Hva er i veien med Jevgenij Malkin?

Jevgenij Malkin fyrer av et skudd. Foto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

Pittsburgh Penguins hadde i årevis to virkelige stjernesentere. Den siste tiden har laget bare hatt én.

I løpet av de 22 første kampene denne sesongen, produserte Jevgenij Malkin 9 mål og 30 poeng. Det var «business as usual» for russeren, som tre ganger i karrieren har gjort over 100 poeng på én sesong, og som forrige sesong la 42 pucker i brødboksen og endte på 98 poeng.

Malkin har vært en av hovedårsakene til at Pittsburgh Penguins har vunnet Stanley Cup tre ganger det siste tiåret, sammen med Sidney Crosby.

Nå er han bare en skygge av seg selv. Ok, det er en floskel. La oss heller si at Malkin bare er en skygge av skyggen av seg selv. Han mister pucker upresset, feilberegner tyngden på pasningene og treffer ikke med skuddene som en gang var så fryktet. Kanskje er de det fremdeles. Enn så lenge.

De første 22 kampene gjorde Malkin 17 poeng i spill fem mot fem. De siste 17 har han bare notert seg for fire poeng i spill fem mot fem.

Ved thanksgiving 22. november var Malkin på fjerdeplass i poengligaen i NHL. Siden slutten av november er det 122 spillere i NHL med flere poeng enn ham.

32-åringen har ikke gått av isen med pluss i pluss/minus siden 6. desember. De siste 22 kampene har han én kamp med -4 og to med -3.

– Geno pleier å ha formtopper, og enkelte ganger er ett mål alt som skal til før han finner flytsonen igjen. Jeg tror en del av dette er at han generelt må forenkle spillet sitt, så blir han seg selv igjen, forklarte trener Mike Sullivan til Pittsburgh Tribune-Review i desember.

Men Jevgenij Malkins spill har aldri handlet om å gjøre ting enkelt.

Lagkameratene har også forsvart ham, selvfølgelig. Sidney Crosby sier til samme avis at man ikke bør rette pekefingeren mot én person, mens Kris Letang poengterer at han jobber hardt og møter motstandernes beste spillere hver kveld.

Det er slikt lagkamerater gjør. Det ligger i begrepene «lag» og «kamerat». Dette har ingenting med sannheten å gjøre, men om å være gode lagkamerater.

Så spørsmålet står fremdeles ubesvart: Hva er i veien med Jevgenij Malkin?

Er det alderen? Stjernesenteren er blitt 32 år gammel og nærmer seg 1000 kamper i NHL (medregnet sluttspill). Det er ikke uvanlig at spilleres prestasjoner faller når man passerer 30. Det uvanlige er at det skjer så brått, midt inne i en sesong.

Alderen er derfor sannsynligvis ikke forklaringen.

Kan det være rekkekameratene? Malkin startet sesongen sammen med Carl Hagelin og Phil Kessel, men har den siste tiden spilt sammen med Patric Hörnqvist og Dominik Simon, og før det Tanner Pearson. Hagelin ble tradet til Los Angeles Kings 16 kamper inn i sesongen og er ikke lenger tilgjengelig.

Trioen Hagelin, Kessel og Malkin spilte sammen i 15 kamper med en Corsi på 53,09 prosent, mens trioen Hörnqvist, Malkin og Simon bare har 45,16 prosent på ni kamper sammen. Den første rekka dominerte altså mens den var på isen, mens den andre blir dominert.

Malkin har også 20 kamper i rekke med Pearson og Kessel, en trio som heller ikke fungerte så godt. Den hadde en Corsi på 47,13 prosent.

Savnet av Hagelin kan være en medvirkende årsak, men det er vanskelig å se at dette skal være hovedforklaringen. Når pasningene til Malkin mislykkes, er det ofte fordi motstanderne leser og avbryter den. Det kunne ikke Hagelin gjøre noe med. Når skuddet går utenfor, er det fordi det er Malkin som bommer. Det kunne heller ikke Hagelin gjøre noe med.

Kanskje svaret er så enkelt som at Malkin spiller med en skade. Man skulle ikke tro at det var nødvendig å presse seg til å spille matcher så tidlig i sesongen som desember måned, men Pittsburgh Penguins startet forferdelig svakt og trengte alle mann på dekk for å så skuta under kontroll.

Nå er den det. Skuta er under kontroll. Penguins har seks strake seirer og befinner seg på sluttspillplass, med New York Islanders (to poeng bak) som den eneste reelle trusselen.

Hvis problemet til Malkin skyldes skade, er det derfor på tide å la ham hvile. For sånn han har spilt den siste måneden, gjør han uansett fryktelig lite nytte for seg.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar