I fotsporene til en Stanley Cup-vinner

Mattias Samuelsson har en far som vant Stanley Cup i 1992. 26 år senere blir han selv draftet av et NHL-lag. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Mattias Samuelsson har en far som vant Stanley Cup i 1992. 26 år senere blir han selv draftet av et NHL-lag. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

 

Mattias Samuelssons pappa Kjell vant Stanley Cup i 1992. Nå begynner sønnen på sin egen NHL-reise.

BUFFALO (Nitten.no): Føttene beveger seg så raskt de kan i en sirkelbevegelse. Han tråkker på alt han orker. Han må gi mer. Mer. Mer. Enda mer. Han orker litt til. Det begynner å gjøre vondt. Han orker litt til, likevel. Mer. Litt til. Hvor lenge har han holdt på sånn? En halvtime? Neppe. Det føles som en time, men ingen andre har klart mer enn 16 minutter og 45 sekunder. De færreste har orket å tråkke i mer enn 15 minutter.

Mattias Samuelsson orker ikke mer nå. Han roer ned tempoet.

«16 minutter og 30 sekunder», hører han en funksjonær si mens han tar av seg pustemasken tilknyttet Cortex MetaLyzer-maskinen og går av ergometersykkelen.

Det er bra. Det er veldig bra, faktisk. Mattias Samuelsson er tredje best i utholdenhetssyklingen under NHLs talentsamling her i Buffalo, i sjette etasje av Harborcenter, bare slått av Xavier Bouchard (16,45) og Curtis Douglas (16,35).

Han slår Rasmus Dahlin med 29 sekunder. Det må jo være bra, for Rasmus Dahlin er den alle snakker om og alle vil snakke med her i byen denne uka. Dahlin kommer til å bli valgt først når Samuelsson og alle de andre hockeytalentene som er samlet her, blir tilgjengelige for NHL-klubbene gjennom draften i Dallas 22. og 23. juni.

Det er på grunn av denne draften de er her. 120 av verdens mest lovende spillere født før 15. september 2000 er her for å gjennomgå intervjuer og fysiske tester med de 31 NHL-lagene.

Samuelsson er i 9.30-gruppen sammen med Dahlin, Jake Wise, Jay O’Brien, Cole Fonstad, Michael Callahan, Patrick Giles og Jack Gorniak. Etter at de er ferdig med testene og målingene på gulvet i sjette etasje, kommer de opp til sjuende etasjer for intervjuer med oss i pressen. Det er også en del av programmet her i Buffalo denne uka, iallfall for mange av dem.

Tidligere i uka har de gjennomført intervjuer med de NHL-klubbene som ønsker å snakke med dem. Selv Rasmus Dahlin, som kommer til å bli valgt av Buffalo Sabres, som har førstevalget i draften, har snakket med mange lag. Klubbene bruker gjerne denne anledningen til å danne seg et inntrykk av hvordan spillerne er utenfor isen, selv om de realistisk sett ikke vil kunne drafte dem i Dallas. Man vet jo aldri – plutselig dukker en trade-mulighet opp.

Mattias Samuelsson er rangert som nummer 24 i draften av den anerkjente TSN-journalisten Bob McKenzie, som baserer sin liste på samtaler med klubblagenes speidere.

– Jeg har snakket med litt over 20 lag denne uka, forteller Mattias Samuelsson.

18-åringen er sønn av Kjell Samuelsson og ble født åtte år etter at pappa vant Stanley Cup som back i 1992-versjonen av Pittsburgh Penguins. I dag er Kjell Samuelsson (59) utviklingstrener i Philadelphia Flyers. Sønnen Mattias har spilt for det amerikanske elitelaget USNTD i USHL de siste to sesongene. I 2017/18 ble det 23 matcher og 14 poeng i USHL og 31 poeng på 58 kamper utenom.

Han spiller i samme posisjon som sin far og har også en ruvende høyde til felles, selv om 201 centimeter Kjell fremdeles ruver mer enn sønnen på 192 centimeter.

– Jeg tror jeg vokser litt fremdeles, kommenterer sønnen.

– Hvor stor hjelp har det vært å ha en far som har NHL-kunnskap denne uka?

– Det er veldig stor hjelp å ha en som ham, som du kan stille spørsmål og be om råd, og alltid få et ærlig svar fra. Jeg har snakket med ham underveis denne uka, om hvilke spørsmål jeg har fått og hva jeg har svart, og da kan han si hvordan han tror det har gått, sier Mattias Samuelsson til Nitten.no.

– Hvilke råd ga han deg før denne samlingen?

– Han ba meg bare om å være ærlig, være meg selv og nyte prosessen.

– Hva er det vanskeligste spørsmålet du har under intervjuene med klubbene?

– De fleste spørsmålene har man hørt i intervjuene jeg har gjort med lag tidligere i sesongen. Det var ingen som kom spesielt overraskende på meg.

Samuelsson har en fettprosent på 8,74, et «vingespenn» på 2,05 meter og et av de kraftigste grepene av talentene her, både med høyre og venstre hånd.

– Er du sterkere enn faren din ennå?

– Nei, det tror jeg ikke. Han er fremdeles en stor mann. Han har nok fortsatt overtaket på meg der.

På isen har fokuset det siste året vært på å utvikle seg offensivt. Det har han klart. Selv om Mattias Samuelsson er fysisk moden, tror han likevel ikke at han er NHL-klar allerede nå.

Derfor blir det collegehockey sammen med storebror Lukas (21) for Western Michigan University neste sesong. Mens Lukas aldri ble draftet, regner ekspertene med at Mattias blir valgt i første eller andre runde.

– NHL er verdens beste liga. Hvis jeg vil dit, må jeg bevise meg i alle faser av spillet. Jeg er nok minst et par år unna. Det er en vanskelig liga å spille seg inn i, sier Samuelsson til Nitten.no.

Talentanalytikeren Corey Pronman hos The Athletic rangerer Mattias Samuelsson på 69.-plass blant talentene i 2018-draften.

«Han er en stor, tøff og sterk back som skøyter godt for sin størrelse og jobber ræva av seg. Samuelsson er villig til å ofre kroppen og kjemper hardt i hvert bytt. Han er en smart forsvarer, posisjonerer seg godt og har nok overblikk til å starte overganger. Ferdighetsnivået hans er under gjennomsnittet. Jeg er usikker på om hans offensive spill lar seg overføre til et høyere nivå», skriver Pronman, som har Samuelsson på 20.-plass blant backene.

Det er altså ikke gitt at Samuelsson havner i NHL.

Årsaken til at McKenzie, og dermed sannsynligvis klubbene, rangerer 18-åringen høyere, henger sammen med at han er fysisk dominerende og ikke minst at han har en far som vet hva som kreves for å lykkes i NHL.

Kjell Samuelsson vant ikke bare Stanley Cup. Han spilte hele 813 grunnseriekamper og 123 sluttspillkamper i NHL. Han vant VM-gull med Sverige i 1991. Etter at han la opp som aktiv spiller etter 46 matcher med Tampa Bay Lightning sesongen 1998/99, har han vært tilknyttet Philadelphia Flyers som trener. Fra 2000 til 2013 var han assistenttrener for farmerlaget Phantoms (2006/07-sesongen var han hovedtrener), og siden 2013 har han vært utviklingstrener for NHL-Flyers.

I motsetning til sin far, som bodde i Sverige fram til NHL-karrieren startet hos New York Rangers i 1985, har Mattias Samuelsson aldri bodd i Sverige selv. Intervjuet vårt foregår derfor på engelsk og ikke svensk.

– Jeg snakker litt svensk, men ikke så mye. Jeg var i Sverige da jeg var yngre, men har ikke vært der de siste årene og har nok mistet litt.

Når Nitten.no spør om hvorfor han står her i dag som et av de 20 beste backtalentene i verden, er det likevel ikke påvirkningen fra pappa Kjell som er svaret.

– Jeg tror det helt enkelt er å at jeg forelsket meg i spillet. Det har aldri vært noe slit å stå opp om morgenen for å trene. Det har vært noe jeg har hatt lyst til å gjøre. Når du forelsker deg i sporten i ung alder, får du lyst til å gjøre karriere. Da er det ikke så vanskelig å gjøre de små tingene som fører til at du utvikler deg som spiller.

Samtidig legger han ikke skjul på at det var motiverende å vokse opp i samme hus som en Stanley Cup-mester. Alle som vinner hockeysportens gjeveste trofé, får navnet sitt inngravert på pokalen. I tillegg får de en minipokal og en ring til odel og eie.

– Jeg vil også vinne en sånn, jeg vil også få navnet mitt på den, konstaterer 18-åringen.

Mattias Samuelsson ble også inspirert av å være med pappa Kjell på jobb.

– Han sa ikke direkte til meg hvor mye jeg trengte å trene, men han tok meg med på treningene til Phantoms i AHL, hvor spillerne var profesjonelle og nære NHL. Det å se hvor hardt de arbeidet på det nivået, for meg som var et lite barn, åpnet øynene for hvor hardt jeg måtte jobbe selv.

Og den jobben er ikke ferdig ennå. Reisen fortsetter.

I pappas fotspor.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar