Hva kan Steve Yzermans fortid fortelle om hans framtid i Detroit?

Steve Yzerman. Foto: AP Photo/Chris O’Meara

Steve Yzerman løftet Detroit Red Wings til topps som spiller. Nå skal han prøve å gjøre det samme som manager.

Fredag ble det kjent at Detroit Red Wings ansetter Steve Yzerman som manager, og at Ken Holland flyttes fra managerstolen over til en rolle som visepresident i Michigan-klubben.

Yzerman spilte senter for Detroit fra 1983 til 2006 og vant Stanley Cup tre ganger (1997, 1998 og 2002). Han innehar fremdeles klubbrekorden i antall mål (65), assists (90) og poeng (155) på én sesong og hans 1063 assists totalt er også klubbrekord. Hans 1755 poeng er sjuende best i hele NHL-historien.

En legende kommer hjem, med andre ord.

LIVE: Se Detroits pressekonferanse 21.00 fredag kveld:

Forventningene til Yzerman kommer til å være skyhøye i Detroit, akkurat som de var da han kom til klubben som fjerdevalg i draften i 1983. Det skyldes imidlertid ikke alt han utrettet som spiller, men den jobben han har gjort som manager for Tampa Bay Lightning.

Etter at Steve Yzerman la opp i 2006, gikk han inn i administrasjonen hos Red Wings for å lære manageryrket av Ken Holland. Fire år senere, 25. mai 2010, overtok han managerjobben i Lightning.

Det han gjorde der, kan gi oss en pekepinn på hva han vil forsøke å gjøre i Detroit nå.

Fokuserte på keeperplassen
Bare to uker inn i jobben forfremmet Yzerman farmerlagets trener Guy Boucher til posisjonen som hovedtrener for Tampa Bay Lightning. Klubben hadde allerede et par supertalenter i stallen: Steven Stamkos og Victor Hedman.

Tampa lot Alex Tanguay, Kurtis Forster og Antero Nittymäki gå i juli 2010, og signerte i stedet keeperen Dan Ellis, samt backene Pavel Kubina og Brett Clark. Yzermans første trade var å sende Andrej Meszaros til Philadelphia Flyers for å få et andrerundevalg 2012 tilbake.

I tillegg hentet han Simon Gagne for Matt Walker og et fjerderundevalg i juli, samt veterankeeperen Dwayne Roloson for Ty Wishart i en trade 1. januar. Roloson kom inn fordi Dan Ellis ikke hadde gjort jobben sin godt nok. Det klarte Roloson, som hjalp Tampa Bay til semifinale i NHL-sluttspillet i Yzermans første år som manager.

Se alle tradene til Steve Yzerman her.

Yzerman viste seg som en forsiktig mann på trademarkedet. Den første markante traden kom nesten tre år etter at han ble ansatt i Tampa, da han fikk inn den lovende keeperen Ben Bishop mot at Ottawa Senators fikk Cory Conacher.

Den traden viste seg å være genial. Conacher var et stjerneskudd som ble årets spiller i AHL allerede i sin debutsesong, og som markerte seg med 24 poeng på sine 35 første matcher i NHL, men dette var bare et blaff. Conacher klarte aldri å etablere seg som en offensiv trussel i Ottawa. Bishop stabiliserte på sin side keepersituasjonen i Tampa Bay Lightning.

Ingen nepotisme
Yzermans neste store trade kom i mars 2014, da kaptein Martin St. Louis ønsket seg bort fordi Yzerman ikke hadde inkludert ham i den kanadiske OL-troppen det året.

Selv om du er i samme organisasjon som Yzerman, kan du med andre ord ikke regne med at han gjør deg noen tjenester uten at du har fortjent det. Yzerman mente at det beste for Canada var å velge en annen spiller – så da gjorde han det.

Selv om St. Louis kun ville trades til New York Rangers, klarte Yzerman å forhandle fram en avtale som ga Tampa Ryan Callahan, et førsterundevalg 2014 og et andrerundevalg 2014 som ble omgjort til et førsterundevalg fordi Rangers kom til finalen den sesongen.

Også Yzermans største trade skjedde også med New York Rangers som forhandlingspart. 26. februar 2018 hentet han Ryan McDonagh og J.T. Miller til Tampa i bytte mot Vladislav Namestnikov, Libor Hajek, Brett Howden, et førsterundevalg i 2018 og et andrerundevalg i 2019.

Foretrekker langsiktige investeringer
Oversikten over tradene som Steve Yzerman gjorde i Tampa Bay Lightning, gir inntrykk av en tålmodig manager som foretrekker å bygge laget via draften framfor gjennom trades. Oversikten gir også inntrykk av at det er vanskelig – eller umulig – å vinne en tradeforhandling med Yzerman som motpart.

En annen metode en manager kan bruke for å forsterke laget sitt, er gjennom free agent-markedet. Det åpner 1. juli hvert år og består hovedsakelig av spillere som er 27 år eller eldre.

I løpet av sine første år som Tampa-manager, benyttet Yzerman denne metoden kun til å øke bredden i spillerstallen. Benoit Pouliot ble signert i juli 2012, Valtteri Filppula i 2013 og Anton Strålman i 2014 og Dan Girardi i 2017.

Det Yzerman ser ut til å like bedre, er å signere udraftede spillere fra college- eller juniornivå. Her er Yzerman virkelig dyktig (han er selvfølgelig avhengig av å ha gode speidere ansatt, men det er en viktig lederskap som Yzerman ser ut til å besitte).

Tyler Johnson var udraftet og ble signert i mars 2011. Han er den dag i dag en viktig spiller for Lightning. Det samme er tilfellet med Yanni Gourde, som ble signert i mars 2014. Udraftet og liten, men fryktelig god og en sentral spiller i klubben i dag.

Det nyeste eksempelet er Alex Barré-Boulet, som ble signert for et år siden etter fem år i QMJHL, og som denne sesongen har debutert i AHL med 34 mål og 68 poeng på 74 kamper. 21-åringen er liten av vekst og minner sånn sett om Johnson og Jonathan Marchessault (hentet via trade i 2014).

Bruker alle midler
Hvis vi ser på spillerstallen til Tampa Bay Lightning i dag, én sesong etter at Steve Yzerman trakk seg fra managerjobben der, ser vi hans fingeravtrykk tydelig.

Victor Hedman og Steven Stamkos var som nevnt i klubben før Yzerman kom, mens Nikita Kutsjerov, Andrej Vasilevskij, Brayden Point, Ondrej Palat, Alex Killorn, Adam Erne, Cedric Paquette, Anthony Cirelli og Mathieu Joseph ble draftet under Yzermans ledelse (Hele 23 av de 54 spillerne som ble draftet av Tampa fra 2010 til 2016, har spilt i NHL).

Mikhail Sergatsjev, Louis Domingue, Callahan, Miller, McDonagh, Braydon Coburn og Erik Cernak kom via trades, mens Strålman, Girardi, Johnson og Gourde ble signert som free agents. Danick Martel kom via waivers etter at Yzerman ga seg.

Vi ser altså at Yzerman benyttet seg av alle tilgjengelige metoder som manager i Tampa Bay Lightning. Han hentet inn spillere via draftene, via trades og via free agent-signeringer.

Nå kommer han til en klubb hvor treneren allerede er på plass. Jeff Blashill signerte nylig en ny kontrakt med klubben. Detroit har også en bråte med draftvalg til disposisjon de neste tre årene. Klubben sitter på alle sine egne førsterundevalg, andrerundevalg og tredjerundevalg, og har i tillegg to ekstra andrerundevalg i 2019, et andre- og et tredjerundevalg ekstra i 2020 og et tredjerundevalg ekstra i 2021.

Detroit har også en rekke unge spillere i stallen. Dylan Larkin (22), Andreas Athanasiou (24), Filip Zadina (19), Anthony Mantha (24), Tyler Bertuzzi (24), Michael Rasmussen (20), Taro Hirose (22), Dennis Cholowski (21), Filip Hronek (21), Joe Veleno (19), og Filip Larsson (20) er alle spillere der er lov å ha forventninger til på NHL-nivå i årene som kommer.

På keeperplassen er Detroit i utgangspunktet bemannet neste sesong. Jimmy Howard har ett år igjen av sin kontrakt på fire millioner dollar, mens Jonathan Bernier har to år igjen av sin avtale på tre millioner per sesong. Denne duoen imponerte imidlertid ikke i 2018/19-sesongen. Ingen av dem var blant de 35 beste i redningsprosent.

Dette kan selvfølgelig henge sammen med at forsvarsspillet foran dem var av skrøpelig karakter, men vi skal nok ikke langt inn i 2019/20 før Yzerman hentet inn en ny keeper hvis ikke disse prestasjonene bedrer seg betraktelig.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar