Letter på sløret for planene til Edmonton Oilers

Ken Holland ønsker Dave Tippett (til høyre) velkommen til Edmonton Oilers. Foto: Jason Franson/The Canadian Press via AP

Ken Holland kommer ikke med noen smiskende løfter til fansen.

Nå som Nitten.no er i ferd med å runde av virksomheten, er det på tide å komme med en anbefaling som dere sikkert allerede er klare over: The Athletic er det desidert beste stedet for grundig journalistikk om NHL. Dere finner ikke noe om norsk ishockey der, men dere finner stoff om nordamerikansk hockey, og på kjøpet får dere enorme mengder journalistikk om fotball, både amerikansk og «ordentlig» fotball, om basketball, baseball, boksing og MMA.

I en av disse kvalitetsartiklene om NHL, snakker den ferske Edmonton Oilers-manageren Ken Holland om hvilke planer han har for klubben. Den tidligere Detroit Red Wings-bossen er forfriskende åpenhjertig, selv om han også beholder enkelte personellplaner for seg selv.

Holland forteller at Keith Gretzky – broren til Wayne, ja – vil få ansvaret for farmerlaget Bakersfield Condors i AHL. Gretzky skal i tillegg bistå Oilers i forbindelse med draften i Vancouver 21. og 22. juni og i kartleggingen av talenter neste sesong.

Varsler bevegelser i juni og juli
Edmonton Oilers sitter med åttendevalget i den draften. Det betyr at Holland allerede før 1. juli kommer til å sikre seg et stort talent. Spillere som Dylan Cozens, Cole Caufield, Philip Broberg, Trevor Zegras og Matthew Boldy er realistiske mål der.

Et alternativ kan være å trade seg ned i draften, for å få flere draftvalg. Det skjer sannsynligvis ikke, fordi klubber som har sjansen til å drafte et av de ti største talentene i verden, sjelden gir fra seg en slik mulighet. Samtidig har Holland tradet seg ned i drafter tidligere.

Uansett kommer Holland til å tenke langsiktig. Han vil legge en 1-årsplan, en 2-årsplan, en 3-årsplan og en 4-årsplan.

– Vi må bygge dette. På kort sikt håper jeg at stabiliteten ved en manager og stabiliteten og strukturen til en trener som Dave Tippett, og de trekkene vi kommer til å gjøre – vi kommer til å gjøre noen trekk de neste seks ukene – gjør at vi kan konkurrere om en sluttspillplass, sier Holland til The Athletic.

Edmonton Oilers var ikke i nærheten av en sluttspillplass forrige sesong, men sitter likevel med en spillerstall som presser oppunder lønnstaket. I skrivende stund har Capfriendly.com oppført Oilers med 18 spillere i stallen og 73,2 millioner dollar i lønnsutgifter. Det innebærer at laget ikke kan bruke mer enn 8-10 millioner dollar (det eksakte beløpet avhenger av hva lønnstaket blir neste sesong) på de fem siste spillerne som skal inn i 23-mannsstallen.

Milan Lucic blir mest sannsynlig værende. Det gir ikke særlig mening å kjøpe ham ut, fordi kontrakten hans er svært bonustung. En Lucic-trade vil nødvendigvis også koste Oilers dyrt, enten i form av at man får en ubehagelig kontrakt i retur eller må betale et stort talent for å overtale et lag til å overta ham.

En mulighet som det snakkes om, er å trade Lucic til Vancouver Canucks i bytte mot Loui Eriksson. Det blir i praksis å bytte en katastrofekontrakt mot en annen. Den potensielle gevinsten der ligger i at Eriksson fungerte bra med Tippett som trener i Dallas Stars.

Uansett: Ken Hollands uttalelse tyder på at Edmonton vil prøve å gjøre noen trades i sommer, eventuelt være aktiv på free agent-markedet. Eventuelt begge deler. Det siste er vanskelig uten å gjøre noe med lønnssituasjonen først, så vi kan regne med at det kommer noen trades her.

Plasserer senterprofil på vingen
Når det gjelder spillerstallen, er Holland først og fremst opptatt av å skaffe seg et godt inntrykk av hva de nåværende spillerne i Edmonton er gode for. Det betyr at han eksempelvis ikke ønsker å forhaste seg når det gjelder ny kontrakt for Darnell Nurse, som har ett år igjen av sin nåværende kontrakt.

En avgjørelse angående Jesse Puljujärvi haster mer. Hans kontrakt har utløpt og han har RFA-status nå.

– Jeg vet ikke mye om Jesse Puljujärvi. Jeg vet at han ble tatt som nummer fire i draften. Jeg liker at han er stor. Han har ferdigheter og er relativt ung, 21 år gammel. Når det gjelder å signere kontrakt med ham, så har jeg snakket med agenten hans. Om jeg er sikker på at vi får signaturen hans? Jeg skal gjøre det jeg kan. Det må to til for å danse tango, kommenterer Holland.

Oilers har allerede signert to svenske spillere: Den målfarlige vingen Joakim Nygård (26) og den offensivt sterke backen Joel Persson (24). I tillegg er det samtaler om en forlengelse med Alex Chiasson, men der vil ikke Holland love et bestemt utfall.

Et område hvor Ken Holland er svært tydelig, er bruken av «de to andre» senterne i stallen, altså de to bak Connor McDavid – Leon Draisaitl og Ryan Nugent-Hopkins. En av dem kommer til å bli ving.

– Du trenger åtte vinger. Draisaitl eller Nugent-Hopkins er én. Jeg vet ikke hvem av dem, men én av dem blir ving. Du har Zach Kassian. Du har Jujhari Khaira. Du har Sam Gagner. Du har Milan Lucic. Det er mulig jeg glemmer en eller to. Jeg tror Colby Cave kan spille ving eller senter. Joakim Nygård er ving. Jeg er definitivt på markedet etter en forward. Vi må bygge opp forwardene.

Edmonton skal også hente inn én målvakt til, som blir med i stallen sammen med Mikko Koskinen.

Forsvaret ønsker Ken Holland å beholde som det er, inntil videre. Det består foruten Persson – som like fort kan komme til å starte i AHL som i NHL – har Oilers kontrakt med Andrej Sekera, Oscar Klefbom, Adam Larsson, Kris Rusell, Darnell Nurse, Brandon Manning og Matthew Benning.

– Vi har sju backer på enveiskontrakter, så jeg er ikke ute etter å hente inn noen på backsiden. Jeg håper at vi har litt mer flaks med skader hos backene våre. På forwardsiden må jeg forsøke å bygge opp bunn seks. Vi må jobbe litt mer løperrekkene våre. Jeg har ikke et tonn med lønnsrom, men jeg har noe.

– Vi signerte Joakim Nygård fra Sverige. Han var nest best i mål der. Han er hurtig og spiller med fart. Vi skal fortsette å lete etter en spiller eller to her. Vi må finne noen billigere spillere som bidrar, enten det er gjennom Entry Level-kontrakter eller free agents som har reist litt rundt, eller europeere som Nygård, sier Holland.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar