Keeperkometen er glad han tok sjansen som 14-åring

Jørgen Hanneborg imponerer i sin første seniorsesong. Foto: Lillehammerhockey.no

– Det var veldig tøft, men jeg angrer ikke, forteller Jørgen Hanneborg (19) til Nitten.no.

En viktig årsak til at det norske U20-landslaget ble nummer tre i sin gruppe i B-VM tidligere i desember, var det strålende keeperspillet til Jørgen Hanneborg. Hans redningsprosent på 94,1 var nest best i turneringen.

En viktig årsak til at Lillehammer har satt så positiv farge på Get-ligaen denne sesongen, er at laget har to gode keepere. Hanneborg har spilt mer enn mange hadde trodd, og prestasjonene hans har definitivt vært over forventning.

Både Ole Eskild Dahlstrøm og Bjørn Kristian Erevik trekker fram Jørgen Hanneborg som en av de største overraskelsene i Get-ligaen denne sesongen.

Selv mener 19-åringen fra Lørenskog at hans opphold i Finland skal ha mye av æren for at det går så bra nå for tiden.

– Det har hatt veldig mye å si. Jeg var nesten fem år i Finland og har gått alle gradene i Espoo Blues, fra U15 og helt opp til U20. Jeg har lært mye der, sier Hanneborg til Nitten.no.

Bra oppfølging i Finland
I et intervju med Romerikes Blad for fem år siden, fortalte familien Hanneborg om usikkerheten de kjente på før Jrgen flyttet til Esbo og Hovedstadsregionen ved bredden av Finskebukta. Tilbudet fra Espoo Blues kom etter at han hadde blitt invitert på prøvespill og imponert der.

Sjansen til å utvikle seg gjennom den finske keeperskolen, var for stor til å avslå. Finland har for tiden sju keepere i NHL. Det er meget imponerende av et land med 5,5 millioner innbyggere.

– Hva er årsaken til at den finske keeperskolen er så god?

– I Espoo har alle juniorlagene sin egen keepertrener. Det er ikke én keepertrener i hele klubben. Hver keepertrener har bare to keepere å jobbe med, så man får veldig god oppfølging. De har også sin egen stil, sin egen måte å spille på, som har fungert for de finske keeperne. I tillegg er det mange keepere der, så det blir hard konkurranse. Du må jobbe hardt på trening for å få spilletid.

– Hvor finsk er du i spillestilen din?

– Jeg har tatt med meg en god del derfra. Hvordan jeg bruker hansken, har jeg for eksempel tatt med meg fra Finland. Jeg vil si at jeg spiller ganske likt som den finske skolen.

Hanneborg flyttet til en vertsfamilie i Esbo og gikk på svensk skole. I klubblaget gikk imidlertid kommunikasjonen på finsk. Rundt 90 prosent av innbyggerne i Esbo snakker finsk, mens snaut ti prosent har svensk som morsmål.

Vanskelige valg
Overgangen fra Norge til Finland var ikke helt problemfri.

– Det var veldig tøft. Jeg var bare 14 år. Det å flytte fra alle kompisene og familien på Lørenskog, var tøft, men jeg har ikke angret på den avgjørelsen. Det har formet meg mye som person også, ikke bare som hockeyspiller. Jeg lærte mye som person også.

– Du ble fortere voksen av å flytte hjemmefra så tidlig?

– Ja, det ble jeg.

19-åringen valgte i sommer å reise tilbake til Norge. Han signerte en toårskontrakt med Lillehammer. Det var ikke en enkel beslutning. Lillehammer har tross alt en etablert og god førstekeeper i Christoffer Bengtsberg.

– Ja, det har de jo. Det var et vanskelig valg før jeg signerte, om jeg skulle bli i Finland eller gå hit, på grunn av spilletid. Men Lillehammer har holdt det de lovet, sier Hanneborg til Nitten.no.

– Nå er vel ambisjonen å bli førstekeeper?

– Jeg tenker ikke så mye på dette med første- eller andrekeeper, men prøver bare å levere bra når jeg får sjansen og så får vi se hva det blir til.

Når han ikke stopper pucker, liker han å bruke tiden på TV-spillet Fortnite, som så mange andre hockeyspillere. Hanneborg beskriver seg som «en habil Fortnite-spiller», men vedgår at han ikke er den beste i Lillehammer.

– Det er noen fryktelig sterke spillere i Lillehammer. Stian Nystuen er i verdensklasse. Christian Fosse er også veldig god, sier Hanneborg.

Liker å vise seg fram
Dahlstrøm beskriver Jørgen Hanneborg som en autoritær keeper, som utviser både ro og breihalhet i spillet sitt. 19-åringen kjenner seg litt igjen i det, innrømmer han.

– Jeg liker å være en leder på isen og vise meg fram.

– Hvordan gjør man det som keeper?

– Jeg snakker mye med backene, så det er lettere for dem å få oversikt. Og hvis jeg får sjansen, gjør jeg noen redninger som ser ekstra bra ut.

– Hvordan vil du beskrive spillestilen din?

– Jeg er ganske aggressiv, liker å spille langt ute og skjære av vinkler, bra med hanskene. Jeg føler sjøl at jeg er ganske rolig i mål.

– Det å være bra med hansken; hvor mye av det handler om reflekser og hvor mye handler om posisjonering?

– Det er kanskje litt 50/50. Det er noen som liker å ha den høyt og noen som liker å ha den lavt. Man må bare få følelsen. Du bare føler at den kommer til å komme der.

– Hva trenger du å forbedre, føler du selv?

– Jeg trenger kanskje å bli mer stabil, å spille på toppnivå i flere matcher på rad. Jeg må få downperiodene litt sjeldnere.

– Ettersom du dro til Finland som 14-åring, har du kanskje også en konkret plan for de kommende årene?

– Jeg prøver å tenke lite på det. Kanskje jeg tenker litt på det etter sesongen. Nå tenker jeg bare på å gjøre de riktige tingene på hver trening og match. Plutselig har du nådd målene dine uten at du merker det.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar