–  Jeg har gjennom 40 år alltid vært stolt av norsk hockey

Petter Thoresen snakker med Villiam Strøm under en landslagstrening under VM i fjor. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Fire måneder før VM i Bratislava tar Nitten.no en prat med landslagstrener Petter Thoresen.

Mange var skuffet over den norske innsatsen i VM i Danmark, der landslaget vårt først sikret plassen i A-VM gjennom 3-0-seieren i siste kamp. Norge tapte ikke bare for Latvia, Tyskland og Danmark, men røk også 0-7 mot Finland, 0-5 mot Canada og 3-9 mot USA.

Dette endte med støy i media, og landslagstrener Petter Thoresen har etter evalueringene i etterkant satt seg som mål å bli «mer veiledende og informativ» enn «kommenterende» under kampene, ifølge VG. Spillerne var kritiske til kommunikasjonen fra trenerapparatet, som også inkluderer Sjur Robert Nilsen og Pekka Alcén, til spillesystemet og til treningsplanleggingen.

Samtidig må vi huske at en rekke viktige spillere ikke deltok under VM i 2018. Listen inkluderer sterke navn som Mats Zuccarello, Patrick Thoresen, Andreas Martinsen, Mats Rosseli Olsen, Alexander Reichenberg, Sondre Olden, Henrik Ødegaard og Mattias Nørstebø.

Henger med
Det skal stilles krav til landslaget, og dette er ikke et forsvarsskrift for den skuffende innsatsen i 2018, men vi mener at forventningene må stå i forhold til forutsetningene når vi nå gå mot et nytt VM. Norsk hockey har få spillere og dårlig økonomi, selv sammenlignet med de minste A-nasjonene.

Tre kvartfinaleplasser i VM, tre deltakelser og én kvartfinale i OL er kanskje det maksimale man kan få ut av en hockeynasjon med bare 2318 mannlige seniorspillere (Latvia har 5119, Sveits 11.202, Finland 27.721, Storbritannia 3522, Frankrike 8818 og Tyskland 5179, for å nevne noen), iallfall med en viss regelmessighet.

– Jeg har gjennom 40 år alltid vært stolt av norsk ishockey. Vi er rangert som nummer ni i hockey, tross alt. Jeg vet hvor liten norsk hockey er i verdensmålestokk. Jeg er mer opptatt av å skryte av hvor flink norsk hockey er, selv om jeg også vet at vi kan bli flinkere, sier landslagstrener Petter Thoresen til Nitten.no.

– Norsk hockey henger med, men vi må klore oss fast videre. Det kommer generasjonsskifter og utfordringer foran oss. Det er det ingen tvil om, legger han til

Hvis vi en gang i framtiden ser oss tilbake og spør om perioden 2005 og fram til i dag var en slags gullalder for norsk hockey, er det godt mulig at svaret vil være «ja». Med de ressursene som er tilgjengelig, er det ikke lett å gjøre det bedre enn Norge har gjort det i denne perioden.

– Nei, du er nok inne på noe der. For 10 år tilbake hadde vi kanskje 12-13 spillere i SHL. Noen av dem ledet skytterligaer og andre fikk MVP. Jeg håper at vi fortsetter å produsere unge spillere som er så gode at større ligaer vil ha dem. Det må være et mål, for det gagner også landslaget, sier Thoresen.

Og apropos generasjonsskifter:

Anders Bastiansen annonserte nylig at han gir seg på landslaget. Hans avgang markerer slutten for den generasjonen spillere som sørget for å etablere Norge som A-nasjon. Tore Vikingstad, Per-Åge Skrøder, Ole-Kristian Tollefsen, Tommy Jakobsen og Mads Hansen var sentrale her.

Positiv utvikling
Nå begynner også den neste generasjonen å dra på årene. Patrick Thoresen er blitt 35 år, Martin Røymark 32 og trioen Mats Zuccarello, Jonas Holøs og Alexander Bonsaksen er 31, mens Mathis Olimb fyller 33 år 1. februar.

Bak der? Det er ikke så tomt som du kanskje tror, mener landslagssjef Petter Thoresen.

– Det var veldig mye positivt å se i turneringen på Lørenskog før jul. Nå hadde vi med de fleste. Olimb-gutta (Ken André og Mathis) og (Mathias) Trettenes var borte, men vi hadde ellers det beste laget. Det var gøy å se at vi var samlet og alle var positive til å jobbe videre med strukturen, og vi trenere var nøyere med å fortelle hva vi tenkte med dette, forteller Thoresen.

– Erlend Lesund (24), som ble vraket som sistemann i fjor, er en helt annen gutt. Han spiller 20 minutter hver kamp for Mora nå. I fjor spilte han 4-5. Det samme gjelder egentlig Michael Haga (26), som var med til VM. Det var gøy å se folk som har vokst i klubbene sine i løpet av sommeren ta med seg det inn til landslaget.

– Haga har gjort 18 poeng på 31 kamper for Mora, som sliter i bunnen av SHL. Ser du på ham som en topp 6- eller topp 9-spiller for landslaget?

– Ja, han må bli det nå som Bastiansen er borte. Nå er plassen mer tilgjengelig for en sånn type spiller. Han spiller hver eneste match i Mora og gjør det bra der, selv om de taper mye. Han har vokst veldig. Det er klart at han er en spiller for framtiden i vårt landslag.

I tillegg ser yngre spillere som Jacob Lundell Noer og Mathias Emilio Pettersen spennende ut.

– Hvor mye har du klart i hodet nå, når det gjelder rekker og backpar?

– Jeg tenker mye på det. Jeg får tid til å tenke. Jeg vet aldri når folk er klare eller ikke klare når oppkjøringen til VM begynner, men jeg ser konturene av et lag som både kan bli litt flinkere til å produsere og litt flinkere til å forsvare seg mot de beste lagene. For det var ikke bra nok under VM sist. Det er noen nye, unge og gode spillere på vei som er gode på skøyter. Vi liker å gå mye på skøyter og sette press i offensiv sone og i midtsonen med skøytegåing i stedet for å vente på dem, så det tror jeg passer godt inn i laget, avslutter Petter Thoresen.

Norge åpner sitt VM med kamp mot Russland 10. mai. Tsjekkia, Sverige, Østerrike, Italia og Latvia er de øvrige lagene i Norges gruppe.

Poengkongen Rasmus Ahlholm åpner for å følge etter Tobias Lindström

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar