Her er problemet til St. Louis Blues med å ansette Joel Quenneville som erstatter for Mike Yeo

Joel Quenneville kobles til St. Louis allerede nå. Foto: Dennis-Wierzbicki / Reuters / NTB scanpix

Det uunngåelige har skjedd: St. Louis Blues har sparket trener Mike Yeo. Craig Berube overtar inntil en permanent erstatter er på plass.

Spekulasjonene om at Joel Quenneville vil returnere som hovedtrener for St. Louis Blues er allerede i gang. 60-åringen trente Blues fra midtveis i 1996-97-sesongen og fram til han ble sparket etter 61 kamper av sesongen 2003/04.

Quenneville ga seg i Blues med en statistikk på 307-191-77-18, eller en seiersprosent på 59,8.

Senere ble han den mestvinnende treneren i Chicago Blackhawks’ historie og ledet Illinois-klubben til tre Stanley Cup-titler på ti år. Da han fikk denne høsten fikk sparken i Chicago, dukket det umiddelbart opp spekulasjoner om at han kunne ende opp i St. Louis igjen.

Berube får ansvaret inntil videre
Det virket som et spørsmål om tid før Mike Yeo skulle få sparken i Blues. Det at Quenneville nå var tilgjengelig, fikk mange til å tenke at Yeos avskjed var nært forestående.

Etter at Los Angeles Kings vant 2-0 mot St. Louis Blues natt til tirsdag, kom beskjeden: Mike Yeo er ferdig.

St. Louis har gått målløs av isen i tre av de fire siste kampene. Det er over sju perioder – 142 minutter og 48 sekunder – siden forrige gang laget scoret.

Hørte vi noen si at spillerne hadde sluttet å kjempe for Mike Yeo? Resultatene kan vanskelig tolkes på andre måter.

Craig Berube overtar på midlertidig basis. Larry Robinson kommer også inn som en del av trenerapparatet, sier manager Doug Armstrong under en pressekonferanse tirsdag.

Doug Armstrongs svar på spørsmålet om klubben kommer til å ansette en ny hovedtrener i løpet av denne sesongen, kan hinte om at Quenneville står øverst på ønskelisten.

Armstrong vil nemlig ikke kategorisk si at det hentes inn en ny hovedtrener før etter sesongen.

– Det er mulig. Jeg vil ikke si om det er sannsynlig, men det er mulig.

Den store utfordringen med Joel Quenneville er lønna hans. Coach Q er en av de beste betalte trenerne i NHL, selv nå som han ikke faktisk utøver treneryrket. Han tjener seks millioner dollar. Chicago Blackhawks må betale ham lønn selv om han er sparket.

Lønnsutfordring
I januar 2016 ga Blackhawks trener Quenneville en lønnsøkning for 2016/17-sesongen. Samtidig inngikk partene en treårskontrakt som gjelder i perioden 2017 til 2020.

Han er dermed meget godt lønnet i halvannet år til.

Dette kompliserer situasjonen. Chicago Blackhawks er neppe interessert i å betale en stor del av lønna til Quenneville når han overtar en ny klubb.

Situasjonen kan løses på forskjellige måter:

  • Quenneville tar ferie til sommeren 2020 og hever seks millioner dollar årlig fra Chicago Blackhawks
  • Quenneville takker ja til trenerjobb i en ny klubb og denne klubben overtar hele lønnsforpliktelsen på seks millioner dollar per sesong. I praksis termineres da avtalen mellom Quenneville og Chicago
  • Quenneville takker ja til ny trenerjobb og den nye klubben blir enig med Chicago om en fordeling av lønnsutgiftene

Den siste løsningen er den mest sannsynlige, iallfall når vi snakker om St. Louis Blues. Og da blir spørsmålet: Hvor mye er Chicago villig til å subsidiere?

Det er åpenbart at Chicago Blackhawks gjerne vil bli kvitt denne utgiften på 50 millioner kroner per sesong. Nå som vi er i starten av sesong to av denne treårskontrakten, gjenstår det rundt 85 millioner kroner her.

Det er like åpenbart at Chicago ikke vil anse det som ideelt å hjelpe en divisjonsrival.

Totalt sett kan det derfor ikke utelukkes at Quenneville blir en for dyr løsning for St. Louis Blues. Samtidig, når vi snakker om en trener av hans kaliber, kan det være enda dyrere å ikke ta seg råd til ham.

Blues ligger sist i Central-divisjonen med 17 poeng etter 19 matcher, med et mannskap som på papiret skulle kunne kjempe om en plass blant de tre beste i divisjonen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar