Her er Jan André Aaslands plan for Frisk Asker

Jan André Aasland er sjefstrener i Frisk Asker inntil videre. Foto: Roy Kvatningen

Jan André Aasland er brått kastet inn i rollen som hovedtrener i Frisk Asker, etter at Scott Hillman fikk sparken. Nitten.no tok turen til Asker for å bli bedre kjent med 29-åringen.

ASKER (Nitten.no): Det er ingenting som tyder på at det har gått til hodet på Jan André Aasland at han denne uka er blitt sjef for et av Get-ligaens hardest satsende lag. 29-åringen rekker bare å sette en fot utenfor isen før Nitten.no spør om et intervju, men Aasland svarer blidt «ja, bare bli med ned på kontoret, du» uten å tenke seg om.

Et par minutter senere sitter vi med hver vår kaffekopp i hånden. Jeg starter med det mest åpenbare spørsmålet. Hvem er Jan André Aasland, sånn bortsett fra at han er assistenttreneren som ble hentet inn i sommer og nå plutselig er hovedtrener?

– Jeg er 29 år. Født og oppvokst i Oslo. Jeg begynte å spille hockey i Vålerenga da jeg var 3-4 år gammel og gikk gradene der. Jeg spilte et par sesonger på A-laget, før jeg dro til Manglerud Star og var der i et par sesonger. Så flyttet jeg til London og tok en utdannelse, starter Aasland.

Han studerte sportsjournalistikk der.

– Da jeg kom hjem etter tre år i London, begynte jeg som trener på juniorlagene til Vålerenga. U16 og U18. Så fikk jeg muligheten til å bli med U18-landslaget i to sesonger, før jeg kom inn her som assistenttrener i Frisk før sesongen i år. Det er min hockeybakgrunn, legger han til.

Beskjeden om at styret i Frisk Asker ønsket å gjøre en endring i trenerapparatet, fikk Aasland søndag.

Vil presse smartere
Mandag kunngjorde klubben at Scott Hillmans tid er over. Styret er misfornøyd med lagets sportslige prestasjoner denne sesongen. Frisk Asker befinner seg på femteplass i Get-ligaen etter 27 kamper.

– Vi hadde et kjapt informasjonsmøte mandag, om tilstanden og hva som er veien videre, forteller Aasland til Nitten.no.

Tirsdag ble det holdt et spillermøte før treningen, hvor «Janna» Aasland gikk igjennom «noen detaljer» han har lyst til å få inn i spillet deres.

– Da jeg kom inn til Frisk sammen med Scott, var det på bakgrunn av at vi begge er glade i offensiv hockey, i å vinne pucken høyt i banen, holde pucken i laget og de tingene der. Det har jeg tenkt til å fortsette med, men jeg vil at vi skal presse på en litt smartere måte. Jeg ønsker å sette det høye presset vårt på en litt annen måte, som gjør at vi forhåpentlig garderer oss mer mot overganger imot. Det blir det første konkrete, forteller den nye sjefen.

Aasland kommer også til å endre litt om på rekkene, men det handler mest av alt om at Hampus Gustafsson har blitt hentet inn fra Stjernen og kommer til å få en sentral rolle.

– Hva gikk galt under Scott Hillman?

– Det er vanskelig å peke finger på det for meg. Jeg jobbet tett med Scott. Vi sto sammen om mye. For meg er det vanskelig å si hva som gikk spesifikt galt, men jeg tror at hovedpunktet kanskje kan være litt kulturelle forskjeller når det gjelder ishockey, uten at jeg vet for mye om akkurat det.

– Størrelsen på isen?

– Ja, det er en av tingene jeg tenker litt på.

Den første endringen Jan André Aasland vil gjøre, handler om hvordan Frisk Asker setter inn presset. Foto: Roy Kvatningen

Yngre enn flere spillere
Som 29-åring er åpenbart Jan André Aasland en ung hovedtrener på toppnivå. Kaptein Anders Bastiansen er 38 år gammel, Mats Frøshaug og Patrick Bovim er 30 og Petter Kristiansen 33.

– Du er 29 år, mens for eksempel Anders Bastiansen er 38 år. Hvordan er det å være sjef for spillere som er eldre enn deg?

– Jeg tror at mye av det å være en leder, går på hvordan du er som person. Hvis du har faglig tyngde og klarer å forklare hva du mener og stå bak det du snakker om, samtidig som du har en god tone og er en ålreit person, tror jeg du kommer veldig langt. Anders, som du nevner, er jo nesten ti år eldre enn meg og har spilt VM og OL og alt, og er veldig rutinert, men helt fra jeg kom inn har han vært veldig åpen og fin med meg. Vi har hatt god dialog om spillet. Jeg tror dette bare blir gøy. Anders har masse tanker og ideer som jeg også kan lære av. Dette kan bli kjempepositivt.

– Jeg hører at spillerne er veldig begeistret for deg. Hva kommer det av?

– Det går på hvordan du er som person og hvordan du fremstår i gruppa når du legger fram ting, tror jeg. Jeg er også glad i å snakke med spillerne én til én og høre hvordan de har det eller prate hockey. Jeg tror at man bare må være seg selv.

– Er du en klar og tydelig, semi-autoritær type eller mer inkluderende?

– Jeg har klare meninger om hvordan jeg vil at det skal se ut. Samtidig er jo mange av spillerne her så rutinerte at de skjønner hvor vi vil hen. Være autoritær? Ja, alle skal jo følge samme system, men jeg tror det går mer på å snakke med individene, høre tanker og ideer og slå alle 20 hoder sammen i stedet for at bare ett hode skal styre hele opplegget.

– Assistenttrenere er jo ofte «the good cop» til hovedtrenerens «bad cop». Kommer dette til å endre seg for deg nå?

– Nei, det håper jeg ikke, ler Aasland.

Uviss framtid
Aasland vet ikke hvor lenge han kommer til å ha hovedansvaret for Frisk Asker. Styret har gitt ham jobben på midlertidig basis.

– Styret i klubben går noen runder nå, evaluerer og finner ut av veien videre. Jeg kommer nok til å være midlertidig iallfall til nyåret. Lenger enn det tenker ikke jeg, men det gjør styret, sier Aasland til Nitten.no.

– Hvem blir assistenttreneren din?

– Nå i kampen mot Sparta får jeg med meg Vidar Wold, som har god erfaring fra gamet og kan mye hockey. Det blir nok en god match. Så får vi bare se hvordan veien videre blir.

– Er dette starten på din karriere som hovedtrener på toppnivå?

– Vi får se. Jeg håper det. Dette er veldig spennende og ekstremt moro, men det vi driver med er jo veldig resultatorientert.

Hampus Gustafsson hadde tilbud fra flere klubber

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar