Hvordan Filip Chytil blir bygd, og hva New York Rangers risikerer i prosessen

Filip Chytil har etablert seg i NHL allerede som 19-åring. Foto: Brad Penner-USA TODAY Sports

Hvis det er én spiller i New York Rangers som har stjernepotensial, er det Filip Chytil. Enn så lenge.

NEW YORK (Nitten.no): 19-åringen sitter alene i båsen sin i den store garderoben til hjemmelaget i Madison Square Garden, mens journalistene flokker seg rundt Henrik Lundqvist og Ryan Strome, og støtteapparatet til New York Rangers svermer rundt som bier på blomsterjakt, som i deres tilfelle er innsamling av utstyr som skal vaskes og klargjøres til en bortetur.

Jeg går bort til Filip Chytil og setter meg ved siden av ham etter at han nikker aksepterende til min forespørsel om et lite intervju.

Chytil er beskjeden og respektfull, akkurat sånn som Mats Zuccarello og den eldre garden i The Garden mener at unge spillere skal være.

Noen minutter tidligere, nesten midtveis i tredje periode, spilte han med en playmakers presisjon fram Chris Kreider til det som senere viste seg å være vinnermålet i 4-2-seieren til New York Rangers mot Ottawa Senators.

Pasningen var åpenbar og derfor var den ikke så enkel som man skulle tro. I 2-mot-1-situasjoner vet backen at han skal fjerne pasningsalternativet, og Ottawa-backen forsøkte nettopp det, men Chytil fant en løsning.

Det er dette Rangers satset sitt 21.-valg i 2017 på at tsjekkeren skal gjøre: Finne løsninger. Den målgivende pasningen var hans sjette poeng på åtte kamper. Han satte nylig ny klubbrekord ved å score i fem kamper på rad.

Det var etterlengtede mål og poeng også, for å si det mildt. Chytil gjorde null mål og bare tre assists på sine 17 første kamper denne sesongen.

Trenden går rett vei, og både alderen og talentet hans tilsier at pila skal fortsette i retning mot stjernene.

– For hver kamp, føler jeg meg mer komfortabel og tryggere på meg selv. Det er positivt. Jeg spiller med gode spillere og vi har pucken mye. Jeg får muligheten til å gjøre noen trekk og vi skaper sjanser. Det er gøy! sier Chytil når jeg spør om hvordan han synes utviklingen går.

I de to matchene jeg så fra tribuneplass på denne turen til New York, var hans rekke, som også består av Kevin Hayes og Chris Kreider, veldig fremtredende. Hayes var spesielt imponerende. Chytil var anonym i tapet mot regjerende mester Washington Capitals, men god mot svake Ottawa Senators.

– Hayes er en kjempegod toveis-forward. Han kan score mål, han kan sentre og gjøre noen utrolig ting. Det er til stor støtte for meg. På den andre vingen er Kreids, og han er både rask og sterk en målscorer. Jeg synes at vi har bra kjemi, forteller Chytil.

Chytil er senter, men den posisjonen er det vanskelig for tenåringer å mestre på NHL-nivå. Derfor spiller han høyreving i rekka til Hayes.

– Det er fortsatt uvant for meg å spille ving. Jeg har aldri spilt høyreving før. Jeg har spilt venstreving et par ganger. Det spiller vel egentlig ingen rolle. Det er uansett hockey. Jeg prøver å spille hardt og holde meg til min måte å spille på, og forhåpentlig hjelpe laget til seier, sier Chytil til Nitten.no.

Han overrasket mange ved å ta en plass i New York Rangers etter forsesongen 2017 og fikk to kamper på NHL-nivå bare fire måneder etter at han ble draftet. Deretter ble han sendt ned til farmerlaget Hartford Wolf Pack i AHL. Som 18-åring gjorde han 11 mål og 31 poeng på 46 kamper der. På tampen av sesongen fikk han sju matcher til i NHL.

Denne gang har han blitt værende i NHL hele sesongen. Det er sterkt av en 19-åring, selv om 2018/19-versjonen av Rangers er den svakeste på mange år.

Chytil verdsetter støtten fra lagkameratene, inkludert en viss nordmann.

– Zuccarello hjelper meg hele tiden. Han kom bort til meg allerede på første dag av treningsleiren i fjor og introduserte seg. Han hjalp meg denne forsesongen også. Han er en kjempegod lagkamerat og jeg er veldig takknemlig for det, sier Chytil.

Tsjekkeren snakker godt nok engelsk til å gjøre seg forstått, selv om man kan få inntrykk av at ordforrådet frarøver ham muligheten til å være så detaljert som han ønsker i svarene sine.

Det blir meget spennende å følge utviklingen hans videre. New York Rangers satser altså på at Filip Chytil er best tjent med å spille i verdens beste liga allerede nå. Han har både vært under ni minutter og over 20 minutter istid i enkeltkamper denne sesongen. Chytil har spilt senter og ving, både i første- og fjerderekka. Trener David Quinn varierer bruken av ham basert på hvor komfortabel han ser ut.

I enkelte kamper som senter, har det sett ut som at Chytil har strevd med å få puste, men som ving i rekke med Hayes ser han unektelig komfortabel ut.

Hvis vi skal sammenligne med hvordan andre NHL-lag har skjøvet i gang karrierene til omtrent like talentfulle sentere i tenårene, altså spillere som debuterer i NHL allerede før de fyller 20 år, kan vi hente fram følgende eksempler:

  • Pierre-Luc Dubois ventet til han var 19 med å debutere, men spilte da hele sesongen for Columbus Blie Jackets. Kanadieren gjorde 48 poeng på 82 matcher. Han imponerer stort i sesong to, som senter i en av ligaens beste rekker, og har 22 poeng på 24 kamper. 
  • Alex Galchenyuk gikk rett inn på laget til Montreal Canadiens og gjorde sterke 27 poeng på 48 kamper i debutsesongen, men poengsnittet falt til 31 poeng på 65 kamper sesongen etter. Mange mener at 24-årongen ennå ikke har fått ut hele potensialet sitt.
  • Detroit Red Wings ga Dylan Larkin én sesong på collegenivå før han ble sluppet løs som 19-åring et drøyt år etter draften. Han svarte med 45 poeng på 80 kamper den første sesongen, men falt til 32 poeng på 80 kamper som 20-åring og slo igjennom med 63 poeng som 21-åring.

Som vi ser, er det vanskelig å trekke en klar konklusjon. Dette datautvalget er dessuten for lite, selvsagt.

Samtidig er dette nok til at man kan spørre seg om utviklingen til Galchenyuk hadde vært best tjent med å vente et år. Det samme spørsmålet kan i noe mindre grad stilles om Dylan Larkin.

Svarene har ikke jeg. De sitter kanskje ingen på.

Det er uansett åpenbart at New York Rangers risikerer å hemme utviklingen til Filip Chytil. På den annen side kan belønningen være at han blir en superstjerne.

Vi vet hvor Rangers har plassert innsatsen sin. Nå er det bare å snurre hjulet og se hvor Chytil lander.

– Jeg venter egentlig bare på å bli tradet

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar