sesongs All Star-kamp, men vi har ikke testet det i en grunnseriekamp før nå. Det er litt annerledes. Spillerne går fortere på skøyter, takler hverandre og det skjer mer, forteller Lehanski.

The Athletic snakket med spillerne i Vegas Golden Knights etter kampen. De fortalte at pucken føltes litt annerledes og «spratt mer». Keeperen, Marc-Andre Fleury, merket ingen forskjell.

Teknologien vil selvsagt gi TV-selskapene nye muligheter når det gjelder hvilken informasjon og grafikk man kan servere titterne. Fantasiligaer kan bli enda mer omfattende, om ønskelig. Spillselskap kan levere nye spill, som for eksempel odds på hvem som har det hardeste skuddet i en kamp.

Mulighetene er utallige. Og ventetiden ganske ulidelig.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Her er et glimt av framtiden i hockey”

  1. Uendelige muligheter, som du skriver, også ift dømming. Chip i hver hovedskroppsdel, på isen (linjene) osv for å avdekke offside eller ikke, mål eller ikke osv. Bra eksempel med keepere, klarer man med årene å få dette nedover i ungdomshockeyen også, hjelper det unge spillere/future prospects (spesielt keepere har mangelfull info) å få riktige stats. Nå skjer protokollføringen litt tilfeldig, med foreldre på dugnad, og med vanskelige arbeidsvilkår:)

  2. Storhamar har nå via Innit fått sitt super-presise sporingssytem montert i CC amfi. #Innit #quuppa #wisehockey

Legg igjen en kommentar