– Jeg tror vi har den beste kompistrioen i Get-ligaen denne sesongen

Kyle Bonis, Shawn Szydlowski, Garrett Thompson er nye i Frisk Asker. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no
Kyle Bonis, Shawn Szydlowski, Garrett Thompson er nye i Frisk Asker. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Nitten.no tar en prat med tre spillere som trolig kommer til å sette solid preg på Get-ligaen kommende sesong.

ASKER (Nitten.no): Sportsmanager Patrick Gandolfi Hellman i Frisk Asker lyser opp når Nitten.no spør om hvilke forventninger askerlaget har til de tre nordamerikanerne som landet i Norge sist helg.

– De er selvfølgelig store. De som var her i fjor, var bra. Jeg føler faktisk at disse er et knepp opp. Det er litt tidlig å si, men jeg håper at de setter preg på kampene og i hvert fall tar et stor ansvar i det offensive spillet, sier Gandolfi Hellman.

– Så kompistrioen i Lillehammer i fjor, som nå er i Stavanger, er ikke nødvendigvis den beste kompistrioen i Get-ligaen lenger?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror vi har den beste kompistrioen denne sesongen.

Vi kan la de tre introdusere seg selv:

– Mitt navn er Shawn Szydlowski. Jeg er 28 år gammel, fra Detroit i Michigang, og kommer fra Fort Wayne Komets.

– Mitt navn er Garrett Thompson. Jeg er også 28 år gammel, fra Traverse City i Michigan, og spilte forrige sesong sammen med Shawn for Fort Wayne Komets.

– Og jeg er Kyle Bonis. Jeg er 29 år, fra Lindsay i Ontario i Canada, og spilte forrige sesong for Toledo Walleye.

Bonis bestemte seg først
Alle tre kjenner hverandre fra før av, i varierende grad. Høyrevingen Shawn Szydlowski  gjore 31 mål og 79 poeng på 64 kamper for Fort Wayne Komets i ECHL forrige sesong. Der spilte han i rekke med Garrett Thompson, en senter som leverte 29 mål og 71 poeng på 67 matcher. Sammen slo de ut Kyle Bonis og hans Toledo Walleye fra sluttspillet i ECHL forrige sesong.

Bonis og Thompson har kjent hverandre i ti år nå, etter at de to bodde på rom sammen mens de spilte collegehockey for Ferris State University.

– Jeg signerte her først, etter at sesongen min var over. Jeg snakket med Garrett etterpå, da han også vurderte å ta turen til Norge. Det utviklet seg etter hvert sånn at vi havnet i samme lag. Jeg gleder meg skikkelig til å spille med Garrett igjen. Han har vært en god venn i lang tid, sier Bonis til Nitten.no.

– Hvilke forventninger har dere til Get-ligaen?

– Jeg har store forventninger. Europeisk hockey er mer som en sjakkmatch. Det føles som om det er mer ferdigheter involvert i spillet, det er mer rom på isen, så puckbevegelsen og puckkontrollen er et skritt opp. Det ser annerledes ut, men det er definitivt mye å lære av å spille her, mener Thompson.

– Vil det være til hjelp at Frisk også har hentet inn en nordamerikansk trener?

– Ja, det tror jeg vil gjøre overgangen enklere for oss. For min egen del, var dette noe jeg tenkte over før jeg kom hit. De fleste spillerne er åpenbart norske og snakker norsk. De snakker jo engelsk også, som er til stor hjelp. Det er veldig nyttig for oss å ha en trener som bare kan engelsk, det hjelper oss med å forstå kamptaktikken umiddelbart. Han kjenner også spillestilen vår, siden han var trener i den samme ligaen vi spilte i, sier Szydlowski til Nitten.no.

Har vært ønsket lenge
Szydlowski har stått på ønskelisten til Frisk Asker i lang tid. Hans signatur ble enklere å få etter at Frisk først hentet trener Scott Hillman, deretter Kyle Bonis og så Garrett Thompson.

– Det ble litt dominoeffekt. Szydlowski har vi prøvd å hente i to-tre år, men han ville bli i ECHL for å prøve å komme seg oppover i systemet. Han er den av dem som er mest artist utpå isen, sier Gandolfi Hellman.

– Szydlowskis statistikk tyder på at han er for god for ECHL, men at han ikke har klart å etablere seg i AHL. Er det fair å si?

– Det er fair å si. Jeg har lest meg opp litt på det også, og kjenner to som spilte sammen med ham i AHL og i Buffalo da han ble signert der. Folk som er like gamle. Han fikk det ikke helt til å stemme, men da han kom til Fort Wayne, bygde han opp selvtilliten og resultatene har vi jo sett, forteller Frisk-manageren.

Szydlowski ble aldri draftet av et NHL-lag, men signerte kontrakt med Buffalo Sabres i 2011. Han fikk 53 matcher for AHL-laget til Sabres – Rochester Americans – i 2011/12 og sju kamper sesongen etter, men kom seg altså aldri til NHL. Det håper Frisk Asker å nyte av nå.

– Agenten min la fram muligheten for å spille i Norge. Jo mer han snakket om dette, jo mer hørtes det ut som en god mulighet. Frisk sørget også for å fortelle agenten min at klubben ønsker å vinne. Jeg kom hit for en god opplevelse, for å bli en bedre hockeyspiller og en bedre person, men jeg ønsker også å vinne. Da Frisk sa det, var beslutningen klar for min del, opplyser Szydlowski.

Seierssultne
Mens Szydlowski er artisten, er venstrevingen Kyle Bonis en meget rask spiller med en sterk målteft. Han har produsert flere mål enn assists både i løpet av sine 101 kamper i AHL (15 mål – 9 assists), 237 kamper i ECHL (108-83) og 136 kamper i NCAA (47-30).

– Skøyteferdighetene er mitt fortrinn. Jeg må bruke føttene og jeg mener at jeg kan strekke backene bakover og holde dem i sjakk hvis jeg kan generere nok fart i midtsonen, sier Bonis.

Szydlowski trekker fram teknikk og skudd som styrker, men legger til at han også liker å spille fysisk. Det samme gjelder Thompson – kanskje i enda større grad.

– De siste par sesongene har jeg forsøkt å fylle rollen som powerforward. Jeg føler at jeg har et godt blikk, en god kølle med lang rekkevidde. Jeg er bra til å finne pasningsgater. De siste par årene har jeg jobbet med å forbedre farten min, og jeg føler at den er blitt bedre, sier Thompson.

Frisk Asker har hatt en rekke gode nordamerikanere i klubben de siste årene, fra brødrene Cam og Chris Abbott via Eric Castonguay til Garry Nunn i fjor. Hvis dette fører til et stort forventningspress, er det helt i orden for nykommerne fra ECHL.

– Jeg liker det. Jeg tenker ikke på det som press. Vi legger press på oss selv. Vi har kommet hit for å få suksess. Denne klubben har vært her i lang tid. Jeg kjenner et par av spillerne som har vært her, og de sier utelukkende positive ting. Frisk har også gjort flere signeringer og ønsker virkelig å vinne. Det er derfor vi spiller. Jeg har personlig ikke vunnet et mesterskap på profesjonelt nivå, så det er mitt mål mer enn individuell suksess, sier Bonis til Nitten.no.

Fornøyd med stallen
Frisk-manager Patrick Gandolfi Hellman legger ikke skjul på at målet for sesongen 2018/19 er å vinne, men erkjenner at det blir vanskelig.

– Vi vil selvfølgelig vinne, men det er mange som vil det. Jeg vil si at det laget her bør klare topp tre og semifinale, sier Gandolfi Hellman.

– Hvem er favoritt?

– Det er vanskelig å gå bort fra Storhamar. De vant alt i fjor og jeg synes ikke de ser noe dårligere ut i år. De er helt klart favoritter. Og så er det vel en gruppe med Stavanger, oss, Vålerenga og kanskje Lillehammer rett bak der.

– Hva kan du fortelle om de andre nykommerne?

– Sebastian Johanssen fra Lørenskog har vi fulgt med på lenge. Veldig skøytesterk. Ble «rookie of the year» for to år siden. Offensiv spiller med kjempepotensial. Mats Frøshaug har vi vært innom før. God toveissenter. Han har egentlig alt du vil ha i en hockeyspiller. Da han var mulig å hente, måtte vi slå til. Patrick Bovim har vært her før. Han er en offensiv back. Bra på skøyter, bra i power-play. Absolutt en backtype vi trenger i laget.

– Og Sean McMonagle er en offensiv back, god på skøyter og ekstrem på straffer, faktisk. Jeg kom i kontakt med ham gjennom tidligere spillere som har vært her, og har fått sett en del matcher og høydepunkter. Han er også en veldig bra person, har vi hørt fra veldig mange. Bra lagkamerat og en leder, forteller Gandolfi Hellman.

– Hvor fornøyd er du med spillerstallen akkurat nå?

– Jeg er veldig fornøyd med hvordan laget ser ut. Vi kommer til å starte med dette, så får tiden vise. Vi har to plasser åpne …

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar