Lars Haugen leverer historisk bra i Østerrike

Lars Haugen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den norske landslagskeeperen var i en egen klasse i grunnserien.

Siden Erste Bank ble hovedsponsor for den østerrikske ligaen EBEL i 2003/04 har ingen klart å levere et så lav gjennomsnitt i antall baklengsmål per kamp som Lars Haugen har gjort for Klagenfurter denne sesongen, ifølge Eliteprospects.com.

31-åringen fra Oslo slapp kun inn 1,78 mål per kamp. Over 40 matcher i grunnserien reddet han også 93,0 prosent av alle skudd som kom imot målet hans. Du trenger ikke å kunne mye om keeperspill for å forstå at dette er fenomenale tall.

Haugen endte grunnserien i EBEL som den beste keeperen i begge kategoriene.

– Lars er ligaens beste keeper. Han har en stor del av æren for at Klagenfurter har hatt en veldig sterk sesong så langt. Laget spiller defensivt solid og forsvaret er ganske stabilt. Lars ble også raskt en publikumsfavoritt og klubben har allerede forlenget kontrakten hans med ett år, sier journalist Mario Kleinberger i Kleinezeitung.at til Nitten.no.

Kleinberger mener at Lars Haugen blir en nøkkelspiller i sluttspillet, som starter onsdag.

Roser lagkameratene
Selv trekker Haugen fram det gode forsvarsspillet til lagkameratene foran ham som forklaringen.

– Vi har fått satt et bra defensivt system og skiller oss kanskje litt ut der i forhold til de andre lagene. Vi er nok litt strammere. Det gjør jobben min lettere, sier Haugen til Nitten.no.

Hovedtrener Petri Matikainen og hans assistent Jarno Mensonen gjør også en god jobb, forteller den norske landslagskeeperen.

– De har tatt med seg den finske kulturen med å passe på målet, konstaterer Haugen fornøyd.

– Matikaninen er en kul type. Ekstremt engasjert. Jeg spilte en del mot ham da han var i KHL. Han er den mest engasjerte treneren jeg har vært borti, men aller mest på godt. Han har noen motivasjonstaler som er som tatt ut av Hollywood-filmer. De er veldig inspirerende, sier Haugen.

 

La oss likevel ikke slippe helt taket i Haugens gode sesong ennå. Leland Irving i HC Bolzano var nest best av førstekeeperne når det gjelder redningsprosent. Den tidligere Calgary Flames-målvakten stanset 92,1 prosent av skuddene. Altså nesten en hel prosent bak Haugen.

Når det gjelder innslupne mål per kamp, var Haugen den eneste under 2,0. Blant keepere med minst 20 matcher, var Jean-Philippe Lamoreaux hos seriemester Vienna Capitals nærmest med 2,43. Og Haugen leverte altså 1,78!

Det er derfor ingen overdrivelse å si at Haugen var en meget viktig årsak til at Klagenfurter endte grunnserien på tredjeplass.

– Er det fair å tolke disse tallene som at du er bedre enn noensinne?

– Jeg vet ikke. Jeg har følt meg bra i hele år. Det er en litt dårligere liga enn det jeg har spilt i før, men jeg føler at jeg har tatt et steg på jevnheten og at det laveste nivået mitt er høyere. Det hjelper å bli litt eldre og mer stabil. Samtidig er det andre ting man alltid vil jobbe med, men stabiliteten føler jeg er bra.

– Du er 31 år nå. Det er vel en ideell alder for en keeper?

– Jeg føler meg fortsatt i god form. Jeg har nysgjerrigheten og sulten, samtidig som jeg har erfaring å lene meg på når det trengs. Hodet er bra. Det mentale er viktig for en keeper. Skader har jo også mye å si, men det er – bank i bordet – lenge siden jeg hadde en alvorlig skade.

– Hvordan trives du i Østerrike sånn utenom hockeyen?

– Jeg trives veldig bra. Det er deilig klima her. Det var vinter i tre uker. Nå er det 15 grader og sol, og byen har tatt meg godt imot.

Tøff motstander
Klagenfurter møter italienske HC Bolzano i kvartfinalen. Selv om EBEL i utgangspunktet er en østerriksk liga, består den nemlig også av lag fra Italia, Ungarn, Kroatia og Tsjekkia.

Lars Haugens klubb kunne velge mellom Bolzano og Red Bull Salzburg som motstander. Begge lagene var i finalen i forrige sluttspill. Klagenfurter valgte Bolzano, som er dominert av spillere fra det italienske landslaget og kanadiske importer.

– Bolzano vant i fjor, men vi har litt bedre resultater mot dem. Det blir uansett beintøft, sier Haugen, som har slitt med sykdom de siste dagene, men håper å rekke åpningskampen onsdag.

Bolzano har som nevnt Leland Irving i laget, men han er ikke den eneste med NHL-erfaring der. Mike Blunden spilte 127 kamper for fem forskjellige lag i NHL, mens Daniel Catenacci endte med tolv matcher, inkludert én for New York Rangers forrige sesong.

PS. Lars Haugen signerte tidligere i vinter en kontraktforlengelse som binder ham til Klagenfurter også neste sesong.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Lars Haugen leverer historisk bra i Østerrike”

  1. Lars er en av favorittene mine, men skuffet over at du glemte hvilken norsk spiller som er en legende i denne klubben, som også Lars har på maska #19

  2. Hvorfor tror du jeg har glemt det? Det var ikke relevant for denne artikkelen, så jeg lot være å skrive at Botta er en legende i Klagenfurter og la heller inn tweeten der hyllesten fra Haugen omtales. Det blir forutsigbart om alle artikler om Lars Haugen skal inneholde noe om Botta. 😊

Legg igjen en kommentar