– Kunne ikke fått et bedre utstillingsvindu

Andreas Martinsen jubler for scoring for Chicago Blackhawks sammen med Duncan Keith. Foto: Jeff Curry / USA Today / Reuters / NTB scanpix
Andreas Martinsen jubler for scoring for Chicago Blackhawks sammen med Duncan Keith. Foto: Jeff Curry / USA Today / Reuters / NTB scanpix

Andreas Martinsen mistet VM i Danmark, men gjør til gjengjeld stor suksess i AHL-sluttspillet.

NEW YORK (Nitten.no): Det norske landslaget savnet Andreas Martinsen (27) under VM, men reddet likevel kontrakten med øverste nivå takket være seier mot Sør-Korea i siste match. For Martinsens del er det sluttspillet i American Hockey League (AHL), også kjent som Calder Cup, som opptar tiden denne våren.

Nordmannen fikk ni kamper for Chicago Blackhawks i NHL på tampen av grunnserien der, og ble sammen med flere andre Blackhawks-spillere sendt ned til farmerlaget Rockford IceHogs 8. april for å hjelpe reservelaget.

– Det har gått utrolig bra for oss, sier Martinsen til Nitten.no.

Ubeseiret i runde 1 og 2

Han overdriver ikke. Rockford IceHogs vant samtlige sju sluttspillkamper fram til semifinalen, hvor Texas Stars vant 4-2 i første match.

IceHogs vant sju av sju kamper i de to første rundene. Først ble det tre seirer av tre mulige mot Chicago Wolves, deretter ble det fire seirer av fire mulige mot Manitoba Moose. Andreas Martinsen har bidratt med fire poeng på disse sju matchene.

– Vi har en bra gjeng. Vi prøver bare å ha det moro og komme så langt som mulig. Uansett hvilken liga man spiller i, enten det er NHL eller Get-ligaen, er det sluttspill som teller. Man vil jo vinne, konstaterer Martinsen.

Rockford-laget besitter mye NHL-erfaring, med backer som Cody Franson, Adam Clendening og Gustav Forsling og forwards som Lance Bouma, Tanner Kero, John Hayden og Chris DiDomenico.

Nordmannen trekker fram målvakten til Rockford, Collin Delia, som den store sluttspillstjernen så langt. 23-åringen har bare sluppet inn 1,64 mål i snitt per kamp og går til første semifinalekamp med en redningsprosent på 94,8 etter de to første rundene.

– Laget har egentlig ingen svakheter. Vi har en sinnssykt bra målvakt i Delia, og både power-play og undertall har vært bra, og vi spiller med selvtillit. Vi har jo kommet bakpå i så å si alle kamper, så vi kan jo spille bedre, men vi har den roen og får ikke panikk. Vi vet at vi kan score et par mål hvis vi får muligheten.

Som skapt for sluttspill

– Hvor fornøyd er du med ditt eget spill?

– Jeg er fornøyd. Jeg gjør jobben min og gjør det vanskelig for spesielt backene deres, er fysisk og spiller på det jeg er bra på. I et sluttspill føler jeg at min spillestil kan være mer verdifull. Selv om jeg ikke blir så lagt merke til i scoringsoversikten, er ikke det så farlig for meg.

Martinsen har sannsynligvis helt rett i at hans spillestil kan være ekstra verdifull i sluttspill. Den tidligere Colorado Avalanche-vingen er fysisk stor og råsterk og vond å møte i taklinger.

The Ahtletics fremragende spaltist Justin Bourne, som selv har spilt i AHL, tar opp dette med spillestil i sluttspillet i en kronikk (krever abonnement) denne uka. Bourne påpeker at man i grunnserien ofte møter lag som ikke holder sluttspillkvalitet og derfor er enklere å spille mot. Det gjør det enklere å føre pucken inn i offensiv sone – og dette har bidratt til at den generelle oppfatningen i Nord-Amerika nå er at lag bør bestå av puckførere og ikke av spillere som foretrekker å dumpe pucken inn for å jage etter og vinne den tilbake i rundvantet.

«Det er langt bedre å føre pucken inn enn å dumpe den inn. Problemet på denne tiden av året, er at du nå møter virkelig gode lag, kan du ikke bestandig bestemme selv om du kan føre eller dumpe pucken. Forsvarende lag dikterer ofte dette», skriver Bourne, og trekker fra NHL-semifinalene mellom Vegas Golden Knights og Winnipeg Jets som et eksempel. Vegas seiret i både kamp to og tre fordi Jets hele tiden forsøkte å føre pucken igjennom en ganske ugjennomtrengelig mur av Vegas-spillere, mener The Athletic-skribenten.

Martinsens fart og styrke kommer dermed mer til sin rett i sluttspill, hvis Bournes teori er korrekt.

Selv opplever den tidligere Lillehammer-spilleren at han fokuserer mer på arbeidsoppgaver i sluttspillet. Hvert eneste skift kan få stor betydning for kamputfallet. Det gjelder å unngå for lange bytt, som kan føre til ugunstige pucktap og kontringer imot mens man er for sliten til å forsvare seg.

– Sånne småting føler jeg at trenerne våre er gode til å få inn i laget. Selv de som har mest poeng, og skal gjøre mest offensivt, gjør også den jobben. Det handler bare om å få jobben gjort over 60 minutter. Vi vet at hvis vi får jobben gjort, så kommer vi også til å få muligheter selv.

Godt utstillingsvindu

Andreas Martinsen kommer til å få tilbud om kontrakt med Rockford IceHogs etter at sesongen er over. Han håper å ha vist Chicago Blackhawks nok til at NHL-klubben vil forlenge. I tillegg blir sjansen for at andre klubber melder sin interesse styrket med hver seier i Calder Cup.

– Nå er det bare fire lag som spiller og det er ikke så mye annen hockey å følge med på om dagen, så alle speidere er på hver kamp. Man får ikke et bedre utstillingsvindu. Hver kamp er tett og jevn og speiderne får sett hva du har å komme med i sånne situasjoner, sier Martinsen til Nitten.no.

Han lar seg ikke distrahere av at kontrakten er i ferd med å gå ut.

– Jeg vet at jeg kommer til å få tilbud herfra. Vi får vente litt. Nå er fokuset på sluttspill og det er ikke noe stress, sånn sett. Jeg har gjort en bra sesong både her nede og der oppe, mener Martinsen.

Han har spilt 64 grunnseriekamper i AHL denne sesongen, og levert 28 poeng. I fjor tilbrakte han hele sesongen i NHL, hvor det ble 64 kamper fordelt på Colorado Avalanche og Montreal Canadiens, men bare sju poeng.

Selv om det ble flere kamper i AHL og færre i NHL denne sesongen, er det all grunn til å tro at Andreas Martinsen har tatt flere skritt i riktig retning som hockeyspiller i løpet av 2017/18.

– Sånn tenker jeg også. Det føler jeg.

Andre semifinalekamp mot Texas Stars spilles i Cedar Park utenfor Austin søndag.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar