Her er Norges ti største talenter under 20 år

Jonas Meisingset i aksjon for Sparta mot Frisk i Get-ligaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jonas Meisingset i aksjon for Sparta mot Frisk i Get-ligaen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I sommer er det blitt mye snakk om utviklingen av norsk ishockey, etter at det norske landslaget ikke kvalifiserte seg for kvartfinale i VM. Det målet er vanskelig selv når Norge stiller med fullt mannskap, og det målet viste seg denne gang å være litt for vanskelig når Norge ikke kunne stille med fullt mannskap.

En meget solid generasjon norske spillere er nå på feil side av 30-tallet. Mats Zuccarello fyller 31 i september. Anders Bastiansen er 37 år, Patrick Thoresen 34, Mathis Olimb 32, Alexander Bonsaksen og Martin Røymark 31, Jonas Holøs 30.

Vi skal ikke sende denne gjengen på gamlehjemmet allerede nå, men i lys av utviklingsdebatten synes vi det er interessant å se på hvilke norske talenter vi har å se fram til.

Nitten.no satte opp følgende premiss: Hvilke norske spillere født etter 1. juli 1998 er de ti mest lovende i landet? For å få hjelp med svaret, har vi de siste par ukene snakket med mange kunnskapsrike hockeypersoner. Basert på disse samtalene, har vi kommet fram til listen vi presenterer under her. Vi har tillatt at kildene er anonyme, ettersom de har jobber i norsk hockey hvor det kan være ugunstig å rangere spillere.

10. Jørgen Hanneborg (Lillehammer), født 8. mars 1999

Lørenskog-gutt som har tilbrakt fire år i Finland, i junioravdelingen til Blues. 19-åringen skal nå vidre til Lillehammer. Hanneborg har brukbar keeperstørrelse med sine 186 centimeter.

– Han har prestert godt i Finland, og er den keeperen som mest sannsynlig kommer til å få flest kamper i Get-ligaen av de yngre, sier en av kildene Nitten.no har snakket med i arbeidet med denne listen.

 

9. Jonas Meisingset (Sparta), født 20. desember 1999

18 år gammel back som allerede har spilt 29 matcher i Get-ligaen. Han har ikke gjort poeng der ennå, men på U20-nivå leverte han 29 poeng på 27 matcher forrige sesong. Han hadde i gjennomsnitt én assist per match der.

– Han er en leder på isen, som liker når det drar seg til og vil involvere seg i spillet. En hardtarbeidende terrier som også har god offensiv forståelse, sier den ene eksperten.

 

8. Lars Christian Rødne (Stavanger Oilers), født 22. juli 2000

Liten og lett venstreving som er hentet opp i seniorstallen til Stavanger Oilers nå foran 2018/19-sesongen. Det sier sitt når en revansjelysten og ambisiøs Oilers-ledelse gir ham en slik tillit. Han scoret 34 mål på 40 kamper for U20-laget forrige sesong, og fikk 18 matcher i Get-ligaen i tillegg, så de har helt sikkert god kontroll over den beslutningen.

– Han er kanskje den beste skytteren på denne listen. Han har et helt rått skudd, sier en av ekspertene våre.

 

7. Emil Martinsen Lilleberg (Sparta), født 2. februar 2001

17 år gammel back som allerede har en full sesong bak seg på U20-nivå, der han debuterte allerede sesongen 2016/17. Han spilte også U18-hockey som 15-åring.

– Sterk og unorsk. Brutal i nærspillet. Det er litt svin i ham, men samtidig er han en effektiv puckflytter som behersker å bli satt under press, uten å være fancy, sier den ene av ekspertene.

 

6. Sondre Bolling Vaaler (Vålerenga), født 9. februar 2000

En 184 centimeter høy back som var på speiderbyråenes liste før sommerens draft. Han ble ikke valgt av noen NHL-lag der, men det betyr ikke at døra er stengt for all framtid. Den 18 år gamle backen har allerede to sesonger bak seg på Vålerengas U20-lag.

– Jeg tror at han er klar for Get-ligaen. Mer enn klar også. Han er moden, gjennomtrent og en ledertype. Hvis jeg skulle ha lekt med tanken om å starte et lag i dag, ville jeg ha ringt ham i morgen, sier den ene kilden som har hjulpet Nitten med denne listen.

 

5. Kristian Røykås Marthinsen (Saskatoon Blades), født 28. august 1999

Lørenskog-gutt som scoret 23 mål på 23 kamper for Almtuna i J20 Elit-serien i Sverige, og gjorde 31 poeng totalt. Han ble nylig draftet av det kanadiske juniorlaget Saskatoon Blades i Western Hockey League, og skal spille der kommende sesong. Ble draftet av Washington Capitals i 2017. Les Nitten.nos artikkel om Røykås Marthinsen her.

Statistikken kan tyde på at Røykås Marthinsen er en målscorer, og det er sant, men om man tolker statistikken hans dithen at han er ensidig, tar man feil. Han har bra fart, et godt skudd og er i tillegg flink til å gjøre de små, mindre synlige tingene som er så viktig for et lags vinnersjanser.

 

4. Samuel Solem (Brynäs), født 1. april 1999

19-åring fra Lørenskog som har spilt for Brynäs i mange år allerede. Han debuterte i SHL i sluttspillet nylig, da han fikk tre matcher. Spilte 37 kamper i den øverste juniorligaen i Sverige, SuperElit, og gjorde ti mål og 21 poeng.

– Solem har internasjonalt tempo, finesse og fine lagspilleregenskaper. En moderne ving som mange klubber kan søke etter hvert; en lagspiller som er god én mot én og samtidig er en god avslutter.

 

3. Ole Julian Holm (Tri-City Storm), født 23. mai 2002

En storvokst, men samtidig moderne back fra Manglerud, som nå skal gå i Mathias Emilio Pettersens fotspor i USHL. Han flytter til Denver for å bli en del av systemet til Tri-City Storm, som planlegger å bruke ham i en samarbeidsklubb på litt lavere nivå den første sesongen. Les Nitten.nos artikkel om Holm her.

Holm fikk plass i U18-troppen til VM som 16-åring, noe det står stor respekt av med tanke på at han er back. Som type minner han om den moderne svenske backtypen i spillestil. Altså en type som Erik Karlsson og John Klingberg. Nivåmessig er det selvsagt veldig langt fram til disse superstjernene.

 

2. Calle Spaberg Olsen (Vålerenga), født 19. februar 2002

Denne 16 år gamle venstrevingen gjorde 18 mål og 44 poeng for Vålerengas U20-lag forrige sesong. På U-18-laget ble det 13 mål og 33 poeng på 19 matcher, samt sju mål og ti poeng på fire sluttspillkamper. Og han er altså 16 år.

– Bohemen er tilbake. Spaberg Olsen har X-faktoren. Han er ekstremt begavet og har rå timing. Han dikterer tempoet. Det gjorde han allerede i U18-VM som 16-åring, sier en av kildene Nitten.no har snakket med.

 

1. Mathias Emilio Pettersen (Denver Pioneers), født 3. april 2000

Norges mest kjente stortalent. Mathias Pettersen, eller Emilio Pettersen som han er kjent som i Nord-Amerika, har vært i medienes søkelys helt siden han kom inn tenårene. Nå er han draftet av Calgary Flames – og der imponerte han trenerne allerede under første utviklingssamling. Les også Nitten.nos featureartikkel om Pettersen dersom du ikke allerede har gjort det: Historien om Mathias Emilio Pettersen

– Mange tror at han er et vidunderbarn, og han er begavet, men han er fremfor alt veldig rå på trening, sier en av ekspertene vi har snakket med.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar