Mannen som skal redde Edmonton-karrieren til Connor McDavid

Ken Holland fotografert i 2015. Foto: AP Photo/Carlos Osorio

Ken Holland kommer til Edmonton med enormt press på seg.

Før Sidney Crosby ble 22 år gammel, hadde han spilt to Stanley Cup-finaler og vunnet trofeet én gang, blitt tildelt Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award og Hart Trophy.

Connor McDavid er 22 år nå. Han har vunnet de samme individuelle prisene – Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award og Hart Trophy. De to sistnevnte har han til og med vunnet to ganger.

Men McDavid har ikke opplevd en Stanley Cup-finale. I løpet av hans fire første sesonger i NHL, har Edmonton Oilers bare kommet til sluttspill én gang. Da røk de ut i andre runde.

Denne sesongen endte Edmonton Oilers nest sist i den vestre avdelingen med sine 79 poeng.

Edmonton Oilers sitter i dag med dårlige keepere, et svakt backkorps og under middelmådige forwards rundt trioen McDavid, Leon Draisaitl og Ryan Nugent-Hopkins.

Dette er en klubb i krise og Ken Holland (65) hentes nå inn for å rydde opp. Hvis han ikke lykkes, risikerer Edmonton Oilers at Connor McDavid en dag sier at han har fått nok av fiaskoer og vil trades til en klubb hvor han har en mulighet til å vinne.

– Realiteten er at når du bygger opp et lag, handler det om tålmodighet. Det handler om å ha en plan for å komme seg opp. Og det er aldri morsomt. Det er ikke morsomt. Det tar lenger tid enn du liker, sa Holland i forbindelse med pressekonferansen der Steve Yzerman ble presentert som ny manager i Detroit.

Det var Holland som ville ansette Yzerman som GM i Red Wings. Selv ble han forfremmet til visepresident i klubben, en stilling han altså nå fratrer for å bli manager i Edmonton Oilers.

Vi får se hva Holland sier om tidsperspektivet nå.

Ken Holland er en av de mest respekterte managerne i NHL. Han har vært manager for Detroit Red Wings i 22 år og har ledet klubben til tre Stanley Cup-triumfer, fire grunnserietitler og 13 sesonger med minst 100 poeng.

Merittlisten er imponerende.

Ken Holland kan være mannen som løfter Edmonton Oilers til nye høyder og dermed også redder Connor McDavid-æraen i Edmonton.

Ken Holland kan også være et produkt av omgivelsene. Det er noen indisier som tilsier at det faktisk kan være tilfellet, selv om han var i Detroit i hele 22 år.

* Han overtok et lag med tre Hall of Fame-backer (Nicklas Lidström, Vjatsjeslav Fetisov og Larry Murphy) og fire Hall of Fame-forwards (Steve Yzerman, Igor Larionov, Sergej Fedorov og Brendan Shanahan) i en tid uten lønnstak, så suksess var en selvfølge de første årene.

* Alle tre Stanley Cup-titler kom i løpet av hans første elleve sesonger som GM.

* Etter at Nicklas Lidström la opp i 2012, har ikke Detroit vunnet mer enn én sluttspillrunde. Detroit har ikke kvalifisert seg for sluttspillet de tre siste sesongene. Vi må seks år tilbake i tid for å finne forrige gang Red Wings vant en sluttspillrunde.

Kan vi med sikkerhet si at suksessen til Detroit Red Wings skyldes Ken Holland? Han skal definitivt ha en stor del av æren, for han har også vært speider og assisterende manager i klubben og har bidratt på ledersiden siden 1985, men det er vanskelig å kategorisk fastslå at det hovedsakelig er Holland som skapte det forrige storlaget til Detroit Red Wings.

I tillegg har Edmonton Oilers-fansen lov til å være bekymret for Hollands evne til å unngå å dele ut kontrakter som blir en belastning i mange år.

I Detroit Red Wings inngikk Holland flere kontrakter som havnet i den kategorien. Her er alle standardkontraktene som Holland inngikk på mer enn 2,5 millioner dollar de siste åtte årene:

Kilde: Capfriendly.com

* Justin Abdelkader hadde levert et snitt på 17 mål per sesong da han i 2016 fikk en sjuårskontrakt verdt 4,25 millioner dollar per sesong. Han har i snitt scoret 10,6 mål per sesong de ti hele sesongene han har spilt i NHL. Abdelkader er en rollespiller, ikke en topp 6-forward, og vinnerlag trenger billige rollespillere for å få råd til de å lønne de aller beste spillerne.

* Darren Helm fikk 3,85 millioner per sesong og en kontrakt på fem år i 2016, etter at han i seks sesonger hadde vaket mellom ni og 15 mål per sesong. Nok en rollespiller som er for dyr.

* Forrige gang Detroit hadde økonomisk frihet til å hente inn en dyr free agent, var i 2016. Da overbetalte Holland både i lønn og sesonger for å få Frans Nielsen, som fremdeles har tre år igjen av sin kontrakt verdt 5,25 millioner dollar per sesong. Han har levert henholdsvis 41, 33 og 35 poeng så langt.

* Nielsen ble hentet inn blant annet fordi free agent-investeringen tre år tidligere, Stephen Weiss, viste seg å være en fiasko. Weiss’ kontrakt på 4,9 millioner dollar per sesong i fem år ble kjøpt ut etter to sesonger.

Spillerstallen til Detroit Red Wings er i dag blottet for stjerner. 22 år gamle Dylan Larkin har potensial til å bli det. 19 år gamle Filip Zadina også. Ellers er det tynt.

Detroit draftet 63 spillere mellom forrige gang laget vant Stanley Cup (2008) og 2016. 17 av dem har spilt over 82 kamper i NHL. Seks av dem har gjort mer enn 0,5 poeng i snitt per NHL-kamp, men ingen har gjort mer enn 0,67 poeng per kamp. Det største problemet med draftingen til Detroit under Ken Holland, er at klubben ikke klarte å utvikle en back god nok for førsteparet siden Niklas Kronwall ble draftet i 2000. Det er 19 år siden nå.

– Vi kan ikke bare sette deg inn på laget fordi passet ditt sier at du er ung og noen mener at du har potensial. Jeg har vært på NHL-draftene helt siden 1985. Det er potensial hvert år. En stor del av dette potensialet blir aldri realisert. Ytterst få oppnår potensialet sitt, sa Holland nylig.

I starten av Hollands tid som manager, var Detroit kjent for å holde spillerne nede i AHL til de var overmodne for NHL. Den filosofien fungerte godt da NHL-laget var stappfullt av stjerner og konkurransen på AHL-nivå følgelig også var meget god, men den ser ikke ut til å fungere like godt når talentene i AHL ikke er like gode.

De siste årene har Ken Hollands fokus i Detroit vært på å bygge opp klubben på nytt, fra bunnen av, med talenter og draftvalg. Larkin og Zadina kan bli stjernespillere, Dennis Cholowski og Filip Hronek (begge 21) er lovende backer, mens Anthony Mantha og Andreas Athanasiou (begge 24) er solide NHL-spillere som fremdeles har potensial til å bli mer.

Holland har også skaffet Detroit ekstra draftvalg gjennom å trade bort veteraner. Red Wings har sine egne valg, pluss tre ekstra i andre runde og to i tredje runde i løpet av de tre neste draftene.

Gjenoppbyggingen i Detroit er i gang, men har tatt mer tid enn ønskelig fordi Ken Holland har i årevis nå delt ut for mye lønn til middelmådige spillere og dermed selv begrenset evnen til å hente inn etablerte profiler via free agent-markedet.

Hvis det høres ut som et kjent problem, er det fordi det er nettopp dette Edmonton Oilers også har gjort.

Situasjonen i Edmonton er likevel bedre. Oilers har en genuin superstjerne i Connor McDavid, en stjernesenter til i Leon Draisaitl og framtidshåp som Kailer Yamamoto og Evan Bouchard, samt en rekke andre unge og lovende spillere.

På backsiden er det godt håp om at Joel Persson (25), William Lagesson (23), Caleb Jones (21), Ethan Bear (21) skal bli solide NHL-spillere, og på forwardsiden viser også Cooper Marody (22), Tyler Benson (21) og Kirill Maksimov (19) lovende takter.

Edmonton har åttendevalget i årets draft, noe som bør resultere i at Oilers tilegner seg enda et stort talent.

Det beste for Edmonton-fansen, som opplevde å se Peter Chiarrelli sende Taylor Hall til New Jersey Devils for å få Adam Larsson, er at Ken Holland historisk sett ikke har latt seg lure i trades. Alle tradene han gjorde i Detroit har, så vidt Nitten kan se, vært fornuftige.

Spørsmålet er hvor god tid Ken Holland egentlig får i Edmonton før Connor McDavid går lei av å tape.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar