Historien om en spiller som sluttet i NHL fordi han ikke fikk bruke marihuana

Jeff Friesen slet med angst og depresjon etter bruk av smertestillende midler. Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix

Jeff Friesen hadde smerter og ble depressiv av å bruke avhengighetsskapende smertestillende piller. Han fryktet for sitt eget liv. Så forsøkte han marihuana – og ble mye bedre. Det tillot ikke NHL.

Hele historien er egentlig oppsummert i ingressen i denne artikkelen, men vi skal selvfølgelig utdype den, slik at det blir lettere å forstå hvorfor Jeff Friesen forlot NHL.

Han forteller sin historie til den kanadiske sportskanalen TSN i forbindelse med at cannabis denne uka legaliseres over hele Canada. Som det andre land i verden etter Uruguay, kan alle over 18 år nå kjøpe cannabis helt fritt, uten legeerklæring (les flere detaljer hos TV2.no).

– Brukes av mange i NHL
I et intervju med en annen kanadisk kanal, CBC, sier den tidligere NHL-spilleren Riley Cote at mange i verdens beste hockeyliga bruke cannabis for å lindre smerter og få nok hvile.

– Jeg tror det er ekstremt utbredt. Det ble sannsynligvis brukt av 50 prosent, kanskje 60 prosent, av spillerne da jeg var aktiv. Jeg tror at dette tallet er høyere nå, sier Cote, som spilte 156 kamper i NHL og pådro seg 411 utvisningsminutter fra 2006 til 2010.

Sportsnet har publisert en artikkel hvor journalist Gary Joyce har snakket med «Bud», en tidligere NHL-spiller som nå jobber på kontoret til en NHL-klubb. Han hevder at så mange som 60-70 prosent av spillerne i NHL bruker marihuana.

– Jeg var på lag med spillere som hadde problemer med alkohol, med smertestillende, opioider og Ambien, men jeg spilte aldri med noen som fikk problemer med sin karriere eller sitt liv utenfor arenaen gjennom å bruke marihuana, sier «Bud», som ikke vil stå fram med navn fordi både ligaen og klubben hans trolig vil reagere negativt på det han sier.

Uansett er han inne på kjernen her, virker det som.

Smertestillende piller
Nitten.no har tidligere skrevet om «den mørke siden» av det å spille i NHL. Steve Montador, Wade Belak, Derek Boogaard og Rick Rypien spilte alle i NHL dette tiåret. Alle fire var såkalte «fighters», i varierende grad, alle fire slet med bruk av avhengighetsdannende smertestillende piller og alle fire er døde.

Smertestillende piller brukes i stor utstrekning i samfunnet generelt i Nord-Amerika. Disse pillene inneholder opioider og kan lett føre til avhengighet.

Jeg har tidligere skrevet en rekke artikler om dette for Nettavisen. Her er fire artikler som gir mer bakgrunnsinformasjon:

* Narkotika tar flere amerikanske liv enn Vietnamkrigen
* Bestakk leger for å gi smertestillende opioider til pasienter som ikke trengte det
* To millioner amerikanere er avhengige av smertestillende midler
* Mannen som beseiret tobakkselskapene, går til angrep på en ny fiende

Jeff Friesen er en av utallige NHL-spillere som ble gitt smertestillende piller av klubblegen. Han ødela en magemuskel i 2005, og returnerte på isen før skaden hadde leget skikkelig. Dette førte til at han også fikk brokk.

– Du får smertestillende piller som Vicodin, og så får du angst fordi du har smerter og ikke vet hva det kommer av, og så får du Xanax. Så får du søvnproblemer på grunn av smertene, så får du Ambien for å klare å sove, forteller Friesen til TSN.

Jeff Friesen. Foto: Skjermdump fra TSN.ca

Byttet ut piller med marihuana
Friesen, som 2-3 år tidligere scoret ti mål i sluttspillet da han vant Stanley Cup med New Jersey Devils i 2003, gjorde comeback før smertene forsvant helt – og spilte mens han ble gikk reseptbelagte, smertestillende midler av legen.

TV-kanalen har snakket med faren hans, som forteller at de merket en endring i oppførselen hos sønnen. De farmasøytiske medisinene han fikk, førte til angst og depresjoner. Han virket fjernere og mer aggressiv.

Friesen er enig.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg var miserabel, ikke følte meg som meg selv og var ulykkelig. Jeg spurte meg selv «Hvorfor tar jeg disse medisinene som ikke hjelper meg?».

Så han prøvde marihuana i stedet.

– Jeg ble overrasket over hvordan det kunne erstatte alt annet jeg gikk på, ikke bare håndtere smertene, men gi meg bedre søvnkvalitet uten at jeg trengte å ta noen piller.

NHL aksepterte imidlertid ikke dette. Jeff Friesen fikk beskjed om at han måtte kutte ut marihuana dersom han ønsket å fortsette i ligaen. Friesen gikk tilbake til de smertestillende pillene.

– Jeg ble satt på seks medisiner for å erstatte marihuana. Så gikk jeg en tur med min sønn i parken. Det begynte å gå rundt for meg, og hjertet hamret, og før jeg svimte av, tenkte jeg «Helvete, jeg kommer til å dø». Da jeg kom til bevissthet igjen, bestemte jeg meg for at jeg ikke ville bruke disse pillene lenger.

Friesen valgte å gi seg i NHL. Han spilte to sesonger for Berlin Polar Bears i Tyskland før han la opp i 2011.

Støttes av McDavid
Mens man ikke sjekker marihuanabruk i NFL, gjør man det i NHL. I disse dager blir imidlertid ikke spillerne utestengt for bruk av marihuana i NHL heller, med mindre man bruker marihuana på «et farlig høyt nivå».

– Vårt støtteprogram for stoffmisbruk og mental helse har i flere tiår utdannet spillerne om narkotika, både lovlig og ulovlig. Den prosessen vil fortsette og vi vil vurdere hvilke endringer, om noen, som må gjøres i dette støtteprogrammet. Akkurat nå mener vi, basert på det vi vet om dette og hva vi gjør tester av, at vi er komfortable med hvor vi er, sier NHL-boss Gary Bettman til Sportsnet.

Ligaens beste spiller mener at NHL bør vurdere å følge etter Canada og tillate bruk av marihuana.

– Du vil være dum om du ikke i det minste studerer dette. Når kroppen din er sår, som den innimellom er, ønsker du ikke å bruke smertestillende og Advil hele tiden. Det er åpenbart bedre måter å håndtere dette på. Du ser at mange smarte mennesker ser på dette nå om dagen. Du ser mange svært smarte leger se på dette. Hvis alle konsekvensene sjekkes og det er trygt, så tror jeg at du bør høre på hva de har å si, sier Connor McDavid, ligaens største stjerne, til CBC.

P.S. Undertegnede har svært begrenset kunnskap om smertestillende midler og marihuana og anbefaler ingen å bruke noen av delene.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar