Kronwalled – eller kunsten å takle rent

Niklas Kronwall idet han støter sammen med Anders Lee.

Svenske Niklas Kronwall har hentet fram en kunstform vi trodde han hadde gitt seg med.

Anders Lee plukket opp pucken i midtsonen, langs vantet. Han kom i fart og måtte se ned og delvis bakover for å dra den med seg mot offensiv sone. Amerikaneren fikk kontroll over pucken og klarte å dra den foran seg, men kom i såpass stor fart at han ennå ikke hadde rukket å løfte blikket da det skjedde.

Han var totalt uforberedt på det.

Anders Lee ble «kronwalled».

Backveteranen Niklas Kronwall i Detroit Red Wings så at Lee ville komme i fart mot hans blålinje uten å ha kontroll over omgivelsene. Han satte fart selv – i motsatt retning. Kronwall ledet an med skulderen først.

Rett inn i hodet til Anders Lee.

Sammenstøtet var brutalt. Farlig.

Og lovlig.

Kronwall er blitt 37 år gammel og har slitt med skader de siste årene. Han er en kriger, så han har stort sett dratt på seg drakta likevel, men det har vært åpenbart at den fysiske påkjenningen av å spille i NHL – og å spille som Niklas Kronwall – har kostet. Han har spilt med et ødelagt kne i mange år nå.

Derfor har vi ikke sett disse taklingene like ofte de siste sesongene.

– Det vanskeligste når du kommer nord-sør (inn i en takling) er å ikke komme borti hodet. Når du skøyter, er du i en posisjon hvor hodet ditt i realiteten er det punktet på kroppen som lener seg mest fremover. Du forsøker å treffe brystet eller skulderen, men av og til ender du opp med å treffe hodet, forklarte Kronwall til The Detroit News etter kampen mot New York Islanders.

Islanders vant for øvrig kampen 3-2. Justin Abdelkader og Kronwall scoret for Detroit, før bortelaget snudde kampen gjennom å score de tre siste målene.

– Dette er definitivt det mest fysiske han har spilt siden jeg var assistent her (i 2011), og han regelmessig hadde disse «kronwallene», sier trener Jeff Blashill.

Når man ser alle disse ekstreme sammenstøtene, er det kanskje overraskende at Niklas Kronwall bare har vært suspendert én gang. Det var i 2015, etter en takling på Nikita Kutsjerov i Tampa Bay Lightning i første runde av sluttspillet. Kronwall fikk én kamps karantene.

Faktum er at Kronwall er meget dyktig til å holde seg innenfor regelverket.

Slike taklinger omfattes av punkt 48.1 i regelboka til NHL. Der heter det at «En takling som resulterer i kontakt med en motspillers hode, der hodet er hovedpunktet i kontakten, og denne kontakten med hodet var unngåelig, er ikke tillatt».

Det er lett å tolke dette dithen at taklinger mot hodet ikke er tillatt, og det er for så vidt hovedregelen her, men som vi ser, poengteres det at denne kontakten med hodet må være unngåelig.

Dette er også åpent for tolkning, hvis vi skal være pirkete. Kronwall kunne ha latt være å takle Lee fordi han ser at Lee henter pucken bakfra og neppe rekker å løfte hodet før sammenstøtet. På den annen side er taklinger en del av sporten. Lee har pucken og dermed er det lov å takle ham.

Kronwalls takling på Lee ble diskutert på Twitter i helgen, og undertegnede var blant dem som opprinnelig trodde at svensken ville bli suspendert fordi han treffer hodet til Lee først. Dette er regelen til Det internasjonale ishockeyforbundet, men ikke NHL. Roy Ulvmoen fra podkasten NHL-prat fant fram videoen som fjernet all tvil.

Denne tvetydigheten har åpenbart motivert NHLs avdeling for spillersikkerhet til å lage flere instruksjonsvideoer. I videoen som Ulvmoen fant fram, forklarer ligaen mer spesifikt hvilke kriterier som gjelder.

«Følgende skal tas med i vurderingen: (I) Om spilleren forsøker å takle motspilleren i kroppen og hodet ikke ble tatt som et resultat av dårlig timing, dårlig inngangsvinkel eller unødvendig forlengelse av kroppen oppover eller utover, (II) om motspilleren har satt seg selv i en sårbar posisjon gjennom å ha en stilling hvor det er umulig å takle ham uten å være i kontakt med hodet, (III) Om motspilleren i betydelig grad forandret posisjonen av sin kropp eller sitt hode rett før eller idet taklingen treffer, slik at denne forandringen bidrar til kontakten med hodet».

I instruksjonsvideoen under ser vi en takling hvor Patric Hörnqvist treffer hodet først idet han setter inn en takling på Charlie McAvoy. NHL vurderer denne taklingen som lovlig, fordi den faller innunder punkt II i regel 48.1 – altså at motspilleren har satt seg i en sårbar posisjon hvor det er umulig å takle ham uten å være i kontakt med hodet.

Hvorvidt slike taklinger bør tillates eller ikke, er en annen debatt. Forskningen på hjerneskaden CTE tyder vel på at vi i framtidens ishockey vil få et forbud mot slikt. Enn så lenge er slike taklinger likevel tillatt.

Og ingen utfører dem bedre enn Niklas Kronwall.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar