Kan noen fra Europa ringe NHL og fortelle om vår eksistens?

Denne illustrasjonen kan brukes fritt av alle managere i NHL.

Stolleken fortsetter i NHL. Etter at Ken Hitchcock ble hentet inn i Edmonton Oilers, har 10 av 31 klubber byttet ut hovedtreneren sin etter at forrige grunnserie tok slutt.

Hvis vi forholder oss til norsk tid, og det er jo enklest når man bor i Norge, fikk to trenere i NHL sparken tirsdag. Mike Yeo ble sendt på dør i St. Louis Blues etter 0-2-tapet for Los Angeles Kings mandag kveld lokal tid og natt til tirsdag norsk tid. Hans assistent Craig Berube overtar inntil videre.

Noen timer senere fulgte Edmonton Oilers opp. Todd McLellan er ferdig og Ken Hitchcock kommer inn.

Det er bare et par uker siden Willie Desjardins erstattet John Stevens i Los Angeles Kings og Jeremy Colliton tok over for Joel Quenneville i Chicago Blackhawks.

Lite nytt blod
Hvis du synes dette høres ut som kjente navn, er det fordi dette er kjente navn.

Både Hitchcock og Desjardins har vært hovedtrenere i NHL før. Berube var assistent for Mike Yeo hos Blues, og har tidligere også trent klubbens AHL-lag. Colliton er den eneste nykommeren i NHL. Han tilbrakte en drøy sesong i Chicagos farmerlag Rockford etter å ha startet trenerkarrieren i Sverige. Colliton har dog vært i NHL som spiller, så helt ukjent med NHL er han ikke.

I sommer var det seks trenerbytter i NHL. Alle som kom inn, er nordamerikanere. To av dem har vært hovedtrener i NHL tidligere (Bill Peters, Barry Trotz), tre har vært assistenttrenere på NHL-nivå (Todd Reirden, Rod Brind’Amour, David Quinn) og to kom fra collegenivå (Jim Montgomery, David Quinn).

Ingen kom fra Europa.

Totalt har altså 10 av 31 lag skiftet trener bare siden grunnserien tok slutt forrige sesong, men ingen av disse ti lagene har tatt sjansen på å hente hovedtrener fra Europa.

Los Angeles Kings hentet rett nok inn en tysker – Marco Sturm, men det er som assistenttrener. Tradisjonen tro velger NHL-klubbene stort sett å resirkulere trenere.

Her i Europa har vi for eksempel Rikard Grönborg, en moderne trenertype som ledet Sverige til VM-gull både i 2017 og 2018.

– Det er klart at han burde få sjansen i NHL, sier Oliver Ekman-Larssson, den svenske landslagsspilleren som er kaptein i Arizona Coyotes.

Rikard Grönborg ledet Sverige til VM-gull to år på rad. Foto: David W. Cerny / Reuters / NTB scanpix

Rikard Grönborg
Sitatet fra Oliver Ekman-Larsson er gitt til Expressens kommentator Magnus Nyström, som for to-tre måneder siden skrev en interessant kronikk om Rikard Grönborg. Ekman-Larsson sier der at han trodde at Grönborg ville få sjansen i NHL denne sesongen.

– Han er bra på å prate med spillerne. Det blir en bra dialog, et bra nivå, på alt, sier Ekman-Larsson til Nyström.

Grönborg får ikke bare ros for VM-gullene, men også for at han evnet å motivere de etablerte NHL-stjernene til å stille opp for landslaget etter lange og tøffe NHL-sesonger.

– Jeg er egentlig mest imponert over hvordan han har lært av motgangen i World Cup og OL. I en verden med store egoer, har Grönborg vært selvkritisk og hele tiden bevisst på å forbedre seg og nysgjerrig på å finne nye veier til suksess, skriver Nyström.

Det var i august.

Vi venter fremdeles.

Litt av ventetiden kan vi bruke på å snakke med nettopp Magnus Nyström i Expressen, som kjenner Rikard Grönborg godt.

– Det jeg kan se som et godt tegn, er at man har valgt noen yngre, uprøvde ledere i NHL de siste årene, kanskje først og fremst som managere, med Kyle Dubas og John Chayka, men også med ansettelsen av Colliton i Chicago. Så det finnes en viss åpenhet og vilje til å gå nye veier. Samtidig blir man jo bedrøvet over å se en gammel traver som Ken Hitchcock i Edmonton Oilers. Man har et feilbygd lag og så velger man en gammel trener, sier Nyström til Nitten.no.

Har relevant erfaring
Expressens kommentator påpeker at Rikard Grönborg faktisk har mer erfaring med NHL-spillere enn både Jim Montgomery (Dallas Stars) og David Quinn (New York Rangers), som kom fra collegehockey i sommer.

– De har jo ikke samme erfaring som Rikard har. Han har trent NHL-spillere med suksess. Det har ikke de som kommer fra college gjort. Det var interessant å lytte til Oliver. Det spillerne virkelig liker, er den dialogen Rikard har med spillerne. Der er ikke NHL-lederne. Når man kombinerer hans omtanke og kommunikasjonen med spillerne med matchplanene og de taktiske evnene hans, er han veldig bred i sin lederstil. Det merket jeg tidlig. Når spillere som Ekman-Larsson og Henrik Lundqvist lærte å kjenne Grönborg, ble de veldig imponert, forteller Nyström til Nitten.no.

Det store spørsmålet for Rikard Grönborg er om han skal vente på at det kanskje kommer tilbud om en jobb som hovedtrener eller om han skal takke ja til å være assistent for en annen trener i NHL.

Når du har vunnet to OL-gull takket være din gode jobb med svenske NHL-stjerner, er det forståelig om det ikke frister å jobbe under en annen trener og være lojal mot en annen treners foretrukne arbeidsmetoder og filosofi.

– Nettopp! Sånn tenker jo Rikard selv også. Skulle han nøye seg med å bli assistent, ville han ha fått jobb direkte. Det kan være en vei inn, og det kan være at han tvinges til å ta den sjansen. Det er litt opp ham, men jeg er overbevist om at han tenker at han er for god, sier Magnus Nyström.

Ken Hitchcock ledet Edmonton Oilers til seier 4-3 etter overtid bare noen timer etter at han overtok trenerjobben fra Todd McLellan. Foto: Stan Szeto-USA TODAY Sports

Ken Hitchcock og Connor McDavid
Edmonton Oilers sitter på den største juvelen i NHL, i form av Connor McDavid. En spiller med uovertrufne ferdigheter. Det er neppe noen som protesterer på påstanden om at ingen spillere noen gang tidligere har klart å behandle pucken like godt i så stor fart som McDavid gjør til daglig.

Det er betimelig å spørre om manager Peter Chiarelli forstår dette.

Han har omgitt McDavid med tunge, trege forwards som Milan Lucic og Zack Kassian, pluss backer som neppe lister opp «sende pucken raskt i lengderetning med presise pasninger til medspillere» under punktet «styrker» på CV-ene sine.

I dagens Edmonton-stall på 23 spillere, er det bare én som er draftet av Edmonton som ikke ble tatt i første runde. Ingen av Edmontons draftvalg i runde 2, 3, 4, 5, 6 eller 7 spillere i klubben.

Likevel konkluderte Chiarelli med at trener Todd McLellan var problemet og at Ken Hitchcock er løsningen. Hitchcock pensjonerte seg fra treneryrket etter forrige sesong, men lot seg lokke tilbake siden Edmonton er hjembyen hans.

66-åringen var trener i NHL bortimot sammenhengende fra 1995 til 2018. Hitchcock kom ikke til sluttspill med Dallas forrige sesong, til tross for at han hadde stjerner som Jamie Benn og Tyler Seguin til disposisjon. Poengproduksjonen til de fleste spillerne i Dallas falt under Hitchcock.

Samtidig skal det legges til at trenerveteranen ledet St. Louis Blues til topp to-plasseringer i Central-divisjonen hvert år fra 2012 til 2016. Dog uten suksess i sluttspillet.

Hitchcock er en god trener, men etter at NHL gikk over til å bli en liga hvor ekstrem hurtighet i angrepene er vinneroppskriften, har han ikke lyktes. Det kan være tilfeldig, eller det kan være noe han har studert det siste halvåret og vil være bedre på i Edmonton Oilers.

Han kommer uansett til en klubb hvor det største problemet sannsynligvis er manager Peter Chiarellis lagbygging, ikke treneren.

Derfor er det kanskje bra at Rikard Grönborg fikk denne jobben. For den første europeeren som får en hovedtrenerjobb i NHL, bør sannelig lykkes, hvis andre europeere skal få sjansen senere

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar