Hockeyfeber i sveitsiske aviser

Det var hockeyfeber i sveitsiske aviser etter semifinaleseieren mot Canada. Connor McDavid (til høyre) ble blant annet kritisert for å ha vært usynlig i semifinalen mot Sveits. Foto: Gregory Dukor / Reuters / NTB scanpix
Det var hockeyfeber i sveitsiske aviser etter semifinaleseieren mot Canada. Connor McDavid (til høyre) ble blant annet kritisert for å ha vært usynlig i semifinalen mot Sveits. Foto: Gregory Dukor / Reuters / NTB scanpix

Den oppsiktsvekkende triumfen mot seiersvante kanadiere dominerer avisene i Sveits før søndagens finale.

NEW YORK (Nitten.no): Canada har vunnet verdensmesterskapet i ishockey 26 ganger. Tidenes beste spiller er fra Canada. Tidenes nest beste spiller er fra Canada. Hvis Zlatan Ibrahimovic hadde hatt en merittliste som matchet selvtilliten hans, hadde han hatt en merittliste som lignet Canadas.

Det er 102.207 registrert mannlige seniorspillere i Canada, og de har 3300 haller å boltre seg i. Canada er – ikke overraskende – nummer én på verdensrankingen.

Sveits? Nummer sju. Med 11.109 mannlige seniorspillere og 111 haller. Merittlisten er heller ikke i nærheten av kanadiernes, men kanskje bedre enn mange er klar over. Sveits var i VM-finale så sent som i 2013, da det ble tap for Sverige. Sveitserne har ytterligere annenplass og åtte tredjeplasser i VM, men ingen av disse medaljeplassene er oppnådd etter 1953.

Det er derfor forståelig at sveitsiske aviser er euforiske etter at Tristan Scherwey, Gregory Hofmann og Gaetan Haas scoret målene som sendte Sveits til VM-finale på bekostning av Canada.

«Trener Patrick Fischer ga oss en leksjon», skriver Blick.ch, som i én av sine fire hockeysaker i øverste del av nettavisen sin forklarer at Patrick Fischer har en atypisk selvtillit til sveitser å være.

«For oss sveitsere er det mistenkelig når en idrettsutøver faktisk sier det man må tenke for å lykkes: Jeg er den beste». De som stiller høye krav, må også motstå mer press. Ikke bare det han legger på seg selv, men også det som kommer fra allmennheten. Derfor hadde det vært lettere for Fischer å jakte på overraskelser fra en beskjeden stilling, men han gikk sin egen vei og viste at vi sveitsere også har lov til å tro på oss selv», fortsetter avisen.

Selv om Patrick Fischer utstråler selvtillit, er dette sveitsiske laget på ingen måte noe soloshow.

– Alle ofrer seg for hverandre. Vi vinner som et lag, sier en av få sveitsiske stjernespillere, Roman Josi, til Blick.ch.

Keeperen til Sveits fortjener dog litt spesialbehandling. Leonardo Genoni (30) reddet nemlig 43 av 45 skudd mot Canada. Den 30-årige SC Bern-keeperen er blitt kåret til den beste keeperen i NLA de to siste årene.

– Gi Sveits all ære i verden, men det er ikke snakk om at vi ikke skulle ha vunnet denne kampen. Keeperen deres stjal den for dem, sier Canadas Marc-Edouard Vlasic ifølge iihf.com.

«Hvor var Connor McDavid?» spør avisen Tagesanzeiger.ch, som også har fire hockeysaker høyt på forsiden sin.

«Kvelden hvor Sveits for tredje gang, etter 1935 og 2013, nådde VM-finale, var uforglemmelig for noe som ikke fant sted; Connor McDavid, Canadas superstjerne. Først da 21-åringen la en assist i det 58. minutt, med én mann mer på isen, til 2-3-målet, var han synlig. Det var for sent og for lite», følger avisen opp.

Tagesanzeiger hyller det «lidenskapelige, fokuserte arbeidet fra alle 21 på isen» for seieren.

Sveits møter Sverige i søndagens VM-finale, som starter klokken 20.15 norsk tid.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar