Max inkompetanse i Montreal

Max Pacioretty og hans agent hevder at han vil bli værende i Montreal Canadiens, men at klubben ennå ikke har gitt ham et tilbud om ny kontrakt. Foto: Stephen R. Sylvanie / Reuters / NTB scanpix

NHLs mestvinnende klubb sliter med en tilsynelatende isfront mellom kapteinen og manageren.

Max Pacioretty har spilt hele sin NHL-karriere i Montreal Canadiens. 29-åringen har scoret 226 mål og 448 poeng på 626 grunnseriekamper for «Habs». Han har fem ganger scoret minst 30 mål på én sesong.

Max Pacioretty er også klubbens kaptein, etter at lagkameratene stemte ham fram for tre år siden.

Max Pacioretty er imidlertid ikke på talefot med lagets manager, Marc Bergevin.

Det er den eneste konklusjonen man kan trekke etter hans veldedighetsturnering i golf, hvor klubbledelsen stilte opp for syns skyld, men var ute av stand til å føre en samtale med vingen foran fotografene.

– Dette var en enkel greie å komme seg igjennom ved å late som, men de klarte det ikke denne gang heller. «Hei, Marc, slå av en liten prat med Max! Bare en liten prat. Du vet at du har sju kameraer rettet mot deg, sant? Bare lat som!», sier en hoderystende radiokommentator Sid Seixeiro i «Tim & Sid» hos Sportsnet.

Bergevin tok Pacioretty i hånden, men snudde seg umiddelbart vekk. Så hilste han på et par andre, kom tilbake og poserte for noen bilder sammen med Pacioretty.

– De klarte ikke engang å late som! Det er patetisk! sukker Sid Seixeiro.


Sliter på PR-fronten
Nok en gang er det altså en merkelig situasjon i Montreal. Vi har sett det tidligere: Den sjokkerende byttehandelen hvor populære P.K. Subban ble sendt til Nashville Predators i bytte mot en eldre spiller i samme posisjon, Shea Weber. To år etter denne traden, vet Subban fremdeles ikke hvorfor manager Marc Bergevin sendte ham på dør.

Ryktene sier at klubben og en del av lagkameratene ikke likte hans utadvendte personlighet. Bergevin har benektet dette, men vingen Brendan Gallagher gjorde lite for å skjule at han misliker Subban etter at Montreal og Nashville møttes i februar i år.

Subban kom til finalen i Stanley Cup-sluttspillet i sin første sesong med Nashville, og ble nominert til Norris Trophy den andre – altså nå i 2018.

Selv utenfor isen ser denne traden ille ut for Montreal fra et PR-perspektiv. P.K. Subban annonserte i september 2015 at han skal gi ti millioner dollar til barnesykehuset i Montreal fram til 2022. Han besøker sykehuset regelmessig, selv etter at han ble sendt til Nashville av klubbledelsen i Canadiens.

– Realiteten er at jeg ikke ba om en trade. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg har aldri fått en forklaring på det. Når du tenker på det, jeg tror det var to år tidligere, så hadde vi et kjempebra lag, gjorde et godt sluttspill (i 2014, red.anm.) og jeg trodde at mange av de nødvendige delene fremdeles var på plass for å gjenskape dette. Av en eller annen grunn var ikke dette lenger en del av planen. Jeg kan ikke forklare det, sa Subban til Montreal Gazette i november i fjor.

Klubbeier Geoff Molson og manager Marc Bergevin avslo avisens tilbud om å forklare traden.

Avisen spurte i stedet andre om Subbans posisjon i byen Montreal.

– Vi har ikke så mange av dem som er større en spillet og blir ressurser for byen på grunn av sine personligheter. P.K. er en sånn fyr. Jeg mener at han fremdeles er det, og han spiller ikke engang her lenger. Han er fra Toronto, spiller i Nashville, og er fremdeles en ressurs for Montreal by. Hva sier det deg? kommenterte Mitch Garber, en av byens fremtredende forretningsmenn.

Svertekampanje
Nå er det altså Max Pacioretty det handler om. Konfliktens kjerne handler ifølge kanadisk presse om at Pacioretty ønsker å kompenseres for at han siden 2013 «bare» har tjent 4,5 millioner dollar, noe som er godt under markedspris for en 30-målsscorer i NHL. Montreal Canadiens ønsker på sin side ikke å inngå en dyr langtidskontrakt med Pacioretty, som fyller 30 år i november.

Begge standpunkter er fullt forståelige. Pacioretty er verdt mer i dagens NHL. Samtidig er det sjelden lurt å dele ut kontrakter på 6-8 år til spillere på 30 år. Canadiens risikerer i et sånt tilfelle å sitte med «dødvekt» den siste halvdelen av kontrakten.

I stedet for å innrømme at dette fullt forståelige dilemmaet er stridens kjerne, velger Montreal Canadiens hemmelighold og baksnakking. Det er inkompetanse på skyhøyt nivå.

I forrige uke meldte Martin Leclerc i Radio-Canada at Pacioretty har bedt om å bli tradet fra Montreal. Han henviste til at tre kilder hadde opplyst dette. Journalister dikter ikke opp slikt – det er iallfall ytterst sjelden. Og da har det en tendens til å bli avslørt.

Spilleragent Allan Walsh brukte Twitter til å respondere på vegne av sin klient.

– Max Pacioretty har gjentatte ganger uttalt at han elsker Montreal og ønsker å bli værende i Montreal. Til dags dato har han ennå ikke mottatt et kontraktstilbud fra Montreal. Du kan ha tre kilder eller ti kilder, hvor mange ganger må Max gjenta at han ønsker å bli værende her? postet Walsh.

Han fulgte opp den posten med én til:

– Det er åpenbart at disse «kildene» kommer fra klubben. Max vil alltid holde seg for god til skittkasting og gjentar at han ønsker å signere en kontraktsforlengelse – i dag! Det var Montreal som tradet Max til Los Angeles Kings og dette var en ferdigforhandlet avtale som falt igjennom fordi Max ikke ville skrive en kontraktsforlengelse med Los Angeles.

Journalist Eric Engels i Sportsnet stoler på uttalelsen fra Allan Walsh om at Montreal ennå ikke har kommet med et kontraktstilbud.

– I en ideell verden blir han tradet før sesongstart. De er åpenbart ikke interessert i å gi ham en langtidskontrakt. Hvis de hadde vært det, hadde de tilbudt ham det allerede, sier Engels.

Ærlighet lønner seg
Nå er ikke slik inkompetanse et ukjent fenomen i sportens verden, så Marc Bergevin og de andre Habs-lederne er i godt selskap, men hvilken slutt er det de håper at denne historien skal få? På hvilken måte skal dette ende bra?
Pacioretty har bare én sesong igjen av kontrakten, og så lenge han ikke senker lønnskravet betraktelig, er det bare to mulige utfall: Han trades før overgangsvinduet stenger, eller han forlater klubben vederlagsfritt 1. juli 2019.

Det første utfallet er mest positivt for Montreal Canadiens dersom klubbledelsen får Max Pacioretty til å spille på lag, slik at de sammen finner en ny klubb som er villig til å betale ham den lønna han ønsker. Det vil gi Canadiens bedre betalt i en byttehandel.

Et slikt utfall oppnår man enklest ved å behandle en spiller med respekt, og ved å forklare sitt synspunkt på en ærlig måte.

Konflikten har altså nå gått så langt at partene ikke engang klarer å late som at de er venner foran fotografene. Det gjør det vanskelig å se for seg at Pacioretty vil spille på lag med klubbledelsen. Samtidig vil denne åpenlyse konflikten kunne skremme interesserte klubber til å enten takke nei eller senke tilbudet sitt.

Behandlingen av både Subban og Pacioretty vil også kunne skremme andre spillere i NHL fra å signere for Montreal Canadiens i framtiden. Nå kan det være tilfeldig – kanskje Marc Bergevin ikke ønsket noen stjernenavn i sommer – at Montreals største «kupp» 1. juli var Matthew Peca, men det kan også være at Montreal allerede merker konsekvensene av denne inkompetente klubbledelsen.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar