– Lagmoralen er en helt annen, og det har utrolig mye å si

En fokusert Henrik Holm under en kamp mot tabellrival Vålerenga. Foto: Filip Hammarlund | FilipHammarlund.smugmug.com

Det skal mer enn bare et lukrativt tilbud til for å lokke Henrik Holm bort fra Stavanger. Gutten fra Fredrikstad har vokst til å bli en av Stavanger Oilers’ viktigste spillere, en rolle han trives godt med.

LØRENSKOG (Nitten.no): Vi møter en ydmyk og reflektert Henrik Holm etter Norges kamp mot Hviterussland i MECA Hockey Games. En kamp der Holm agerte som backup for landslagskollega Lars Haugen da Norge tok en komfortabel 6-1-seier.

Det sies at keeperen er 70-90% av et lag, så det er ikke å legge skjul på at Holm er en stor grunn til Oilers’ suksess. Henrik Holm har blitt en viktig brikke i Stavanger sitt lag, og har gjennom sine åtte sesonger for rogalandsklubben vunnet seks NM-gull og fire seriegull.

Hardt arbeid og tøff konkurranse opp igjennom årene har gjort ham til en toppkeeper i Get-ligaen, og han har over flere sesonger gang på gang levert strålende resultater.

Holm selv mener Stavanger skal ha mye av æren for hans utvikling.

– De har gjort utrolig mye for karrieren min, og gjort meg til den keeperen jeg er i dag, sier Henrik Holm til Nitten.no.

Han legger vekt på at han er utrolig stolt over tingene han har oppnådd sammen med klubben som har dominert norsk ishockey de siste årene.

Spillere som blør for drakta
Etter flere gode år, hadde Stavanger en tøff sesong i fjor og endte på sjetteplass i serien. I sluttspillet røk de ut allerede i første runde mot Frisk Asker, da de tapte fire av sine fem kamper.

Til tross for et stagnerende Oilers-lag foregående sesong, leverte Holm gode resultater i mål. Han spilte 41 kamper i seriespillet, der han hadde en redningsprosent på 92,6%, og et snitt på 2,2 mål imot per kamp. Et mer enn godkjent resultat, med tanke på forutsetningene.

– I fjor fikk vi mye overganger imot oss, og det var – for å si det på den måten – en litt utakknemlig jobb å være keeper og få en liten dipp i statistikken sånn sett. Jeg prøvde i fjor å fokusere på det som var viktig, og har tatt med meg det videre til i år, sier han.

Denne sesongen har oljebyen atter imponert og er tilbake på toppen av tabellen. I skrivende stund ligger de på førsteplass, to poeng foran Storhamar og Vålerenga.

Når vi spør om hva som er annerledes denne sesongen, mener nøler ikke Holm med å finne svaret.

– Først og fremst så fremstår vi mer som et lag i år. Vi har utenlandske spillere som virkelig blør for drakten, og ikke bare tenker på seg selv. Lagmoralen er en helt annen, noe som har utrolig mye å si for et lag. Gutta går godt overens utenfor isen og kan finne på ting sammen der, og det er rett og slett god kjemi i gruppa. Noe som er veldig undervurdert. Det hjelper ikke å hente 20-23 klassespillere og gå ut og spille. Man må bygge opp en god kjemi og gode bånd hverandre i mellom, og det virker å være veldig på plass i år, konstaterer Holm.

Utskiftninger
De dårlige resultatene i fjor, resulterte i flere utskiftninger på trenersiden. I tillegg til å ha signert Todd Bjorkstrand som hovedtrener, sikret Stavanger seg en ny keepertrener i svenske Andreas Eriksson, fra Malmö Red Hawks, som spiller på det høyeste nivået i Sverige.

Ikke bare tok de inn ny keepertrener, men Pål Higson – som er general manager i Oilers – lot Holm være med på valget om hvem de skulle ta inn.

– Jeg fikk beskjed av Higson at vi hadde litt problem med å få inn noen, og han ønsket at jeg skulle være med i prosessen, sier Holm.

– Han var opptatt av at jeg skulle like den nye keepertreneren vi tok inn, siden vi jobber tett sammen. Så hvis jeg hadde noen tips, eller en trener å komme med, var jeg hjertelig velkommen å ta det til Higson – en tillit jeg satt veldig stor pris på. At Higson faktisk tok seg bryet å si det til meg, og la meg være med i prosessen, det verdsetter jeg veldig høyt, utdyper han.

Valget falt altså på Andreas Eriksson.

Det var tilfeldigheter og en melding fra Holm som startet det hele.

– Jeg hadde hørt mye godt om Eriksson, blant annet fra vår gamle keepertrener, Peter Andersson. Og tilfeldigvis så jeg et at Eriksson hadde sagt opp jobben sin i Malmö på jakt etter nye utfordringer, sier Holm.

– Jeg tenkte at det verste jeg kan få, var er et nei, og sendte han en melding med spørsmål om dette var noe han kunne være interessert av. Videre satt jeg egentlig bare Eriksson og Higson i kontakt, smiler Holm.

Eriksson, som de siste tre sesongene har vært ansatt som keepertrener i Malmö, har blant andre jobbet med toppkeepere som Oscar Alsenfelt og Christopher Nihlstorp – to av SHLs beste keepere og det som blir regnet å være SHLs beste målvaktspar.

Holm legger ikke skjul på at Eriksson har mye kunnskap å bidra med.

– Han har noen idéer og ting han har tatt med seg fra SHL, som jeg føler har hjulpet den sesongen her. Ting som å stå litt dypere, få hanskene litt lenger frem og være litt mer aggressiv mot spillet. Det har utvilsomt hjulpet meg mye i år, samtidig som vi spiller meget godt organisert i egen sone, noe som også er en positiv ting, sier Holm.

Ruben Smith. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Det gikk en liten faen i meg
Henrik Holm delte i flere år ansvaret i Oilers sammen med Ruben Smith, som viste seg å bli en viktig spiller for Holms utvikling.

Smith, som spilte for Stavanger fra 10/11 til 16/17 sesongen, konkurrerte med Holm om plassen i mål, og Holm mener konkurransen dem imellom gjorde ham bedre.

– Ruben og jeg var jo ganske jevne, så den som spilte best, fikk jo spille. Det var halvannet år det hvor Ruben var hakket hvassere enn meg, hvor det gikk en liten faen i meg og jeg skjønte at jeg måtte opp et hakk for å få spilletid, sier Holm.

– Det samarbeidet Ruben og jeg har hatt er egentlig utrolig viktig for utviklingen min opp igjennom. Vi har alltid jobbet godt sammen og var gode kompiser, selv om vi skjønte at det bare var en som kan stå om gangen, konstaterer han.

Etter at Ruben Smith måtte legge skøytene på hylla, grunnet en langvarig hofteskade, har Holm tatt over ansvaret i stavangermålet. De siste tre sesongene har Holm nesten på egenhånd hatt ansvaret i Oilers´ mål, noe som krever en hel del.

Han har i skrivende stund spilt flest minutter av alle spillere i Get-ligaen med sine 24 kamper og 1337 minutter på isen.

I fjor spilte han 41 av 45 seriekamper for Stavanger, og han har spilt i snitt spilt over 35 kamper per sesong de siste tre årene. Om vi i tillegg regner med kamper i CHL, sluttspill og landslaget, blir snittet 48,6 kamper per sesong, i tillegg til treningskamper.

Et mildt sagt tøft kampprogram.

– Jeg har vært forberedt på at det blir mye spilletid, og vår fysiske trener, Eirik Haukali, har også kjørt meg hardt i sommer. Jeg har prøvd å trene for å ha det fysiske grunnlaget i orden, sier Holm.

Selv om han spiller mange kamper i løpet av en sesong, mener han at det ikke nødvendigvis er den fysiske delen av spillet som er mest krevende.

– Det er ofte det psykiske som er tøft når det kommer kamper annenhver dag. Det gjelder å alltid være klar mentalt og få restituert, sier Holm.

– Men så ligger jo forholdene godt til rette i Stavanger for dette, konstaterer han.

Det er ingen tvil om at hans mentale innstilling hjelper. Det er et sjeldent syn å se Holm spille en dårlig kamp, og kanskje er det hans mentale innstilling til jobben som gjør han så god. For selv om Holm har vært et soleklart førstevalg de siste sesongene, ser han ikke på rollen som gitt.

Han skryter av sin nåværende målvakts-kollega, Jonas Wikstøl (19), som har levert gode resultater når han har fått muligheten i mål.

– Vi har Jonas, som har spilt utrolig godt når han har fått sjansen, sier Holm.

– Han er klar for å stå, så jeg har på ingen måte noen hvilepute. Jeg konkurrerer både mot ham, men også meg selv, for å vise Oilers at jeg er verdig plassen, forklarer han.

Takket nei til tysk eliteserie
Med 19-årige Wikstøl jagende bak seg, er Holm opptatt av å være et godt forbilde. Holm har selv vært den jagende 19-åringen i Stjernen, bak tidligere landslagskeeper Pål Grotnes, og ser viktigheten i å gå foran med eksempel.

– Det gjelder å prøve å være et godt eksempel i hverdagen, og vise at jeg trener godt og har gode holdninger, sier Holm.

– Samtidig er det fint å kunne finne på litt tull sammen, og la ham være med gutta ut å finne av saker og ting. Det er viktig at det ikke blir et «her er jeg, der er du»-forhold, men at vi er likestilte, samtidig som jeg går foran som et godt eksempel når det trengs, forteller Holm til Nitten.no.

Med seks NM-gull, samt OL- og VM-deltakelse, skulle man tro at han begynte bli lei, men det er derimot ingenting som mangler på motivasjonen til Holm når det kommer til å vinne igjen.

– Det er jo like gøy å vinne NM-gull hver gang, og det er jo fortsatt mange som har flere NM-gull enn det jeg har, så det er alltid en motivasjon, sier Holm.

– Det er en utrolig følelse å vinne sammen med et lag og løfte kongepokalen, det er noe jeg setter utrolig høyt, fortsetter han.

Holm gir utrykk for at han stortrives i Stavanger, der han kjøpt hus og bosatt seg sammen med sin kjæreste og en hund.

Han fikk i sommer et tilbud fra et lag i tyske eliteserien, men valgte allikevel å bli værende i Stavanger og skrev i sommer på en ny toårskontrakt med klubben.

– Jeg følte ikke det var rett å dra fra Stavanger på det tidspunktet, sier Holm.

– Vi hadde en veldig tøff sesong, og jeg har jo blitt glad i Stavanger. De har gjort utrolig mye for karrieren min og gjort meg til den keeperen jeg er i dag, så det føltes ikke rett å dra i fjor, fortsetter han.

– Skal jeg ta et tilbud fra utlandet, føler jeg det skal være veldig godt og gagne meg både sportslig og økonomisk, for at jeg skal flytte. Jeg trives veldig godt i Stavanger, sier han og smiler fornøyd.

Landslagsplass
Holms gode spill har de siste sesongene gitt han mer enn bare tilbud fra Tyskland. De gode resultatene har også gitt ham en plass på landslaget, en plass han vil kjempe med nebb og klør for å beholde.

– Jeg kom inn i fjor og var med på alle samlinger. Jeg har hatt noen sporadiske samlinger før det, men jeg føler det i fjor var første året jeg var med på alt og fikk spille meg inn litt, så det er kult å være en del av det, sier Holm.

– Så gjelder det bare ta vare på sjansene man får, og prøve å stige litt i gradene. Det er to utrolig gode keepere i Haugen og Henrik Haukeland som sto VM og OL foran meg, så jeg må prøve å lære litt av dem men samtidig prøve å bite dem litt i nakken og ta steget innpå dem, fortsetter han.

Han snakker også varmt om landslagstrener, Petter Thoresen, som tidligere var hans trener i Stavanger.

– Jeg kjenner ham godt fra tiden i Oilers og har veldig respekt for Petter. Han har et fint spillesystem, og jeg liker å stå i mål med den type spillestil han står for, sier Holm.

Henrik Holm i aksjon for landslaget under MECA hockey games. Foto: Filip Hammarlund | FilipHammarlund.smugmug.com

Som sagt så gjort, for Holm ser ut til å stortrives i spillesystemet til Norge. Han har levert gode resultater når han har gått sjansen i Norges mål.

 Holm skryter av også av Per-Erik Alcén, også kalt «Pekka», som er landslagets keepertrener.

Pekka er ikke hvem som helst. Han har i mange år vært keepertrener i SHL-laget Brynäs, og vært deres grunnmur i utviklingen av unge keepere. Han blir av mange sett på som Sverige kanskje beste keepertrener, og har blant andre navn som Jakob Markström, Eddie Läck og Oscar Dansk på sin CV.

Markström ble for øvrig kåret til årets rookie i SHL 09/10 – en prestasjon som er sjelden kost for keepere.

 – Pekka er utrolig dyktig, og han har snakket med keepertreneren min hjemme og vet hva jeg trenger å jobbe med. Han er veldig intens, og får oss til å jobbe med fysen, og å være skjerpet hele veien. Også har han jo nye ting han liker å prøve ut, sånn som de «brillene» jeg hadde på trening i går, sier Holm. Han er veldig flink, og utrolig god å jobbe med i korte perioder, sånn som her på samling er han utrolig flink til å implementere ting i spillestilen selv om vi ikke har så mye tid sammen i løpet av en sesong, presiserer han.

De brillene Holm snakker, om er ment å hindre sidesynet til keeperne, noe som gjør at keeperne må jobbe mer aktivt med hodet for å holde øye på puck og spillerne rundt seg.

Pekka (t.h.) liker å prøve ut nye tekniker med sine keepere. Foto: Filip Hammarlund | FilipHammarlund.smugmug.com

I tillegg til å lære av «Pekka», mener han også det er viktig å hele tiden lære av de andre keeperne på laget.

– På landslaget er vi tre keepere med tre forskjellige keepertrenere, og lærer små ting alle sammen, så det er viktig å se hva de andre gjør bra og ta lærdom av det, sier Holm.

Holm fremstår som en person som er opptatt av å hele tiden lære nye ting.

På spørsmål om hva han selv ser på som sine sterke sider, trenger han ikke mye betenkningstid for å svare.

– Jeg føler at styrkene mine er at jeg er teknisk skolert og leser spillet bra, forklarer han Nitten.no.

– Jeg prøver å ikke la meg stresse opp når det er hett rundt meg. Jeg prøver å holde meg rolig og hele tiden være «square» mot pucken og ikke overarbeide situasjoner, noe som igjen gir meg mye gratis redninger. Jeg prøver hele tiden ha ro i spillet og holde bevegelsene så små som mulig, avslutter han.

Som han nevner får han mange «gratis» redninger av å være «square» med pucken – noe som handler om å hele tiden ha pucken midt foran seg hele tiden og på den måten ikke havne i feil posisjon. På denne måten vil du mest sannsynlig slippe å måtte gjøre en TV-redning, eller i verste fall ikke redde pucken i det hele tatt.

Dette er en teknikk Holm mestrer ypperlig. Det er sjelden vi ser Holm måtte gjøre en kjemperedning for å ta pucken. Det er fordi han posisjonerer seg oppimot perfekt i mål, og som regel gjør de enkle redningene han snakker om.

Har et sunt forhold til kampritualer
Som mange vet er flere keepere – spesielt på høyere nivå – overtroiske, og man kan derfor se mange rare rutiner blant toppkeepere.

Holm skal spille Norges kamp mot Ungarn dagen etter, så vi spør til slutt om han også har noen spesielle rutiner han praktiserer før kamp.

– Nei, eller … det bygger seg ofte opp ritualer når man spiller bra, så da husker jeg det, sier Holm.

– Det er ikke noen spesielle ting, det er mer sånn «den tingen» gjorde jeg bra, også gjør man det samme neste gang, også bygger det seg opp tre-fire-fem ritualer til det er en kamp det går dårlig igjen. Så må jeg nullstille og lage nye ritualer. Litt dag til dag ritualer, sier Holm.

Selv om Holm selv ikke har noen spesielle ritualer, påpeker han at han har sett mye rart opp igjennom.

– Jeg har sett mange andre keepere med rare ritualer opp igjennom. Det er mye «varme opp øya»-ritualer, som jeg ikke helt skjønner meg på. For meg holder det som regel å sjonglere litt for å få i gang blikket, avslutter Holm med et smil.

Kampen mot Ungarn endte 3-2 til Norge etter en god innsats av Holm, som reddet 18 av 20 skudd.

avatar

Tidligere keeper med erfaring fra Get-ligaen (to sesonger) og 1. divisjon. Spilte for Frisk, Tønsberg, Ringerike og Grüner. Praktikant hos Nitten.no.

Legg igjen en kommentar