Mats Zuccarello blant de fem beste poengplukkerne igjen i sluttspillet

Mats Zuccarello jubler for scoring. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Dette er ikke synsing, men tallenes klare tale: Mats Zuccarello er den fjerde mest produktive spilleren igjen i årets sluttspill.

Mark Stone og Max Pacioretty var i en klasse for seg i poengproduksjon i tallmessig jevnt spill, altså mens lagene har like mange spillere på isen («even strength»). Vegas Golden Knights-duoen produserte henholdsvis 4,26 og 4,22 poeng per 60 minutter så lenge de var med i sluttspillet. Det varte bare sju kamper.

Andrew Copp i Winnipeg Jets er tredje best i sluttspillet, med en produksjon på 3,86 poeng per 60 minutter. Hans lag er også slått ut.

Det er bare sju spillere til som har produsert 3,0 poeng per 60 minutter i sluttspillet så langt. Best av dem som fremdeles er med i kampen om Stanley Cup er en spiller få hadde gjettet på for et par uker siden: Warren Foegele i Carolina Hurricanes.

Foegele har produsert 3,54 poeng per 60 minutter i «even strength». Bak ham følger Andrej Svetsjnikov (3,43), Mikko Rantanen (3,21), Mats Zuccarello (3,14), Alex Ovetsjkin (3,14) og Logan Couture (3,01). Ovetsjkins Washington Capitals er slått ut.

Mats Zuccarello har gjort to mål og åtte poeng på 153,04 minutter istid i «even strength». Den nest beste spilleren i Dallas Stars er Tyler Seguin, som har gjort 2,94 poeng per 60 minutter.

Zuccarello spiller i snitt 13,55 minutter even strength per kamp for Dallas Stars, som leder 3-2 i kamper mot St. Louis Blues. Normalt ville nok trener Jim Montgomery brukt ham et par minutter mer per match, men 31-åringen fra Oslo virker fremdeles å slite med armbruddet han fikk i Dallas-debuten 24. februar. Det er bare tolv dager siden han brukte venstrehånda i stedet for høyrehånda da Dallas- og Nashville-spillerne håndhilste etter at deres førsterundeduell var over med Stars’ 2-1-seier i kamp seks.

Dette gjør produksjonen til Zuccarello enda mer imponerende. Spillemessig er han ikke like dynamisk og innflytelsesrik som når han har to friske armer, men hans blikk for spillet og presise pasninger er et effektivt våpen for Dallas Stars.

Poengproduksjon per 60 minutter even strength er et interessant barometer (og et verktøy vi gjerne skulle hatt tilgjengelig i norsk hockey).

Hvis vi ser på de lagene som er igjen i sluttspillet, altså Boston Bruins, Carolina Hurricanes, Colorado Avalanche, Columbus Blue Jackets, Dallas Stars, St. Louis Blues og San Jose Sharks, finner vi en hel rekke interessante tall:

* Vladimir Tarasenko er en av de minst effektive. Blues-stjernen har spilt 173,58 minutter even strength, men sitter igjen med bare 0,34 poeng per 60 minutter istid. Hans klubbkollega Brayden Schenn er også langt under pari med sine 0,68 poeng per 60.

* Cale Makar fra Colorado Avalanche er best av alle backene, inkludert dem som er slått ut. Han har gjort 2,94 poeng per 60. Det er eksepsjonelt imponerende når man tenker på at Makar aldri har spilt en grunnseriekamp i NHL. Han kom til Colorado etter at collegelaget hans var ferdig med sesongen i NCAA.

* Det er bare én annen back som fortsatt er med i kampen om Stanley Cup som også ligger over 2,0 poeng per 60. Det er Jaccob Slavin hos Carolina Hurricanes. John Klingberg er nær med 1,93.

* Radioprogrammet Hockey Central at Noon, med Jeff Marek som programleder, diskuterte denne uka hvorvidt Patrice Bergeron er tidenes beste toveisspiller. Han er absolutt en kandidat, men i sluttspillet så langt har han først og fremst vært god defensivt. Han har bare ett mål på 160,42 minutter even strength, et snitt på 0,74 per 60 minutter.

* Evander Kane har mest istid av alle forwardene i even strength. San Jose Sharks-vingen har vært på isen i 188,36 minutter og har levert 1,59 poeng per 60.

* Nathan MacKinnon (2,48) og Mikko Rantanen (3,21) er som kjent de store offensive stjernene i Colorado Avalanche, men i sluttspillet har også Matt Nieto (3,0) og Matt Calvert (2,69) levert bra poengproduksjon.

* Colorado har seks forwards over 1,5 poeng per 60. Boston har åtte, Carolina har ni, Columbus har seks, Dallas har åtte, San Jose Sharks har seks. St. Louis Blues har bare tre.

* Alle tall er hentet fra NaturalStatTrick.com og er basert på spillere med minst 40 minutter istid i spill fem mot fem eller fire mot fire i årets sluttspill.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar