I et stadig mer moderne NHL skal en 75-åring redde New York Islanders

Lou Lamoriello er ansatt som president i New York Islanders, hvor hans sønn Chris allerede er ansatt som assisterende manager. Foto: NTB scanpix
Lou Lamoriello er ansatt som president i New York Islanders, hvor hans sønn Chris allerede er ansatt som assisterende manager. Foto: NTB scanpix

Det er kanskje ikke så dumt, heller. Lou Lamoriello kan være rett mann for en av NHLs mest skakkjørte klubber.

NEW YORK (Nitten.no): – Jeg ser på det som en utfordring å få New York Islanders tilbake dit klubben var, sier New York Islanders’ nye president Lou Lamoriello (75) ifølge NHL.com.

Enn så lenge har han i alle fall ikke sagt noe feil.

Det er en utfordring å få Islanders tilbake til topps i NHL. Klubben har ikke vunnet mer enn én sluttspillserie siden den vant Stanley Cup for fjerde år på rad i 1983. Den har ikke engang faste røtter i sin egen by. Islanders forlot Long Island i 2015 for å spille i Brooklyn, og skal i 2021 tilbake til Long Island, denne gang til Belmont Park i Elmont.

Hvis man skal plassere New York Islanders i en kategori, må det være en kategori av typen «kaos».

Snow-æraen over?

Hovedansvaret for det hviler hos Garth Snow, som har vært manager i Islanders siden 2006. Han har ikke vist seg kapabel til å gjenreise den gamle storklubben, til tross for at han har forsøkt å tolv år.

Noe kan forklares med mindre vellykkede draftvalg, som å ta Ryan Strome som nummer fem i 2011 i stedet for Mika Zibanejad, Mark Scheifele, Sean Couturier eller Dougie Hamilton eller å ta Griffin Reinhart som nummer fire i 2012 i stedet for Morgan Rielly, Hampus Lindholm eller Filip Forsberg.

Slike feil er vanlig i NHL. Det å drafte 18-åringer er ingen eksakt vitenskap. Islanders er nok ikke noe dårligere enn snittet til å drafte, men utenom Anders Lee (6. runde i 2009) og Jared Spurgeon (6. runde i 2008) har ikke Snows team funnet noen gullkorn utenom første eller andre runde på tolv år.

Snow har gjort noen ukonvensjonelle valg.

Han ga keeper Rick DiPietro en 15-årskontrakt verdt 4,5 millioner dollar per sesong – 67,5 millioner dollar totalt – i september 2006. DiPietro spilte sin siste hele sesong i klubben i 2008, da han leverte middelmådige 90,2 i redningsprosent og 2,82 i baklengsmål per kamp, før karrieren hans i klubben ebbet ut med skadetrøbbel og enda svakere tall. DiPietro ble kjøpt ut av kontrakten i 2013 og avsluttet karrieren med fem matcher i AHL i 2013/14.

Signeringen av Andrew Ladd var heller ikke et imponerende trekk. Å gi en 31 år gammel ving som allerede har vunnet Stanley Cup kontrakt verdt 5,5 millioner dollar over sju år, er sjelden en ingrediens i oppskriften på seier. Bortsett fra disse to stinkbombene har Garth Snow gjort en ålreit jobb ved forhandlingsbordet.

Islanders-manageren valgte imidlertid også å ha tre keepere i stallen i to hele sesonger, hvilket førte til at det hele tiden var én keeper for mye på treningene – ikke akkurat en god bruk av spillerressursene.

Vil bruke tid

Uansett har han hatt managerjobben i tolv år – og null resultater å vise til. Hvorvidt han vil få lov til å ta fatt på sitt 13. år er foreløpig for tidlig å si.

– Akkurat når jeg ingen forutbestemte oppfatninger. Jeg har definitivt snakket med folk her. Akkurat som i tidligere situasjoner som denne, vil jeg ta et steg tilbake og se hva de folkene som er på plass har å tilby, hvilke tanker og visjoner de har, og ta beslutninger etter hvert, sier Lamoriello.

New York Posts reporter Larry Brooks skriver at Lou Lamoriello er blitt tildelt absolutt makt av eierne Scott Malkin og Jon Ledecky, som vil overlate til 75-åringen å bestemme hvorvidt Snow og trener Doug Weight får fortsette.

«Alle beslutninger om hockeypersonell – inkludert spillere – vil gå gjennom Lamoriello», skriver Brooks.

Den arbeidsoppgaven som haster mest, og som han allerede har påbegynt, er å få John Tavares (27) til å skrive ny kontrakt med klubben. Det blir ikke nødvendigvis enkelt, med tanke på mangelen på suksess og fraværet av et ordentlig hjem. Barclays Center er nemlig ikke det – de fleste spillerne bor angivelig fortsatt på Long Island og mange overnatter visstnok på hotell i Brooklyn i forbindelse med sine egne hjemmekamper.

Allerede før han ble annonsert som ny president i Islanders, mens han tilsynelatende teknisk sett fortsatt var ansatt i Toronto Maple Leafs, skal altså Lamoriello ha snakket med Tavares. I klassisk Lamoriello-stil nekter 75-åringen å kommentere samtalene han har hatt med stjernesenteren.

Andre lag har imidlertid reagert, ifølge Sportsnet.

– NHL har godkjent prosessen

Det at samtalene med Tavares skjedde før Lamoriellos ansettelse ble klar, har ifølge journalist Elliotte Friedman i Sportsnet irritert en del andre NHL-klubber, som mener at ligaledelsen aldri ville ha akseptert dette hvis det var noen andre enn Lamoriello som snakket med en spiller i en klubb han ikke var ansatt i.

– Jeg blir fortalt at NHL uansett har godkjent prosessen, legger Friedman til.

Hans kollega Nick Kypreos i Sportsnet forteller at samtalen mellom Lamoriello og Tavares gikk bra.

– Det er fortsatt motbakke når det gjelder å få signaturen hans, men det Lou hadde å si, pirret interessen til Tavares. Jeg tror ikke at Tavares signerer før 1. juli, men jeg anser det som 50/50 at han blir værende, sier Kypreos.

Stjernesenteren John Tavares står fritt til å signere kontrakt med hvem han vil fra 1. juli. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix
Stjernesenteren John Tavares står fritt til å signere kontrakt med hvem han vil fra 1. juli. Foto: Geoff Burke / Reuters / NTB scanpix

Lou Lamoriello er allerede i Hall of Fame som manager, takket være innsatsen for New Jersey Devils over 28 år og tre Stanley Cup-titler. De siste tre årene var han manager i Toronto Maple Leafs, i en slags mentorrolle før Kyle Dubas overtok nå for noen uker siden.

Toronto Maple Leafs tok betydelige steg i riktig retning under Lou Lamoriello. Sett utenfra er det vanskelig å vite hvor stor del av æren han skal ha, men det er rimelig å anta at han spilte en betydelig rolle i å profesjonalisere driften. Lamoriello er kjent som en «no-nonsense»-type som krever nybarberte, veloppdragne spillere og som aksepterer nøyaktig null prosent tull og tøys.

Han bidro også til å forberede unge, statistikkglade Kyle Dubas på jobben som manager i NHL, og fikk mye ros fra nettopp Dubas da han ble annonsert som ny manager i Maple Leafs nylig. Det samarbeidet har sannsynligvis også vært opplysende for Lamoriello, som ganske sikkert har fått dypere innsikt i statistikkens muligheter i ishockey.

Spennende utgangspunkt

Selv om Garth Snow ikke har utrettet nevneverdig på sine tolv år i New York Islanders, er det flere elementer å bygge på i klubben nå i 2018. Selv om John Tavares skulle forsvinne, og det vil definitivt utløse et ramaskrik i nordamerikansk hockeypresse, er det byggesteiner igjen.

Tavares er selvfølgelig svært viktig for Islanders, men ikke viktigere enn å få inn god ledelse av den sportslige driften generelt.

Mathew Barzal kan gå rett inn i rollen som førstesenter, om nødvendig, mens Josh Bailey fikk sitt etterlengtede gjennombrudd i fjor. Anders Lee er etablert som en solid målscorer i NHL nå. Anthony Beauvillier er ustabil, men på rett vei og fremdeles bare 20 år gammel. Jordan Eberle er en annen spiller med et visst register offensivt.

På backplass er Nick Leddy og Johnny Boychuk solide karer. Ryan Pulock slo omsider til på tampen av sesongen og bør være en god NHL-back fra start av neste sesong. Thomas Hickey og Calvin De Haan er begge free agents nå, og kan forsvinne, noe som vil etterlate et hull, men ikke et større hull enn at det er mulig å tette det.

Islanders har dessuten fire valg blant de 43 første i sommerens draft. Brooklynlaget har 11.- og 12.-valgene, som begge bør resultere i at de får inn to solide talenter til. I tillegg har Islanders 41.- og 43.-valgene (se oversikt hos Capfriendly.com).

Les også: Nitten.no rangerer de største talentene i 2018-draften

De to ekstra draftvalgene er et resultat av en god trade Snow gjorde med Calgary Flames i juni 2017, da han fikk et første- og et andrerundevalg i 2018 og et andrerundevalg i 2019 for Travis Hamonic.

Hvis Lamoriello ønsker å ta en mer utålmodig tilnærming, for eksempel for å lokke Tavares til å bli værende, kan han selvfølgelig trade ett eller flere av disse draftvalgene for mer umiddelbar hjelp.

Larry Brooks påpeker i sin artikkel at Lamoriellos aggressivitet på spillermarkedet la grunnlaget for Stanley Cup-triumfene i 2000 og 2003. I løpet av halvannet år før triumfen i 2000, hentet han inn Jason Arnott, Claude Lemieux, Vladimir Malakhov og Alexander Mogilny til New Jersey via trades.

I løpet av sine tre år som GM i Toronto, hentet han inn en solid førstekeeper i Frederik Andersen, som kom fra Anaheim Ducks for et førsterundevalg i 2016 og et andrerundevalg i 2017, og han klarte å kvitte seg med den tunge kontrakten til Dion Phaneuf.

Denne aggressiviteten kan brukes som et argument overfor Tavares i «Prosjekt Overtalelse». På toppen av dette har Islanders også eksepsjonelt mye lønnsrom å jobbe med i sommer.

Jordan Eberle (6 millioner dollar), Andrew Ladd (5,5), Josh Bailey (5), Anders Lee (3,75), Cal Clutterbuck (3,5), Casey Cizikas (3,35), Anthony Beauvillier (0,89), Mathew Barzal (0,86), Josh Ho-Sang (0,86), Johnny Boychuk (6), Nick Leddy /5,5), Adam Pelech (1,6), Scott Mayfield (1,45), Sebastian Aho (0,77) og Thomas Greiss (3,3) er under kontrakt neste år. Det fyller potensielt 15 av 23 plasser i stallen til en samlet verdi av 48,3 millioner dollar.

Det betyr at man har cirka 30 millioner dollar å rutte med. Altså mer enn nok til å gi John Tavares den lønna han ønsker, til å forsøke å lokke Ilja Kovaltsjuk til å velge Brooklyn i stedet for Manhattan og til å prøve seg på de største fiskene på sommertorget i tillegg.

Dette kan være nok til at Lamoriello klarer å overtale Tavares til å bli værende. I så fall blir det en oppløftende sommer for Islanders-fansen.

P.S. Minnesota Wild ansatte tirsdag Paul Fenton (58) som ny manager. Han kommer fra stillingen som assisterende manager i Nashville Predators.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar