Marc Staal er tilbake på toppnivå – til tross for redusert syn

Marc Staal jubler for scoring mot Winnipeg Jets. Foto: Dennis Schneidler-USA TODAY Sports

Fem år etter at han fikk pucken i øyet, spiller Marc Staal fremdeles med redusert syn. Det ser bare ikke sånn ut.

NEW YORK (Nitten.no): – Det første jeg tenkte på, var om jeg ville få tilbake synet. Jeg var heldig med at skaden ikke var verre, fortalte Marc Staal til ESPN noen måneder etter at han delvis mistet synet på det ene øyet.

I en kamp mot Philadelphia Flyers 5. mars 2013 sendte Kimmo Timonen av gårde et slagskudd fra blålinja etter en dropp i Rangers’ sone. Jakub Voracek forandret retning på pucken, som traff Marc Staal i øyet med stor hastighet.

Backen gikk ned for telling. Det var lett å se at han var i store smerter.

Staal sto over de siste 27 grunnseriekampene sesongen 2012/13, samt 11 av 12 sluttspillkamper, men har siden spilt over 70 kamper hver eneste sesong.

Staal snakket i et intervju med New York Post i 2015 om hvordan det var å spille hockey etter skaden.

– Da jeg først kom tilbake og en puck hoppet overkølla mi, hadde jeg feilbedømt den og lurte på hvordan det ville ha gått hvis jeg hadde to friske øyne. Det tok en stund å få det ut av tankene mine og bare spille. Nå er jeg mer komfortabel. Det har kommet til det punkt hvor jeg ikke lenger tenker på det utpå isen.

Han klarte selvsagt ikke å prestere på samme nivå som før skaden. Staal hadde sesonger med 27 og 29 poeng, men har etter den skjebnesvangre kampen i 2013 ikke vært over 20 poeng. Han var alltid først og fremst en defensivt solid back, men også der ble det vanskelig å holde samme nivå uten å ha to friske øyne.

Mats Zuccarello mener at Marc Staal nå nærmer seg det nivået han holdt før han fikk øyeskaden for fem år siden.

– Jeg synes Marc Staal har vært veldig god i år. Jeg husker da jeg kom inn i mitt første år – det var vel hans andre eller tredje – hvor god han var. Han har vært veldig uheldig med noen stygge skader opp igjennom årene. De to siste sesongene har vel ikke vært hans beste, men i år har han vært helt enestående, sier Zuccarello til Nitten.no.

Zuccarello anslår at Staal i dag bare har rundt 30 prosent syn på det ene øyet.

– Han mistet nesten synet på det ene øyet den gang. Staal har fått mye ufortjent dritt opp igjennom årene, synes jeg. Han er en solid spiller å ha i laget defensivt. Offensivt er vel ikke Staal like hvass, men defensivt er det ikke mange som slår ham. Det er vanskelig å spille mot ham, mener den norske Rangers-profilen.

– Jeg føler at han kommer mer og mer tilbake til der han var, legger Zuccarello til.

Trener David Quinn liker åpenbart også Marc Staal. 31-åringen er den eneste backen som Quinn ikke har satt ut av laget i minst én kamp denne sesongen.

– Han har hatt en veldig god sesong defensivt. Han har en beroligende effekt på laget, både i garderoben og på isen. Jeg vet at øyeskaden hans var skremmende, men du kan ikke se at han har redusert syn sånn som han spiller nå for tiden, sier Quinn til Nitten.no.

Tallene underbygger rosen. Selv om Staal starter 58,33 prosent av skiftene sine i defensiv sone, og ergo kun 41,67 prosent i offensiv sone, har Rangers 52,79 prosent av de store målsjansene mens Staal er på isen i spill fem mot fem. Han er en av bare to Rangers-backer (Kevin Shattenkirk er den andre) som ligger over 50 prosent her.

Rangers leder også 24-22 i mål med Staal utpå. Han har til og med scoret to av målene selv.

Henrik Lundqvist ser det samme som Mats Zuccarello: Marc Staal nærmer seg godt, gammelt nivå.

– Jeg synes også det. Han spiller veldig bra. Han føler nok at han har fått mer ansvar, sier Lundqvist til Nitten.no.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar