Hockeyforbundet får støtte av Roy Johansen

Roy Johansen mener at det er helt naturlig at kontrakten til Petter Thoresen ble forlenget i februar. Foto: Erik Johansen / Carina Johansen / NTB scanpix

Beslutningen om å forlenge kontrakten til landslagssjef Petter Thoresen før VM, er blitt kritisert. Tidligere landslagssjef Roy Johansen mener at tidspunktet var en selvfølge.

Tirsdag signerte landslagssjef Petter Thoresen og generalsekretær Ottar Eide i Norges Ishockeyforbund en kontrakt som gjelder i to år forbi den nåværende kontrakten. Dette medfører at Thoresen blir sittende som landslagssjef ikke bare forbi årets VM, men også de to neste verdensmesterskapene og OL-kvalifiseringen høsten 2020.

– Det som gjør denne forlengelsen helt håpløs, er det som skjedde under og etter forrige VM. Det var stor misnøye i spillergruppe. Det gikk på lederstil, spillesystem og den generelle måten landslaget ble drevet på, sier TV 2s hockeyekspert Erik Follestad Johansen.

Follestad Johansen skriver at det blant annet har skapt misnøye i spillergruppen at Thoresen tok ut sønnen Steffen Thoresen til både OL og VM uten at han var en åpenbar kandidat.

Hvis dette er korrekt, er det forståelig. Landslagsplasser må deles ut basert på sportslige kriterier, ikke slektskap. Hvis du jobber i en IT-avdeling og sjefen henter inn en person som ikke er kvalifisert for en jobb der, er det naturlig å undre over hvorfor den personen er der og kanskje til og med lure på om det er trygt å snakke fritt.

Nitten.no har ikke undersøkt om påstandene til Follestad Johansen stemmer, ettersom det er all grunn til tro at TV 2s hockeyekspert vet hva han snakker om. Både fordi han er en kunnskapsrik og pålitelig person og fordi han tidligere har vært klubbkollega med minst et halv dusin av spillerne i forrige VM-tropp.

Petter Thoresen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Samtidig er det ni måneder siden VM i Danmark og Petter Thoresen har tatt selvkritikk utad etter at spillergruppa kom med sine bemerkninger i det evalueringsmøtet etter VM. Vi må nesten anta at alle bemerkningene ble lagt fram der.

– Gutta var på en evaluering og kom med tilbakemeldinger til oss. Det er jo en ærlig og redelig sak i denne prosessen, og det setter vi stor pris på. Det er ting vi må ta tak i og gjøre bedre. Det skal rettes på og det har vi startet på denne sesongen, sier Thoresen til TV 2.

Follestad Johansen påpeker at det foreløpig bare har vært én landslagssamling hvor de beste spillerne har vært med – i Østerrike for noen uker siden – hvor spillerne har hatt sjansen til å få et inntrykk av om bemerkningene deres er blitt tatt til følge (I samlingen i november tok Thoresen med yngre spillere som forhåpentlig blir aktuelle på sikt, red.anm.).

TV 2 skriver denne uka at «meningene er delte, men flere av spillerne er mer positivt innstilt til Thoresen som landslagssjef». Det kan tyde på at prosessen med å gjøre de endringene som spillegruppen ønsker, enten er godt i gang eller at misnøyen ikke var så stor som man kanskje har fått inntrykk av.

I et lagspill som ishockey, hvor det er så mange spillere i en tropp, er det naturlig og kanskje til og med ønskelig at ikke alle spillerne er tilfreds hele tiden. Du ønsker jo at spillerne utenfor førsterekka skal være sugne på mer istid og større roller. Spesielt på landslaget, hvor landets beste spillere er involvert.

Det er selvfølgelig forståelig at Follestad Johansen ønsket at forbundet skulle vente til etter VM i Bratislava med å inngå den nye kontrakten. Det ville gitt alle parter erfaringen fra ytterligere ett mesterskap i evalueringsarbeidet.

Samtidig ville dette ha vært et brudd med tidligere praksis, og det ville ha gjort det vanskeligere for Thoresen å eventuelt finne seg en annen trenerjobb neste sesong.

Vålerengas trener Roy Johansen forstår derfor godt at kontrakten ble inngått nå.

– Uroen kjenner ikke jeg til, men ut ifra et trenerstandpunkt, skjønner jeg veldig godt at Petter vil ha en avklaring før VM, for alle trenerjobben internasjonalt blir avgjort i mars måned. Februar-mars. Hvis du venter til etter VM, så har toget gått, sier Roy Johansen til Nitten.no.

Roy Johansens jobb som trener i Vålerenga ble for eksempel annonsert 10. januar 2016, selv om han først startet i jobben et halvt år senere. Petter Thoresens ansettelse som landslagssjef ble klar 4. desember 2015, men han startet heller ikke før et halvt år senere.

I Sverige ble Johan Garpenlöv annonsert som ny landslagstrener 30. august i fjor. Han starter ikke i jobben før etter det kommende verdensmesterskapet, når Rikard Grönborg gir seg. Også ansettelsen av Grönborg skjedde i august, nesten et år før han begynte jobben i 2016.

Tidspunktet for kontraktsigneringen ville neppe ha blitt et diskusjonstema hvis det ikke var for uroen i mai i fjor. Et kjapt Google-søk viser at Roy Johansen eksempelvis forlenget sin kontrakt som landslagssjef 23. januar 2008, 29. januar 2010 og 25. januar 2011.

Hvis misnøyen var så graverende at man burde ha byttet landslagssjef, burde dette ha kommet klart fram i evalueringen etter VM. Det bør ikke ha kommet som en overraskelse at kontraktsigneringen skjedde nå i februar.

Dette skal Petter Thoresen fokusere på fram mot VM

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar