– Jeg merket med én gang at han kom til å bli trener i NHL

Jeremy Colliton. Foto: Chicago Blackhawks.

Chicago Blackhawks har ansatt en 33-åring som ny hovedtrener. Hvem er egentlig Jeremy Colliton? Den norske landslagsspilleren Erlend Lesund kan hjelpe oss med å svare på det.

Erlend Lesund spilte under Jeremy Colliton i to sesonger i Sverige. Det var faktisk Colliton som hentet Lesund fra Sparta og Get-ligaen til Mora og Allsvenskan.

– Han fikk meg til å gå fra å ikke spille i Allsvenskan til å bli førsteback. Han lærte meg å være proff. Som ung spiller i Norge kan du tro at du er god, men du er ganske langt unna å vite hva som behøves, forteller Erlend Lesund til Nitten.no.

Colliton forlot Mora etter at klubben i 2016/17 rykket opp til SHL. Da takket kanadieren ja til jobb som trener for Chicago Blackhawks’ farmerlag Rockford IceHogs i AHL.

To sesonger sammen med Colliton i Sverige var mer enn nok til å gi Lesund et meget godt inntrykk.

– Han er den beste treneren jeg har hatt. Han var veldig komplett. Han var veldig laget, samtidig som han ville utvikle individet, både på isen og utenfor. Han ville alltid at vi skulle få frihet under eget ansvar. Alt gikk på oss selv, for det meste. Han sa alltid at «Hvis du ikke gjør jobben, er det alltid en annen som kan gjøre den», sier Lesund.

Alt Erlend Lesund forteller om Jeremy Colliton, gir inntrykk av en moderne trener. En type som forstår viktigheten av å ha en god kommunikasjon med spillerne.

– Ja, veldig! Han er ganske annerledes, men han gjorde det sånn at du følte deg bra. Du følte at du ble tatt vare på. Samtidig var han veldig hard også. Jeg opplevde å bli satt ut av laget, men du ble likevel bygd opp. Han brukte sine metoder for å bygge deg opp likevel. Han ville ikke at du skulle misforstå eller tolke selv, han ville at du skulle vite bakgrunnen for det og hva du måtte gjøre for å komme inn på laget igjen. Det gjør det enklere å vite hva du må gjøre når du får sjansen igjen, sier Lesund.

Læring sto hele tiden i fokus.

– Det er mange som bare har systemet og sier «sånn er det!». Colliton forklarte hvorfor vi gjorde ting, forklarte bakgrunnen for det. Alt hadde en råd tråd. Hvis du skjønner hvorfor du skal gjøre en ting, og du ser at alle gjør det de skal og at planen fungerer bra, da er det lettere å fortsette sånn. De andre jeg kjenner som også har spilt under ham, sier at de lærte mye.

– Han fikk meg til å bli minst 50 prosent bedre, konstaterer Lesund, som mener at han ikke ville ha vært i landslagsdiskusjonen i Norge uten Jeremy Colliton.

Erlend Lesund i kamp med Nicolas Krämmer under en landskamp mot Tyskland. Norges målvakt Henrik Haukeland i bakgrunnen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Dette høres ut som en trenertype for framtiden?

– Ja, jeg føler jo det. Vi merket at han hadde vært med på mye. Han var pedagogisk i måten han forklarte alt på. Det var sjelden han hadde store utblåsninger. Vi var et veldig ungt lag, med mange som ville fram, og det er to-tre som har gått til AHL og er nære NHL nå. Vi lærte veldig mye av ham.

– Du er kanskje ikke så overrasket over at han nå er blitt NHL-trener, da?

– Jeg merket med én gang at han kom til å bli trener i NHL. At det skulle gå så fort, trodde jeg nok ikke, ler Lesund.

Den norske backen forteller at hans tidligere lagkamerat Jacob Nilsson i sommer hadde tilbud fra mange lag i Nord-Amerika, men valgte Chicago Blackhawks fordi klubben ansatte Jeremy Colliton som trener i AHL. Det forteller oss at Lesund ikke er den eneste som har latt seg imponere.

Chicago Blackhawks-manager Stan Bowman virker også imponert. Det sier en hel del at han velger å sparke den mest fremgangsrike treneren i klubbens historie for å gjøre plass til Jeremy Colliton.

– Vi er ekstremt heldige som har Jeremy Colliton i organisasjonen vår og føler sterkt at han er den som er best skikket til å lede spillerne våre her i Chicago. Alle som har vært tilknyttet Jeremy er overbevist om at han besitter mange av de verktøyene han trenger for å bli en suksessrik trener i denne ligaen. Han har vist seg imponerende som kommunikator, leder og trener, sier Bowman til klubbens nettside.

I en fase hvor Chicago Blackhawks må bevege seg fra å være et lag som skal kjempe om Stanley Cup hver sesong til å bli et lag som skal bygge for å komme tilbake til den posisjonen med en bærekraftig spillerstall, kan Jeremy Colliton være nettopp den personen laget trener.

Seks av forwardene i dagens stall er født i 1995 eller senere, og er dermed 23 år eller yngre. Inkludert framtidige bærebjelker som Nick Schmaltz og Alex DeBrincat. I tillegg sitter klubben på flere unge og lovende spillere i AHL, som Dylan Sikura og Victor Ejdsell.

– Chicago ser nok at dette er et godt tidspunkt å gi Jeremy Colliton frie tøyler på. De ser sikkert på dette som en del av en langtidsplan. Det vil jeg tro, avslutter Erlend Lesund.

Chicago har sparket trener Joel Quenneville

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar