Mener eks-spillerne tabbet seg ut i søksmålet mot NHL

Dommeren sa nei til «class action»-status. Det betyr ikke at NHL har vunnet over eks-spillerne. På langt nær.

I sivilrettslige saker i USA kan man i tilfeller hvor mange saksøkere har samme interesse mot en part, søke om å få status som «class action» på søksmålet sitt. Da blir det et gruppesøksmål og en eventuell dom vil være bindende også for dem som ikke har opptrådt i saken (les mer informasjon hos Store Norske Leksikon).

De drøyt 150 tidligere NHL-spillerne som saksøker ligaen etter å ha blitt påført hodeskader, ba dommer Susan Richard Nelson om en slik status. Hun besluttet fredag i forrige uke å si nei til dette.

Beslutningen til Nelson kan lett tolkes som en stor seier for NHL. Det er riktig, men det betyr ikke at NHL har vunnet saken eller komme til å vinne saken.

Forskjellige delstatslover
Den betyr imidlertid at saksøkerne ikke kan føre saken som én gruppe, og at andre spillere som eventuelt er blitt skadelidende her ikke automatisk kan få erstatning i ettertid dersom NHL taper.

Nelsons beslutning skyldes heller ikke at dommeren mener at saksøkerne har en dårlig sak.

Saksøkerne krever ikke bare økonomisk erstatning fra NHL, men også å få dekket kostnadene til medisinsk oppfølging. Det siste punktet er komplisert, ettersom det her er forskjellige lover som gjelder i forskjellige delstater i USA.

Nelson påpeker i sitt avslag at «det er omfattende forskjeller i de gjeldende delstatslovene» på dette feltet, skriver The Athletic.

– En tabbe
– Jeg mener at det var en tabbe å inkludere kravet om medisinsk oppfølging her, sier Alan Milstein, en advokat i New Jersey med relevant erfaring fra idrettsjus, i en kommentar til The Athletic.

– De hadde en god nok sak med de personene som er blitt skadet. Det er noe retten kunne ha håndtert, legger han til.

Eks-spillerne kunne i stedet ha satset på å etablere et fond for spillere som i framtiden får problemer med hjernen etter å ha spilt i NHL, mener Milstein.

I søksmålet som tidligere spillere førte mot NFL, ble det innvilget class action-status. Deres søksmål var snevrere definert. Det endte med et forlik på 765 millioner dollar som nå har økt til rundt én milliard dollar.

– NFL-saken handlet spesifikt om at ligaen ikke avdekket farene med å spille i NFL. Kravet handlet om det. Og at farene ikke ble avdekket for én spiller i ligaen kan antageligvis overføres til at det ikke ble avdekket for noen av dem, sier jusprofessor Marc Edelman ved Baruch College-CUNY til The Athletic.

NHL-spillerne mener også at ligaen ikke ga dem tilstrekkelig advarsel mot farene ved å spille i NHL. Hadde de nøyd seg med å kreve erstatning for dette, ville class action-status kanskje ha blitt innvilget.

Kobling mellom CTE og NHL
Hva neste skritt blir for spillerne, er foreløpig uklart. De kan gå videre med individuelle saker. Det vil bli langt dyrere for dem, selvfølgelig, selv om advokatene her velger å føre sakene for en prosent av eventuelle erstatningssummer.

Milstein mener at NHL til slutt uansett kommer til å inngå forlik i denne saken. Ligaen har så langt nektet for at det finnes bevis for at spill i NHL har medført økt risiko for CTE (kronisk traumatisk encefalopati). NFL erkjente til slutt en sammenheng her.

– Bevisene støtter tydelig at CTE er assosiert med å spille ishockey, sier forskere ved universitetet i Boston til TSN.ca.

Det er ikke mange store stjernespillere involvert i søksmålet. Bernie Nicholls, Kevin Stevens og Brian Savage er kanskje de største. Det er likevel mange kjente navn for alle oss som fulgte med på NHL på 1990-tallet:

Todd Warriner, Scott Parker, Michal Pivonka, Darren Langdon, Dave Christian, Mike Peluso, Grant Ledyard, Michel Petit og Craig Muni er blant de over 150 spillerne some r involvert fra saksøkers side. De fleste av spillerne er listet opp her.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar