Hvor høyt bør Henrik Zetterberg rangeres?

Henrik Zetterberg er medlem av trippelklubben – de som har vunnet VM, OL og Stanley Cup. Foto: Claudio Bresciani / NTB scanpix

Sidney Crosby vet hvor god Henrik Zetterberg faktisk har vært, men gjør resten av oss det?

Sverige har i flere tiår tilhørt verdenseliten i ishockey. Vårt naboland ble olympisk mester på Lillehammer i 1994 og i Torino i 2006. Svenskene har vunnet VM de to siste årene og åtte ganger siden 1987.

Noen av tidenes beste ishockeyspillere har svensk pass. Peter Forsberg, Nicklas Lidström og Börje Salming. Sammen med Mats Sundin var disse spillerne inkludert da NHL kåret de 100 beste spillerne i ligaens historie.

Da kåringen kom, var det mye snakk om at Jevgenij Malkin ikke fortjente å bli utelatt. Det er nok riktig. Det burde imidlertid også ha blitt snakket om at Henrik Zetterberg ikke fortjente å bli utelatt.

Pavel Datsjuk ble jo inkludert. Patrick Kane. Jonathan Toews også. Men altså ikke Henrik Zetterberg.

Nå som karrieren til «Zäta» nærmer seg slutten, ønsker Nitten.no å gi ham den oppmerksomheten han fortjener. Zetterberg sliter med ryggproblemer og har gjort det i lang tid. Han kommer ifølge trener Jeff Blashill trolig ikke til å spille kommende sesong. Ettersom senteren fra Njurunda i Sundsvall fyller 38 år i oktober, er det dessverre en stor sjanse for at han har spilt sin siste NHL-kamp.

La oss begynne med starten. Eller iallfall nesten.

Taklet alle utfordringer
Som 18-åring gikk Henrik Zetterberg på gymnaset i Sundsvall. En vanlig uke besto da av fire treninger og to kamper med A-laget til Timrå, én trening med hockeygymnaset og tre styrkeøkter. Likevel var han ikke sikker på om han ville kunne livnære seg av ishockey.

– Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden. Selvsagt vil det være vidunderlig å kunne leve av å spille hockey, men jeg har ikke tenkt så mye på framtiden. Det kan skje så utrolig mye, sa Zäta til Sundsvalls Tidning i 1999.

Hans kjærlighet til ishockey startet allerede som toåring, da han fikk sine første skøyter. Allerede i starten la folk merke til at han hadde en unikt god balanse. I oppveksten spilte Zetterberg så mye ishockey at han knapt hadde tid til å spise, ifølge pappa Göran. Idolene var Wayne Gretzky, Peter Forsberg og Robert Carlsson.

Som 17-åring debuterte han for Timrås A-lag, som skjønte at de satt på et spesielt talent og la opp en treårsplan for ham. Det første året skulle han få ti kamper med A-laget. De andre året skulle han få spille alle fem-mot-fem-skift med sin rekke. Hvis det gikk bra, skulle han få spille i power-play og undertall i år tre.

Zetterberg spilte 16 kamper det første året, som 17-åring, og gjorde 28 poeng på 37 kamper i sesong to, da Timrå rykket opp fra 1.-divisjon til Allsvenskan.

Detroit Red Wings’ svenske stjernespeider Håkan Andersson hadde latt seg imponere, og overtalte michiganklubben til å drafte Henrik Zetterberg i sjuende runde av draften i 199. Selv var Zetterberg på ferie i Kypros og ante ingenting om at framtiden hans skulle ligge i Detroit før Andersson ringte ham og fortalte at han ble tatt som nummer 210 i draften.

Sesong tre var han kanskje den beste spilleren i laget og gjorde 34 poeng på 42 matcher, pluss ti mål og 14 poeng på ti kvalifiseringskamper, da Timrå rykket direkte opp til SHL. Høsten etter fikk Henrik Zetterberg sin debutkamp for det svenske landslaget – Tre Kronor – før han hadde spilt en eneste eliteseriekamp.

Hvor god denne unggutten skulle bli, fikk man et forvarsel om høsten 2001, under Sweden Hockey Games. Henrik Zetterberg scoret fire mål for Tre Kronor i avslutningskampen mot Finland, inkludert et solomål hvor han gikk fra egen sone. Noen måneder senere spilte han først OL og så VM for Sverige.

– Da svenskene tok ham ut til OL, visste vi at vi hadde fått tak i en fantastisk ung spiller, forteller Ken Holland, manageren i Red Wings, til Detroit Free Press.

Det ble bare én sesong i SHL før Detroit hentet ham over. Zetterberg fortsatte å imponere i Detroit og ble nummer to i kåringen av årets nykommer i NHL i 2003. Eventyret var for alvor i gang.

Henrik Zetterberg har scoret 337 mål i NHLs grunnserie, 57 i sluttspillet, 44 i SHL og 5 i OL og 11 i VM. Han er en strålende målscorer – og likevel en enda bedre playmaker. Her scorer han mot Vegas Golden Knights forrige sesong. Foto: Reuters / NTB scanpix

God poengsanker
Henrik Zetterberg har aldri gjort 100 poeng på en sesong. De færreste klarer det i våre dager. Han gjorde imidlertid 92 poeng sesongen 2007/08, og har ytterligere to sesonger med minst 80 poeng. Han har også fire sesonger med minst 30 mål – én med hele 43.

Forrige sesong gjorde han 56 poeng på 82 kamper. Det er imponerende av en 37-åring. Det er enda mer imponerende av en 37-åring som har så store smerter i ryggen at medspillerne kveld etter kveld regnet med at han ikke kunne spille kamp.

Totalt står Henrik Zetterberg med 960 poeng på 1082 kamper. Enda mer imponerende er det at han har spilt hele 137 sluttspillkamper og gjort 120 poeng der. I hele NHLs historie er det bare 55 spillere som har gjort flere sluttspillpoeng.

Dette var tallene. La oss se på spillestilen.

Forutser spillet
Da Pittsburgh vant sin første Stanley Cup med Sidney Crosby i laget, i 2009, gjorde Crosby bare ett mål og tre poeng på de sju finalekampene mot Detroit Red Wings i finalen. Zetterberg hadde stort sett god kontroll på kanadieren som allerede den gang var regnet som verdens beste spiller.

I skift etter skift kjempet Crosby for å spille seg til en målsjanse, bare for å se at Zetterberg var perfekt posisjonert til å avverge sjansen før den oppsto.

Zetterbergs fantastiske spill mot Sidney Crosby var også grunnen til at Detroit Red Wings vant Stanley Cup-finalen mellom de samme lagene året i forveien. Den gang gjorde Crosby mål i bare én av de seks finalekampene, selv om han klarte å produsere seks poeng på seks matcher. Det året – altså 2008 – ble nettopp Henrik Zetterberg som ble kåret til sluttspillets viktigste spiller.

Hvorfor? Vel, han gjorde 13 mål og 27 poeng på 22 kamper, så Zetterberg var definitivt en av de beste offensive spillerne i dette sluttspillet. Han var bare enda bedre defensivt.

– Han er så god til å forutse spillet, til å lese hvor pucken kommer. Det gjør det vanskeligere for motstanderne å finne pasningsveier og å finne ledige medspillere, forklarte Nicklas Lidström til CBC etterpå.

Selv de unge spillerne i Detroit anno 2018 vet å anerkjenne Zetterberg.

– Når backene våre har pucken og ser Zetterberg, forsøker de alltid å spille den til ham. Når han får den, senker han tempoet til dit han vil ha det. Han er god øst-vest, men selv om han ikke er den raskeste sør-nord-spilleren, ser du aldri at motspiller tar ham igjen og får tatt pucken fra ham. Han er så god til å beskytte den, til å holde på den. Han kontrollerer tempoet på spillet og ofte kontrollerer han hele kampen, sier Dylan Larkin ifølge Detroit Free Press.

Frans Nielsen oppdaget etter overgangen fra New York Islanders til Detroit Red Wings i 2016 hvor spesiell Henrik Zetterberg er.

– Han er den mest stabile spilleren jeg noensinne har spilt sammen med. Han har helt enkelt ingen dårlige kamper. Han har gjort mange poeng, men selv når han ikke gjør det, bidrar han med mye til laget gjennom hvor god han er defensivt, sier Nielsen ifølge Detroit Free Press.

I årevis har Henrik Zetterberg vært svaret på mange av spørsmålene en trener i Detroit Red Wings har hatt. «Hvordan skal vi få tak i pucken utpå her? Send Zetterberg over vantet». «Hvordan skal man stoppe førstesenteren til motstanderne? Henrik Zetterberg fikser det». «Hvordan skal denne unge vingen finne målteften igjen? Sett ham i rekke med Zetterberg».

Vi har sett på tallene og spillestilen. La oss se hva andre store spillere har å si om Henrik Zetterberg.

Da Detroit Red Wings vant Stanley Cup i 2008, var det nettopp Henrik Zetterberg som ble tildelt Conn Smythe Trophy. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Tidenes beste svenske spiller
Sidney Crosby sier til Pittsburgh Post-Gazette at han rangerer Peter Forsberg og Henrik Zetterberg som de to tøffeste spillerne han har møtt i NHL. Ikke bare de to tøffeste svenskene – de to tøffeste spillerne.

– Det er ganske tøft å spille mot dem. Ganske intenst. Dette er spillere du virkelig får bryne deg på. Dette er karer som du vet at du må spille på ditt beste for å kunne slå, som spiller og som lag, og det er alltid en ekstra god følelse når du vinner sånne kamper, sier Crosby.

Om ikke Crosbys ord er nok, la oss se hvordan tidenes beste hockeyspiller – Wayne Gretzky – omtaler Henrik Zetterberg.

– Min favorittspiller de siste ti årene har vært Henrik Zetterberg, sa Gretzky til NHL.com i 2013.

– Jeg mener at Zetterberg er den beste spilleren i sporten i sin aldersgruppe (Zetterberg var 32 den gang, red.anm.). Han er så fysisk banket opp etter Stanley Cup-sluttspill, olympiske leker og alt som følger med dette, men han er bare veldig spesiell. Jeg mener at han er den beste svenske spilleren som noensinne har vært i NHL, og det har vært noen fantastiske, fra Salming til Lidström, fortalte Gretzky.

Selv har Zetterberg langt mer beskjedne tanker om seg selv. Da han ble fortalt at barndomsidolet Wayne Gretzky hadde kommet med disse uttalelsene, var instinktet hans å søke dem opp på Google for å være sikker på at ingen tullet med ham.

– Selvsagt er jeg beæret over å høre slikt fra ham. Han var et av mine første idoler. De tingene han sier, er bra for selvtilliten, for å si det sånn. Det var gøy å høre dette, responderte Zetterberg ifølge mlive.com.

– Med tanke på alle svenskene som har vært her i NHL, vet jeg ikke om jeg kan si meg enig med ham. Jeg har en lang vei opp til noen av de svenske spillerne som har vært her i mange, mange år, la han til.

Uansett om man mener at Nicklas Lidström eller Peter Forsberg eller Börje Salming er tidenes beste svenske spiller, uansett om man forviller seg til å svare Mats Sundin, bør Henrik Zetterberg i det minste ha vært med i vurderingen først.

Han har vunnet Stanley Cup, han har vunnet OL-gull og han har vunnet VM-gull. Det er på tide at Henrik Zetterberg også vinner den respekten han fortjener.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Hvor høyt bør Henrik Zetterberg rangeres?”

Legg igjen en kommentar