Hvorfor Travis Konecny er bedre enn du tror

Travis onecny feirer scoring. Foto: Bill Streicher / Reuters / NTB scanpix

 

Han er ikke å se på toppen av poenglistene hvis du teller opp antall mål og assisterende pasninger for Travis Konecny på Philadelphia Flyers. Ikke ennå.

Men faktum er at i det NHL-sesongen nærmer seg en fjerdedel unnagjort, er det få andre som presterer bedre på et viktig – og kanskje undervurdert – område av spillet: Å balansere målsjanser for og imot.

Hvis vi teller kun spillere med minst 150 minutter istid i spill fem mot fem, er Konecny blant de ti beste i hele NHL på dette feltet. Toppen domineres av det nylig omtalte og skuddhissige Carolina Hurricanes-laget, med spillere som Andrej Svetsjnikov, Lucas Wallmark, Justin Williams og Jordan Staal.

Et par andre interessante navn der, er Erik Haula og Tomas Tatar. Vi skal likevel fokusere på Travis Konecny her.

Konecny er 21 år gammel, ble draftet som nummer 24 i første runde i 2015 og kan spille både senter og ving. Han er eksplosiv og dyktig til å komme seg inn bak motstandernes forsvar, og har et effektivt håndleddsskudd.

I andre halvdel av forrige sesong fikk han et slags gjennombrudd i NHL. Konecny gjorde 34 av sine 47 poeng etter nyttår. Mens han før nyttår gjorde 19 poeng på 39 kamper, doblet han nesten produksjonen etter 1. januar. På de 42 siste grunnseriekampene scoret han 20 mål og leverte 34 poeng.

Vi har enda mer spennende tall å by på om fjorårssesongen til Konecny, men disse sparer vi til avslutningen av artikkelen.

Het potet
Philadelphia Flyers skaper ikke det høyeste antallet sjanser når Travis Konecny er på isen. De forhindrer heller ikke flest. Legger man sammen disse to faktorene, er han likevel – som allerede nevnt – blant de beste i NHL.

Konecny har i skrivende stund spilt 233,48 minutter i fem mot fem. Han har bidratt til 104 målsjanser for Flyers, mens motstanderne i løpet av denne tiden bare har skapt 63. Til sammenligning har Carolina Hurricanes med den defensivt anerkjente senteren Jordan Staal skapt 147 målsjanser og sluppet til 89.

Kanskje dette er et resultat av at Konecny som en ung og relativt uetablert spiller er nødt til å fokusere mer på å forhindre målsjanser enn veteranen Staal? Det er vanskelig å si med sikkerhet, ettersom disse tallene tross alt inkluderer medspillerne deres også.

Ifølge nettstedet Leftwinglock.com har Konecny for det meste spilt i rekke med Claude Giroux og Sean Couturier. Drøyt en fjerdedel av istiden hans er blitt tilbrakt sammen med Oskar Lindblom og Jordan Weal.

Og det er her dette blir virkelig interessant. Flyers har rundt 50 prosent av målsjansene som skapes av begge lag når Giroux (51,01) og Couturier (50,00) er på isen. Giroux har 126 målsjanser for og 121 imot, mens Couturier har 118-118.

Motstanderlagene produserer altså betydelig flere målsjanser med disse to på isen.

Travis Konecny ser ut til å ha utviklet seg videre fra forrige sesong, da Flyers bare hadde 47,43 prosent av målsjansene som ble skapt mens han var på isen i fem mot fem. Det betyr at motstanderlaget hadde godt over 52 prosent av sjansene.

At han likevel endte 2017/18 med +17 i pluss/minus, vitner om hans effektivitet foran mål.

Couturier og Giroux sliter
Hvorfor har ikke Travis Konecny gjort mer enn tre mål og åtte poeng på sesongens 18 første kamper, hvis han har så gode tall innenfor målsjanseproduksjon?

Det er et betimelig spørsmål.

Svaret utkrystalliserer seg kanskje hvis vi ser på oversikten over «store målsjanser» hos naturalstattrick.com i stedet for bare «målsjanser».

Hans rekkekamerater Giroux og Couturier ligger på bunnen hos Flyers der, med cirka 40 prosent av andelen store målsjanser. Flyers har skapt 38 store målsjanser med Couturier på isen og 39 med Giroux, men sluppet til henholdsvis 55 og 59 bakover. Travis Konecny matcher produksjonen offensivt – 38 store målsjanser, men Flyers har bare sluppet til 28 bakover med ham på isen.

Basert på disse tallene, vil det ikke overraske oss om Travis Konecnys målpoeng-produksjon vil eksplodere når Claude Giroux og Sean Couturier finner formen på alvor. Dette er to klassespillere, tross alt. Giroux var en av bare tre spillere i hele NHL med tresifret antall poeng forrige sesong.

Høye forventninger
Draft-klassen 2015 har seilet opp som kanskje den sterkeste de siste årene – med Connor McDavid, Jack Eichel, Mathew Barzal og Miko Rantanen i spissen.

Det var ikke gitt at Travis Konecny skulle ende opp i Flyers. Men under utvelgelsen sommeren 2015 valgte Philadelphias direktør Ron Hextall å bytte til seg 24.-valget i første runde fra Toronto Maple Leafs- Dermed kunne Konecny ikle seg den ikoniske trøyen i oransje, sort og hvitt.

Etter å ha blitt Flyers’ eiendom og spådd til å bli en topp seks-angriper med målteft, imponerte Konecny både på lavere nivå og i klubbens treningsleir før han fikk sin debut i NHL i 2016.

Han gjorde 28 poeng på 70 kamper i en varierende debutsesong, men forventingene var enda større foran fjoråret.

Vendepunktet
Konecny hadde en tung start på sesongen og ble flyttet mye rundt av trener Dave Hakstol. På den måten endte han ofte opp i rekke med lagkamerater som ikke produserte foran mål – og som en følge leverte heller ikke Konecny bedre enn dem. Bidragene i den defensive delen av spillet ble til tider en større oppgave og prioritet enn foresett.

Vendepunktet kom lille julaften 2017, da han som følge av en skade på Wayne Simmonds ble del av en rotasjonskabal hos Flyers som plutselig plasserte ham i topprekken med kaptein Claude Giroux og Sean Couturier.

Kjemien satt nærmest umiddelbart. I tillegg til å gjøre 32 poeng på de 46 siste kampene forrige sesong, endte Konecny opp som den niende beste angriperen i hele NHL om vi måler i poeng per 60 minutter istid i spill fem mot fem.

Han var den fjerde beste vingen og den tredje beste målgjøreren – kun slått av McDavid og Auston Matthews.

Samtidig kan perioden i forkant av julen 2017 – med større arbeidsmengde i forsvar – ha vært med på å forme dagens utgave av Konecny. Uten at han man kanskje har tenkt over det.

Uforløst potensial?
Konecny har svært dynamiske skøyteferdigheter og rask akselerasjon, og besitter i tillegg god spilleforståelse og elektriske ferdigheter med puck. Prikken over i-en er hans lynraske avleveringer av skudd. I så måte blir det ansett at han passer perfekt i rekke sammen med Claude Giroux og Sean Couturier.

Giroux – som behandler pucken bedre enn de aller fleste spillere og hvis styrker er vending av spill og kontroll av angrep på vei inn i offensiv sone – og Couturier – en storvokst sentertype som skaper rom selv uten puck – gir Konecny gode rammebetingelser.

Han komplementerer dem med sin fart og målteft.

I sin tredje sesong i NHL er ikke den nåværende poengsummen veldig imponerende, men ikke la det være noe tvil: Potensialet er fortsatt skyhøyt.

Over en full sesong ville produksjonen til Konecny fra siste halvdel av fjorårssesongen alene resultert i 30 mål og 57 poeng over en full sesong. Det er lov til å forvente store ting fra 21-åringen fra London i Ontario.

Kilder: Broadstreethockey.com, NHL.com, NaturalStatTrick.com

avatar

Sportsglad 26-åring fra Asker. Praktikant hos Nitten.no.

1 Reply to “Hvorfor Travis Konecny er bedre enn du tror”

  1. God artikkel, og ikke minst god timing ift nattens kamp..
    I.f.t dine statistikk-områder har jeg ikke eksakte tall, men de 3 spillerne hadde ca 13 min TOI sammen 5v5 og skapte 19 sjanser for og 14 imot såvidt jeg kan skjønne. Denne gangen ble det mye poeng på dem, selv om de tapte:
    Konecny 2 mål
    Giroux 2 ass
    Couturier 1 mål 1 ass

Legg igjen en kommentar