Jakten på Jonas Wang Wikstøls trylleformel

Jonas Wang Wikstøl. Foto: Skjermdump fra TV2sumo.no

I toppkampen mellom Stavanger Oilers og Storhamar fikk si se noe svært sjeldent.

Storhamar hadde allerede en 2-0-ledelse borte mot Stavanger Oilers da Patrick Thoresen i andre periode ble tildelt et straffeslag. Kampen ville med stor sannsynlighet bli avgjort allerede der dersom Thoresen utnyttet dette straffeslaget til å sette inn 3-0.

Nå er det, som vi vet, stor forskjell på straffer i for eksempel fotball kontra hockey. Mens det i Premier League scores på 70 prosent av straffene (ifølge Transfermarkt.de), ligger uttellingen i NHL på 35 prosent (gjelder ordinær tid, ikke straffekonker, de siste to årene).

Det var derfor fordel Henrik Holm i DNB Arena i denne situasjonen. Helt til trener Todd Bjorkstrand tok Holm av isen. Den amerikanske treneren tok ut landslagskeeperen for å sette inn 19 år gamle Jonas Wang Wikstøl i stedet.

Et mildt sagt oppsiktsvekkende trekk.

Vi har sett at Jonas Wang Wikstøl har blitt byttet inn etter at ordinær spilletid er over for å stå i Oilers-målet i straffekonkurranser, så vi vet at Vålerenga-gutten er god på straffer. I de tilfellene har han fått litt tid til å strekke på beina og forberede seg. I dette tilfellet var det ikke tid til slikt. Her var det rett inn, kald fra benken, for å ta imot ett skudd og så sette seg på benken igjen.

– Jeg har sett bittelitt hockey i mitt liv og dette er første gang jeg ser dette, utbrøt TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

Slik gikk det:

Bilder fra TV2sumo.no

Jonas Wang Wikstøl reddet straffen fra Patrick Thoresen. Han har nå reddet 23 av 24 straffeslag. Det gir en redningsprosent på smått utrolige 95,8.

Hva er trylleformelen? Hvordan får han det til?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror det har å gjøre med at da jeg var yngre, trente jeg mye på det. Jeg gjorde det ofte på fritiden. Og i år står vi ofte igjen etter trening, spesielt Robin Haglund, Christian Rødne og jeg, og kjører straffekonkurranse for å avgjøre hvem som skal plukke opp puckene. Så det har blitt til at jeg har trent mye på det. Også prøver jeg å lese spillerne og ikke ta det første steget, sier Jonas Wang Wikstøl til Nitten.no.

– I NHL har jo keeperne mulighet til å studere video av alle lagenes straffeskyttere, for å forberede seg. Det er kanskje ikke like enkelt å ha oversikt over hvilke tendenser spillerne i Get-ligaen har?

– Nei, jeg har ikke sett så mye klipp. Det er et par spillere hvor jeg har en liten anelse om hva de vil gjøre, etter å ha møtt dem tidligere eller sett det på nyhetene. Jeg har ikke gjort analyser av dem selv. Det blir for mye tenking, da, tror jeg, for hvis du er sikker på at en motspiller skal gjøre noe, og så gjør han ikke det, så kan det bli helt feil.

– Jeg prøver bare å være rolig og fokusert, egentlig, og vente på at spilleren skal gjøre det første valget, enten skyte eller finte, og så prøver jeg å lese hva han skal gjøre, legger han til.

Oppskriften er altså forholdsvis enkel. Det betyr ikke at hvem som helst kan gjøre dette. Det kreves en hel del talent for å bruke oppskriften på en vellykket måte.

Og talent har jo Wang Wikstøl. 19-åringen spilte to kamper for det norske landslaget i U20-VM tidligere i vinter og debuterte for Stavanger Oilers i Get-ligaen allerede forrige sesong. Denne sesongen har han vært innpå i ti kamper, spilt 376,41 minutter og reddet 125 av 138 skudd, noe som gir en redningsprosent på 90,6.

To ganger denne sesongen har han blitt byttet inn etter at Oilers har fullført 65 minutter med spill og før straffekonkurransen starter. Begge gangene har han hjulpet Oilers til seier der.

– Når spilleren kommer mot deg, er det noen spesielle bevegelser som spilleren gjør som gir deg et hint om hva som kommer til å skje?

– Jeg prøver å lese på bladet om det ser ut til at han skal skyte. Nå som jeg har møtt mange straffer, kjenner jeg ofte igjen noen finter. Jeg prøver å ikke bite på skuddfinter. De fleste som har tenkt til å skyte, vil forsøke å skjule skuddet eller ta en skuddfinte. Hvis de skal finte, prøver de å gjøre det samme som meg og vente meg ut.

– Det er jo en spesiell situasjon hvor Oilers har en keeper i Henrik Holm som er i landslagstroppen, og så blir han gjentatte ganger byttet ut når det blir tid for straffeslag. Hvordan er kommunikasjonen dere imellom?

– Jeg og Henrik har et kjempebra forhold. Sammen med keepertrener Andreas har vi en veldig bra gruppe, og trener bra sammen. Jeg tror Henrik bare synes det er gøy at jeg kommer inn på straffer og gjør det bra. Han spiller jo sykt bra selv og er en av de aller beste i Norge. Jeg tror ikke han tar dette så tungt.

– Du føler ikke et ekstra press når du blir satt inn for å redde en straffe?

– Nei, jeg føler ikke at jeg har så mye å tape. Jeg har ikke spilt kampen. Det er litt press i straffekonker, hvor det står om en seier for laget, men det er bare å holde nervene i ro.

– Det må være interessant for utespillerne i Oilers å få tips fra deg om hva de bør gjøre når de selv skal ta straffeslag?

– Det er noen som spør etter trening innimellom, ja.

– Det vil kanskje ikke dele med hele Norge hva du svarer dem?

– Det blir min hemmelighet, ler Wang Wikstøl.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar