Matthews har signert ny kontrakt – slik påvirker den Toronto

Auston Matthews blir værende i Toronto i mange år framover. Foto: Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

Toronto Maple Leafs og Auston Matthews er enige om en femårskontrakt verdt 11,63 millioner dollar per sesong.

11,63 millioner i snitt per sesong gjør Auston Matthews til den nest best betalte spilleren i NHL neste sesong. Connor McDavid er den eneste som ligger høyere, med 12,5 millioner dollar.

I faktisk lønn blir Matthews den best betalte, sammen med lagkameraten John Tavares. Begge vil få utbetalt 15,9 millioner dollar for sesongen 2019/20.

– Det er mye penger og selvfølgelig en stor dag for meg. Jeg er stolt over å bære lønnebladet, sier Matthews under en pressekonferanse tirsdag kveld.

Han er glad for å få dette unnagjort i god tid før hans nåværende kontrakt på 925.000 dollar utløper 1. juli.

– Det var ingen distraksjon. Jeg overlot dette til agentene. Jeg lot dem snakke med Kyle og ledelsen. Da de kom til meg og sa at de tror de har en avtale klar, ble jeg selvfølgelig glad for det, forteller Matthews.

Den nye kontakten til Matthews utgjør 14,6 prosent av lønnstaket på 79,5 millioner dollar, som klubbene må holde seg under i totale lønnskostnader til spillerstallen. Dersom lønnstaket økes til 83 millioner, vil prosentandelen til Matthews-kontrakten reduseres til 14,0 prosent.

Toronto-manager Kyle Dubas har nå sikret klubben at den kanskje viktigste spilleren blir værende i minst fem år til. Dubas unngår dermed en ny «William Nylander-situasjon». Og det er viktig, fordi Toronto også må bli enig med Mitch Marner om en ny kontrakt før neste sesong.

– Dette er til stor hjelp for oss når vi navigerer landskapet her og går inn mot trade deadline. Vi er selvsagt kjempebegeistret over å sikre at framtiden til Auston blir her, sier Kyle Dubas.

Matthews er bare 21 år gammel, men har allerede etablert seg i verdenseliten. Han har levert 23 mål og 46 poeng på 38 kamper denne sesongen, og etter snart tre år i NHL har totalen allerede kommet opp i 182 kamper, 97 mål og 178 poeng.

Dette er helt fantastiske tall!

Det er faktisk bare Alexander Ovetsjkin i Washington Capitals som har scoret flere mål per kamp (med minimum 100 kamper) enn Auston Matthews siden amerikaneren kom inn i ligaen høsten 2016. Denne sesongen er han tredje best i mål per 60. minutt i alle situasjoner og nummer fem i poeng per 60. minutt, ifølge The Athletic.

Det antas at han til sommeren utnevnes til klubbens kaptein.

Dette er med andre ord en stor dag i Toronto.

Nå kan fokuset rettes mot sesongavslutningen og Stanley Cup. Etter at Dubas tradet til seg Jake Muzzin, ser Toronto Maple Leafs godt forberedt ut på det som venter de nærmeste månedene.

Dubas vil sannsynligvis nå forsøke å komme til enighet med Mitch Marner og hans agenter om en kontrakt for høyrevingen også. Marners leir har tidligere uttalt at kontraktsforhandlinger ikke er aktuelt før etter sesongen, men kanskje kan underskriften til Matthews påvirke dette. Nå har nemlig Marner fått den målestokken han ønsker.

Samtidig har Toronto fått litt mer klarhet i hvordan bildet for sesongen 2019/20 vil se ut. De siste to store bitene som fremdeles mangler i puslespillet, er kontrakten til Marner og en endelig beskjed om hva lønnstaket blir for neste sesong.

Ifølge Capfriendly.com har Toronto Maple Leafs nå bundet opp 71,9 millioner dollar i 14 spillere for neste sesong. Dette betyr at ni plasser fremdeles skal fylles.

Noen av disse ni plassene kan fylles med spillere fra farmerlaget. Trevor Moore (775.000), Calle Rosén (750.000) og Rasmus Sandin (925.000) er tre spillere som sannsynligvis tilhører Maple Leafs-stallen fra høsten av. I så fall kan vi ta utgangspunkt i at Toronto har bundet opp 74,35 millioner dollar i 17 spillere.

Hvis lønnstaket forblir uendret, har Dubas 5,15 millioner til disposisjon for å hente inn seks spillere til. Hvis lønnstaket stiger til 83 millioner, har Toronto-manageren 8,65 millioner dollar å rutte med.

Det er langt ifra nok, med tanke på at Mitch Marner, Kasperi Kapanen, Andreas Johnsson, Jake Gardiner, Igor Ozhiganov og backupkeeper Garret Sparks alle må signeres eller erstattes.

Som vi har nevnt her på Nitten.no og i podkasten Høy Kølle tidligere, er kontrakten til 39 år gamle Patrick Marleau en utfordring. Han tjener 6,25 millioner dollar neste sesong, har en full «No Movement»-klausul som forhindrer Toronto i å trade ham uten hans samtykke, og fordi kontrakten ble inngått etter at han hadde blitt 35 år, teller den under lønnstaket selv dersom han kjøpes ut.

Dette betyr at sjansen er stor for at spillere som William Nylander (6,96 millioner i lønn), Nazem Kadri (4,5 millioner), Connor Brown (2,1 millioner) og Nikita Zaitsev (4,5 millioner) blir tradet før neste sesong starter.

Men den hodepinen kan Kyle Dubas utsette til sommeren, om han vil. For dagens Toronto-lag er godt nok til å kunne vinne Stanley Cup.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar