Historien om Mathias Emilio Pettersen

Den lange veien mot toppen nærmer seg hovedstasjonen for en unik spiller i norsk historie.

NEW YORK (Nitten.no): Vi starter denne historien sensommeren 2014, på landsbygda nordøst i USA. I en matsal full av gutter i tenårene sitter Mathias Emilio Pettersen. Han føler seg alene. Det er bare noen måneder siden han fylte 14 år, hjemme på Manglerud i Oslo. Nå er han langt, langt unna – faktisk på den andre siden av Atlanterhavet, på en kostskole i Connecticut hvor ingen snakker norsk og de fleste er eldre enn ham. Han har ikke engang det samme navnet her. I Norge er han kjent som Mathias, men i USA kaller alle ham Emilio.

South Kent-skolen ligger fem minutters kjøring fra grensen til delstaten New York. Det er halvannen time å kjøre til nærmeste store by, Hartford, og to timer å kjøre til New York City. Det er ingenting rundt South Kent som minner om Hartford eller New York City. Dette er landsbygda.

Kostskolen er omgitt av skog og jorder. Her er det ikke så mye annet å se enn trær, et dusin bygninger, noen idrettsanlegg og en vanndam. De som bor her, skal heller ikke bruke tiden sin på så mye annet enn trening, undervisning og lekser.

Han har valgt dette selv. Det er her han helst vil være. Det bare føles ikke sånn nå. Mens han fikler med pastaen på tallerkenen foran seg, slår det ham at dette med å flytte til USA alene som 14-åring, ikke føles så enkelt og forlokkende her og nå, i denne matsalen, som det føltes da ideen ble sådd hjemme på Manglerud.

Så retter han opp ryggen og tenker for seg selv «Du klarer dette her! Drømmen er jo å spille i USA!».

En rekke skoler i USA tilbød ham plass, inkludert Shattuck-St. Mary’s – skolen som fostret verdens beste ishockeyspiller, Sidney Crosby. Fasilitetene i South Kent fristet mer, og skolens hockeytrener Devin Rask er også veldig tydelig på hvor ønsket den norske tenåringen er. Han mener bestemt at Mathias vil ha godt av å spille for Selects Academy i USPHL.

Valget er uansett tatt nå. Det vil være feigt å reise hjem. Å bli værende i Oslo, var egentlig uansett ikke et alternativ. Som 13-åring gjorde Mathias Pettersen 34 mål og 71 poeng på 20 kamper for Lørenskog i den lokale U16-serien. Da Lørenskog møtte Vålerenga i finalen i norgesmesterskapet for U15-lag, var han involvert i alle sju scoringene i 7-1-seieren.

Hvis han hadde valgt å bli værende i Norge, ville neste naturlige nivå ha vært å spille U18. Det er fysisk skremmende for en 14-åring. Mer skremmende enn å være eneste norske gutt blant jevnaldrende på en kostskole i Connecticut.

Mens han sitter der i frokostsalen, på landsbygda i Connecticut, klarer likevel ikke Mathias Emilio Pettersen å la være å tenke på hvordan det blir å møte spillere som er opptil to år eldre når de samtidig er blant de beste i sin alder i Nord-Amerika. Selv om han er ung, selv om han er norsk, kommer han hit med et visst navn, så han vet at det er ganske store forventninger til ham. Det skyldes blant annet YouTube.

Mathias Emilio Pettersen blir etter alt å dømme draftet av et NHL-lag i juni. Foto: Privat

Fire år tidligere, i en ishall hjemme på Manglerud. Pappa Flemming Pettersen sitter på tribunen med et videokamera. Han har selv spilt topphockey i Norge, for Spektrum Flyers og Manglerud Star. Han har for lengst innsett at sønnen er et større talent enn han selv var. Som åtteåring gjorde Mathias Emilio 152 mål og 97 assists – 249 poeng – på 65 kamper mot ett og to år eldre spillere i Manglerud Star. Derfor har Flemming lyst til å filme sin nå ti år gamle sønn i aksjon på isen og se om videoen får respons på YouTube.

Det kan man trygt si at den gjorde. Videoen fikk flere hundre tusen visninger og ble lagt merke til av både talentspeidere og agenter i Nord-Amerika. Den ble en døråpner.

– Den er blitt et slags varemerke. Det er bare gøy, det var jo en ganske kul video og gjennom den fikk folk i USA se hva jeg kunne, så det er bare kult, sier Mathias Pettersen til Nitten.no i dag.

I nærmiljøet var det ikke alle som likte den. Det begynte å gå rykter om at pappa Flemming presset sønnen sin for hardt. Han hadde innredet kjelleren med en plastflate på gulvet og et hockeymål ved den ene veggen, og bygde en isbane i hagen hver vinter for å gi Mathias Emilio sjansen til å trene mer. Ryktene kjølnet ikke av at Flemming Pettersen i tillegg også leide private timer i ishaller for å gi sønnen sjansen til å trene om morgenen, før skoledagen startet.

Jeg hadde hørt disse historiene før jeg intervjuet Flemming og Mathias Emilio første gang, for Nettavisen for fire-fem år siden. Han var bare 13 år den gang og mitt instinkt som journalist var å se etter tegn på at han ble presset til å trene så mye. Jeg fant bare en guttunge som elsket ishockey og ville bli så god som mulig.

– Jeg har aldri pushet ham. Jeg har lagt ting til rette, ja, men aldri presset ham til å trene, sier Flemming Pettersen til Nitten.no.

Mathias Pettersen begynner å le når han får høre dette.

– Det er ganske morsomt, for det stemmer ikke i det hele tatt at jeg er blitt pushet. Jeg har alltid hatt lyst til å spille hockey og ha det gøy. Jeg synes det er gøy å bli så god som mulig. Jeg har også satt meg sånne mål på skolen og overalt. Jeg har ikke lyst til å være en som er middelmådig, jeg har lyst til å være god i alt hvis jeg prøver noe. Jeg øver på masse ting hele tiden. Det er bare sånn jeg er.

Tiden i South Kent går. Mathias snakker med familien på Skype nesten daglig i starten. Så blir det sjeldnere, i takt med at han finner seg mer og bedre til rette på kostskolen. Etter to-tre måneder er han blitt komfortabel med å være alene i USA. Det er dessuten tidkrevende å være elev her, med undervisning, trening og lekser på hverdagene, og kamper i helgene.

Den første sesongen med Selects Academy på U16-nivå gjør den 14 år gamle oslogutten 18 mål og 41 poeng på 28 kamper, og fire poeng på tre sluttspillkamper. Pappa Flemmings spørsmål om å snakke sammen på Skype blir avspist med «Ja, det kan vi gjøre en dag», et godt tegn på at Mathias trives.

Det neste skoleåret blir det flere kamper. 21 i USPHL og 40 i andre turneringer. I løpet av disse 61 kampene sanker Pettersen junior inn 35 mål og 101 poeng.

– Emilio er et av de største offensive talentene i sin aldersgruppe, med utmerket teknikk og playmakerevne, samt et strålende skudd. Det som virkelig imponerer meg, er hvor bra utviklingen hans har vært de to siste årene, sier talentspeider Pete Judge til Nettavisen.

ISS-speideren anser det som mulig at Pettersen kan bli draftet allerede i første runde når han blir gammel nok. Det er fortsatt to år dit og mye kan skje på veien.

Mathias Emilio har deltatt på flere internasjonale turneringer for de største talentene i 2000-kullet. Her ser vi ham sammen med Rasmus Dahlin og Oliver Wahlstrom. Foto: Privat

(Mathias Emilio har deltatt på flere internasjonale turneringer for de største talentene i 2000-kullet. Her ser vi ham sammen med Rasmus Dahlin og Oliver Wahlstrom. Foto: Privat)

Mathias Pettersen følger planen. Den ble lagt før han flyttet til USA. Etter to år i South Kent, er tiden inne for å ta neste skritt. Det innebærer en reise enda lenger inn på landsbygda i USA, til den lille byen Ralston – som har rundt 6000 innbyggere – i delstaten Nebraska. Den byen huser laget Omaha Lancers, som spiller i den beste juniorligaen i USA, nemlig USHL.

En rekke NHL-stjerner var innom USHL på veien til toppen. Johnny Gaudreau, John Carlson, T.J. Oshie, Max Pacioretty, Joe Pavelski og Jack Eichel er noen eksempler.

Mathias Pettersen flytter inn hos den samme vertsfamilien som huset Erik Haula sesongen 2009/10, da finnen spilte for Omaha Lancers og gjorde 72 poeng på 56 matcher som 18-åring. Fra høsten 2016 til våren 2017 bor han hos denne familien sammen med to andre spillere i Omaha Lancers, Brannon McManus og Jack Randl.

– Det var veldig gøy, og annerledes fra de to første årene, for vi fikk mer frihet, ble servert mat hver dag og hadde en litt proffere hverdag. Jeg bodde hos en familie som hjalp meg veldig mye, sier Mathias Pettersen til Nitten.no.

Sportslig får manglerudgutten en real utfordring. Han er blitt 16 år, men spiller mot de beste juniorspillerne i USA og møter motstandere som er opptil 19 år gamle. For første gang opplever han å spille flere kamper enn han gjør poeng. Det blir 10 mål og 27 poeng på 57 matcher og -32 i pluss/minus.

– Jeg så ikke på det som et nederlag, egentlig. Jeg så på det som et læreår, noe som bare ville hjelpe meg. Jeg lærte mye utover i sesongen og ble bedre etter hvert. Jeg var egentlig også fornøyd med avslutningen på året.

– Du klarte med andre ord å justere forventningene ut ifra det faktum at du var 16 år og spilte mot 19-åringer?

– Ja.

Etter sesongen blir nordmannen tradet til Muskegon Lumberjacks i bytte mot et første-, andre- og sjuendevalg i USHL-draften.

– Jeg visste ingenting. Jeg var i Omaha og opptatt med high school da traden skjedde. Den kom ganske brått på mot slutten av skoleåret, forteller Pettersen.

Dette er et viktig klubbskifte. Omaha Lancers var et av bunnlagene i USHL sesongen 2016/17, mens Lumberjacks var et av de beste. Og sesongen 2017/18 er den siste for Mathias Emilio Pettersen før han er tilgjengelig for NHL-draften, som har vært et av hovedmålene siden han var liten gutt hjemme på Manglerud.

I aksjon for Muskegon Lumberjacks. Foto: Derek Wong

(I aksjon for Muskegon Lumberjacks. Foto: Derek Wong)

Sesongen 2017/18 starter tungt. Muskegon Lumberjacks taper de fleste kampene innledningsvis og Mathias Emilio Pettersen scorer ikke mål. I løpet av de ni første kampene produserer han bare to fattige assists, før det omsider løsner for både ham selv og laget.

Utenfor isen stortrives manglerudgutten. Han bor ikke sammen med en familie her, som han gjorde i Omaha, men sammen med en lagkamerat og en voksen mann som har levd hele sitt liv i Muskegon, som elsker ishockey og liker å hjelpe den lokale klubben ved å ha spillere boende hos seg. Og de liker å bo hos ham – vertsmannen imponerer med matlagingen og avstanden til Lumberjacks-hallen er kort.

Muskegon Lumberjacks ender på tredjeplass i den østre avdelingen med 33 seirer på 60 kamper. Det er åtte færre enn divisjonsvinneren, som er det uoffisielle landslaget til USA og består av profiler som Jack Hughes, Oliver Wahlstrom og Joel Farabee.

Mathias Pettersen ender sesongen med 46 poeng på 60 matcher, altså 44 poeng på sine siste 51 matcher om vi stryker de ni tunge kampene innledningsvis. Han har dessuten utviklet seg stort i den defensive delen av spillet.

Det er mer enn nok til å imponere NHL-legenden John Vanbiesbrouck, som er manager for Muskegon Lumberjacks. Vanbiesbrouck ble tildelt Vezina Trophy som NHLs beste keeper i 1986, førte Florida Panthers til en sensasjonell Stanley Cup-finale på bekostning av Mario Lemieux i 1996, spilte flere All Star-kamper og ble innlemmet i USAs Hall of Fame etter sine 882 kamper lange NHL-karriere.

– Emilio er en ekstremt ferdighetsrik spiller. Han kan gjøre ting som andre ikke klarer. Hans vendinger gir ham en fordel og gjør at han vil være i stand til å klare seg på de høyeste nivåene, inkludert NHL. Sesongen hans i Muskegon var utmerket og ga ham den nødvendige utviklingen. Emilio har en fantastisk mulighet til å komme seg til det høyeste nivået, sier Vanbiesbrouck til Nitten.no.

Les gjerne sitatet fra John Vanbiesbrouck én gang til. Det er sjelden en spiller blir omtalt i så rosende vendinger. Selv om keeperlegenden er manager i Muskegon, har han også et omdømme å ivareta, så han kan ikke lire av seg slike ord uten å føle at han har ryggdekning for dem.

I toppidretten sies det at man må legge ned 10.000 timer med trening før man når toppen, nesten uansett hvilken sport man utøver. Mathias Emilio Pettersen begynte å spille ishockey da han var seks år. I denne sporten blir de beste spillerne draftet av lag i verdens beste liga det året de fyller 18 år (regnet fra 15. september, red.anm.). Det gir ham tolv år og betyr at han må holde et gjennomsnitt på 833 timer per år eller 2,3 timer per dag dersom han trener alle 365 dager i året.

Det jeg alltid har tenkt på, er at jeg skal bli så god som mulig og jobbe så hardt jeg kan for å være der jeg har lyst til å være. Jeg blir selvfølgelig aldri perfekt, men kan komme ganske nære. Det er mitt motto, forklarer Mathias Pettersen.

– Hvis du legger ned nok timer, er alt mulig. Jeg har vist opp igjennom årene at jeg fikser sånne ting. Jeg har alltid hatt lyst til å trene, selv på sommeren har lysten og motivasjonen alltid vært der, legger han til.

22. juni 2018 arrangeres NHL-draften i Dallas, Texas. Det blir kulminasjonen. Tolv års arbeid skal belønnes, for en kort stund, før enda mer arbeid må legges ned.

Usikkerheten er stor. Talentspeiderne rangerer ikke lenger Mathias Emilio Pettersen blant de 100 beste talentene i verden, til tross for at han leverte en god sesong som 17-åring i USHL og altså hadde 44 poeng på sine 51 siste kamper. På samme alder gjorde Detroit Red Wings-stjernen Dylan Larkin 26 poeng på 26 kamper for Team USA.

– Det er ikke så mye jeg får gjort med sånne ting. Jeg er fornøyd med det jeg har gjort her de siste to årene og med å ha satt meg i den posisjonen jeg er i. Denne sesongen synes jeg at jeg viste stor bedring både i det defensive og det offensive spillet. Jeg vil bare fokusere på de tingene jeg kan gjøre noe med, sier Mathias Pettersen.

Tiden på kostskole i South Kent gjorde Mathias Emilio mer selvstendig, mener pappa Flemming. Foto: Privat

Pappa Flemming er mindre beskjeden. Foreldre skal jo tross alt være mindre beskjedne på sine barns vegne.

– Han kunne ikke ha spilt bedre enn i år. En helt ubeskrivelig bra sesong. Det var kanskje litt lite uttelling de første ti kampene, men han var meget stabil, eksplosiv og leken absolutt hele sesongen, sier Flemming Pettersen til Nitten.no.

Årsaken til fallet på rankingene kan være hans trege sesongstart, med bare to poeng på de første ni matchene, eller at speiderne synes han ikke holder høy nok toppfart eller blir reservert fordi han ikke er mer enn 179 centimeter høy.

– Jeg tror det skyldes mangel på eksponering, for å være ærlig. Han spiller i en tøff liga som ikke får så mye kred som den fortjener. Det er en defensivt sterk liga, så offensive spilleres reelle potensial blir ofte maskert, sier Steve Kournianos fra The Draft Analyst til Nitten.no.

– Emilio spiller en veldig nordamerikansk stil og bør vurderes som et 3.- til 5.-rundevalg. Samtidig er dette en dyp draft, noe som også er årsaken til at han ikke får så mye oppmerksomhet, legger Kournianos til.

Uansett hvordan NHL-draften i Dallas ender, har livet til Mathias Pettersen tatt en unik vending fordi han flyttet til USA som 14-åring. Pappa Flemming er ikke i tvil om at 18 år gamle Mathias er betydelig mer voksen enn 14 år gamle Mathias.

– Årene har gått veldig fort og vi ser nå i ettertid at det helt klart er tidlig å flytte så langt fra familien når du er 14 år, men når det er sagt, har han jo lært utrolig mye både som menneske og ishockeyspiller. Jeg savner ham hver eneste dag, men tenker samtidig «For en reise denne gutten er på!» og det går ikke et sekund uten at jeg tenker på hvor sterk han er, sier Flemming Pettersen til Nitten.no.

– På hvilken måte merker dere forskjell på ham som person nå?

– Han er helt klart preget at han har levd fire år «alene» i USA. Det er en helt annen kultur og ikke en verden hvor de syr puter under armene. Han er blitt amerikansk på mange væremåter; veldig høflig, utadvendt og alltid ydmyk. Han stiller opp for alt av veldedighet og jobber hardt med skole, er reflektert og selvstendig, selv om han er vant til å leve etter faste tider og måltider, smiler Flemming.

Fire år etter at han satt tankefull i en matsal i South Kent og fiklet med pastaen, er Mathias Pettersen klokkeklar på at valget om å flytte til USA som 14-åring var det rette.

– Jeg tror jeg er blitt veldig mye mer disiplinert med det jeg trenger å gjøre, med de tingene som er viktigst. Samtidig føler jeg at jeg er blitt mer voksen både på isen og hvordan jeg oppfører meg rundt, og det har egentlig gjort meg til et bedre menneske. Jeg oppfordrer alle som har en sånn drøm om å gjøre det samme, for man får ikke bare hockeybiten, man får ganske mye annet også.

 

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Historien om Mathias Emilio Pettersen”

  1. En veldig bra artikkel. Å breake som NHL spiller fra en talentfull 14-åring er en lang inkubasjonsprosess. Flere Unorske valg med tøffere matching i viktig utviklingsår med tøffere treningsregime er det norske spillere trenger for å oppnå ett Dansk+ nivå med antall NHL spillere. Vi trenger 8-10 NHL spilllere ila en 3-5 års periode. Selv om MEP ikke blir draftet i 1.runde og pilen trender litt nedover. Så er det ett solid treningsregime og med tolmodighet med 100-150 kamper i AHL eller 1-2 mellomsesonger i en god europeisk utviklingsliga så er det en viktig spiller i norsk målestokk som skal skapes. Med tolmodighet og dedikasjon kan han etablere seg som en NHL spiller.

Legg igjen en kommentar