– Man mister utvilsomt noen gullkorn

Storhamar og Fredrik Söderström ønsker å forsterke stallen med enda en back. Det er en omstendelig prosess. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Storhamar er på spillerjakt. Fredrik Söderström forteller om prosessen bak.

HAMAR (Nitten.no): Tidligere denne uka publiserte vi en artikkel hvor Storhamars suksesstrener Fredrik Söderström fortalte i detalj hvordan han ser på de fem spillersigneringene som den regjerende norgesmesteren har gjort i sommer.

Söderström gjorde det også klart at klubben er på jakt etter en sjette spiller. En back. Hamarlaget har ennå ikke klart å erstatte Kodie Curran, som ble kåret til sluttspillets viktigste spiller da Storhamar sikret seg NM-tittelen for noen måneder siden.

28-åringen fra Alberta i Canada bidro med 12 mål og 44 poeng på 38 grunnseriekamper og sensasjonelle 29 poeng på 14 sluttspillkamper. Det var nok til å få den svenske klubben Rögle på tråden. Neste sesong spiller Curran i SHL.

– Kodie Curran er vanskelig å erstatte. Vi jobber med å få inn en back. Det får gjerne være en produserende back. Vi jobber med navn. Det finnes ingen i Norge akkurat nå, for å være ærlig, sier Söderström til Nitten.no.

Prosessen med å anskaffe en spiller, er komplisert.

– Jeg overdriver ikke om jeg sier at jeg får flere hundre henvendelser i løpet av en sommer. Det ene navnet mer fristende enn det andre, forklarer Söderström i en annen artikkel vi publiserte denne uka, om at en regelendring i Sverige kan føre til flere og bedre svenske spillere i Get-ligaen.

Så hvordan håndterer man en slik prosess, hvor man har identifisert den spillertypen man ønsker seg og starter jakten på denne, samtidig som det kommer flere hundre henvendelser utenfra?

– Det er vanskelig. Man mister nok et og annet gullkorn. Det er utvilsomt. Jeg er heldig, for etter mange år i bransjen har jeg fått mange kontakter. Man kjenner agenter, speidere, folk som har vært rundt. Jeg har opp igjennom årene brukt Johan Hedberg, som er «eye in the sky» i San Jose, som er fra Leksand, der jeg er fra. Iblant har jeg kontaktet ham for å spørre om han vet hvordan «dette ECHL-laget» er, for eksempel. Hvordan er WHL? Hvordan er ligaene? Jeg har jobbet med trenere som har vært der borte. Man må forsøke å granske.

Henvendelsene kommer både fra agenter som representerer spillere og fra spillere direkte.

– Man skal huske at disse agentene – mange er sympatiske og gjør en bra jobb, men det finnes noen idioter, akkurat som det finnes blant hockeytrenere, som ikke vet hva de selger og bare sender et navn. Agentene må ta et stort ansvar for hvor de plasserer sine spillere.

– Jeg hadde én i Oskarshamn som heter Greg Squires, som i dag spiller i KHL. En liten amerikaner fra New York som kom til Oskarshamn. Oskarshamn er mindre enn Hamar. Faren hans jobbet på et kontor i Madison Square Garden i New York. Så kom han til Oskarshamn, hvor det bare finnes én rulletrapp i hele byen. Det er klart at det er en omstilling. Det må man også forberede dem på.

– De må også forstå hva slags hockey det er og hva som kreves. Hvis vi henter inn en import, tenker ikke folk på Hamar at de skal gi dem sjansen i en hel sesong (til akklimatisering). De ser på én trening og én kamp før de sier «send ham hjem!». Det er harde krav her. Der mener jeg at agentene burde være bedre. Jeg kikker ofte på de seriøse navnene, blant agentene. Så titter man på hvilken klubb spillerne er i, hvilke stats de har, iblant kontakter jeg svenske spillere som kanskje har spilt med vedkommende et ECHL-lag for å spørre hva de synes om ham. Man får gjøre så godt man kan.

Spillere som Kodie Curran er det ikke lett å få øye på i den store bunken av henvendelser som kommer hver sommer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Söderström får hjelp av Sjur Rakstad-Larsen og Pål-Jan Stokke i sportsutvalget i denne prosessen. Rakstad-Larsen er ansvarlig for å skrive avtalene med nye spillere, mens Stokke tidligere var daglig leder i Storhamar.

– Begge to er veldig hockeyinteresserte. De leker ofte Sherlock Holmes på nettet. Jeg tror at mange, inkludert oss, ikke alltid gjør nok research. Du vet overhodet ikke hva som kommer.

Söderström understreker at personlighet er et essensielt område for en vellykket spillersignering.

– Jeg legger stor vekt på personligheten. Det er ofte det siste jeg vektlegger. Niklas Fogström, for eksempel, er høyt respektert overalt hvor han har vært. Alle snakker godt om ham. Han vil jeg ha i min garderobe. Men hvis jeg får noen navn som ser veldig interessante ut, spør jeg meg hvorfor ingen har signert dem. Så sjekker man opp og hører «han er egoist» eller «kona er spesiell». Det kan være sånne ting som får oss til å spørre om vi tør å ta dem hit.

– Det er også litt spesielt å være på Hamar. Dette er ingen verdensmetropol. Her kan du sitte på Larsens og spise og drikke kaffe, og så må du være fornøyd med det. Da kan ikke vi ha noen som kommer hit som er vant med Toronto eller lignende. Da blir det feil. Personligheten er viktig. Men alle må ikke være like som typer. Du vil ha noen av dem som har litt «attityd» også, men du må tilpasse det til et lag. Dette er viktig research, sier Söderström til Nitten.no.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar