Hvor lurt er det å gi Tavares en gigantkontrakt?

Det beste for New York Islanders er ikke nødvendigvis at John Tavares blir værende.

NEW YORK (Nitten.no): John Tavares er en fremragende ishockeyspiller, en elitesenter som gjorde 37 mål og 84 poeng på 82 matcher forrige sesong. Han vil være den beste senteren i de aller fleste lag i NHL.

Derfor er så mange lag villige til å gi ham et skikkelig tjukt baconstykke av en kontrakt nå. For å få signaturen hans, kreves det mest sannsynlig at man tilbyr en kontrakt med over 10 millioner dollar i årslønn og sju eller åtte års varighet.

Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, San Jose Sharks, Dallas Stars og Tampa Bay Lightning har alle presentert sitt tilbud ansikt til ansikt i kontorene til John Tavares’ agentbyrå, Creative Artists Agency, i Los Angeles. Det samme har New York Islanders, den eneste klubben han noensinne har spilt for i NHL.

Islanders’ nye president Lou Lamoriello har fordelen av å kunne tilby Tavares åtte år. De andre lagene kan maksimalt tilby sju år.

Spørsmålet er om det faktisk er gunstig for Islanders å beholde Tavares?

Hvis vi ser bort fra muligheten for å signere ham til en kontrakt og deretter trade ham, slik at man i praksis får inn flere draftvalg eller lovende talenter «gratis», er ikke svaret like opplagt som man skulle tro.

I NHL kan en spiller gis lønn som maksimalt tilsvarer 20 prosent av lønnstaket, som nettopp ble hevet til 79,5 millioner dollar. Det betyr at Tavares kan få inntil 15,9 millioner dollar i lønn. Mest sannsynlig havner han opp med noe mellom 10 og 13 millioner dollar, la oss si 11,5 millioner dollar.

Det vil gi Islanders en potensiell førsterekke med Tavares, Anders Lee og Josh Bailey, og en andrerekke med Mat Barzal, Jordan Eberle og Anthony Beauvillier. Dette er konkurransedyktige rekker. Hvis bunn 6 og backene ser ut omtrent som i fjor, og laget henter inn en førstekeeper til rundt 4,5 millioner dollar, er Islanders fortsatt noen millioner dollar under lønnstaket.

 

Samtidig er laget også omtrent som i fjor, forhåpentlig bare bedre på keeperplass. Det vil ikke være nok til å overtale Tavares til å signere denne uka, så Lamoriello og trener Barry Trotz har nok presentert en plan som skal gjøre Islanders bedre ganske raskt.

Hvordan de ser for seg å klare det, er spennende. Islanders hadde en veldig god draft, slik det ser ut nå, hvor Brooklyn-klubben sikret seg Oliver Wahlstrom, Noah Dobson og Bode Wilde med tre tidlige valg. Alle tre bør kunne bli nøkkelspillere, men det er godt mulig at ingen av dem er NHL-klare allerede nå.

Samtidig går kontraktene til Beauvillier, Eberle og Lee ut om ett år, hvilket betyr at lønnskostnaden for denne trioen stiger fra 10,5 millioner kommende sesong til anslagsvis 15-16 i årene etter. Det passer dårlig når Islanders allerede «drasser» på Andrew Ladd, Johnny Boychuk og Cal Clutterbuck, som til sammen tjener 15 millioner dollar.

Det er dessuten bare to år til Mat Barzal skal ha ny kontrakt. Det blir ikke billig. Hvis vi antar at han fortsetter som han har startet, og kommer til disse forhandlingene med tre sesonger på rad med over 80 poeng, snakker vi nok om minst åtte millioner dollar i lønn.

Legg til 11,5 millioner for Tavares her, så har Islanders over 45 millioner dollar i utgifter på åtte spillere om to år. Pluss på Nick Leddys 5,5 millioner og Casey Cizikas’ 3,35 millioner, så er Islanders oppe i 54 millioner for ti spillere.

La oss ta en titt på hvordan Islanders potensielt kan se ut med og uten Tavares:

 

Vi har valgt å bruke Carter Hutton som keeper. Islanders er på keeperjakt, og vi vet ikke hvordan den ender, men vi antar at en kostnad på 4,5 millioner dollar er et rimelig anslag når jakten er over. Det kan bli dyrere, men neppe billigere.

I eksemplet med John Tavares, ser vi at Jordan Eberle er borte. Likevel er det mulig at Islanders vil være over lønnstaket om to år. I eksempelet uten Tavares, er Eberle inkludert. Samtidig har Islanders råd til å signere en dyr free agent-senter som eksempelvis Mikael Granlund, som er en av flere gode sentere som blir free agent sommeren 2020.

Vi får understreke at dette ikke er en spådom for framtiden, men kun ment som en illustrasjon over Islanders’ framtid med og uten Tavares. Det ser ikke ut til å være nevneverdig kvalitetsforskjell på de to eksemplene. Om noe, lener vi mot at Islanders om to år kan være bedre uten Tavares enn med.

Samtidig er det høyst usikkert. Vi vet jo ikke om Islanders klarer å tiltrekke seg en senter av et kalibel som Mikael Granlund i framtiden. Derfor er det all grunn for Islanders-fans til å håpe at Tavares blir værende.

Poenget med denne artikkelen er bare å vise at det ikke er en krise om han drar. Den eneste krisen med det, er i så fall at eks-manager Garth Snow ikke tradet ham før overgangsvinduet stengte i vinter.

Lou Lamoriello vil selvsagt gjøre flere endringer i dette laget. Hvis han klarer å bli kvitt kontraktene til Andrew Ladd og Johnny Boychuk eller Cal Clutterbuck, er Islanders plutselig i en langt bedre posisjon. Kontrakten til spesielt Ladd er imidlertid svært vanskelig å flytte på.

Uansett føler vi oss trygge på at New York Islanders’ framtid ikke er så avhengig av John Tavares som mange tror.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar