Mirakelmannen Mitch Korn

Mitch Korn. Foto: Skjermdump fra YouTube.

Vi må snakke litt om Mitch Korn – den legendariske keepertreneren.

– Jeg har vært en ganske ustrukturert keeper, mer en «prøve å stoppe pucken med alle midler»-type. Det er mange forandringer for meg akkurat nå. Jeg forsøker å stole på en ny spillemåte, sånn de vil at jeg skal spille. Det er spennende, men det kommer til å ta tid. Det er en vanskelig overgang, sa Robin Lehner til The Athletic i september i fjor.

Vel, vanskelig overgang var det tydeligvis ikke.

Når dette skrives, er det bare fire keepere i NHL som har spilt mer enn 30 kamper og har en redningsprosent (SV%) på over 92,5. Det er Ben Bishop (93,2), Robin Lehner (92,8), Andrej Vasilevskij (92,7) og Thomas Greiss (92,6).

Lehner og Greiss spiller begge for New York Islanders. Begge har spilt 42 kamper denne sesongen. Lehner har sluppet inn 2,17 mål per kamp (GAA), mens tallet for Greiss er 2,32. Begge er blant de fire beste i NHL også i denne kategorien.

I Thomas Greiss og Robin Lehner har New York Islanders altså den beste keeperduoen i hele NHL.

Det var ingenting som tydet på det før sesongen startet. Ingenting – bortsett fra Mitch Korn.

Lehners redningsprosent forrige sesong var 90,8. Greiss lå helt nede på 89,2. Svenske Lehner var nummer 34 i NHL og Greiss nummer 49. Det er 31 lag i ligaen. Framtiden deres i NHL var ikke engang sikker.

Gjorde Braden Holtby til stjerne
Snuoperasjonen begynte da Islanders ansatte Barry Trotz som trener. Trotz sverger til Mitch Korn når det gjelder ansvaret for keeperne i de lagene han trener. Korn ble med Trotz på flyttelasset fra Washington, der de nettopp hadde hjulpet Capitals til topps i Stanley Cup.

– Slik Mitch jobber med keeperne – jeg pleier å beskrive det som å sette sammen puslespillet for dem. Av og til mangler det noen brikker og de finner ikke ut hvilke, så han finner dem for dem. Og så forstår keeperne hva de ser, hvordan de beveger seg og hvorfor de gjør spesifikke ting som hjelper dem med å øke sjansen for å stoppe pucken, forklarer Barry Trotz.

Nå kan det selvfølgelig være tilfeldig at Lehner og Greiss begge har løftet seg fra bunns til topps, men den teorien ødelegges hvis man ser nærmere på karrieren til Mitch Korn.

Korn hadde nemlig en svært positiv effekt på Braden Holtby da Trotz og Korn kom til Washington i 2014 også. Holtbys innslupne mål per kamp falt fra 2,85 sesongen før til 2,22 under Korn. Redningsprosenten steg fra 91,5 til 92,3.

Braden Holtby var i perioden 2014 til 2018 blant de ti beste keeperne i NHL (med minst 100 kamper totalt i perioden) både i redningsprosent (92,0) og innslupne mål (2,32). Han ble rett og slett en stjernekeeper. Kanadieren vant Vezina Trophy som NHLs beste keeper i 2016 og Jennings Trophy for lavest snitt i innslupne mål sesongen etter. Han ble tatt ut til All Star/kampen tre av fire år.

– Det var ikke så vanskelig å tilpasse seg, for han jobber med utgangspunkt i stilen din og forsøker å finne områder basert på din kroppstype og spillestilen din. Han forbereder seg og analyserer alt, og kommer til rinken hver morgen med en plan. Det var jeg skikkelig begeistret for, fordi du visste at du hver dag kom til å fokusere på noe spesifikt for å bli bedre, sier Holtby om Korn.

Korn er kjent for å bruke nokså spesielle hjelpemidler i treningshverdagen. Ifølge The Washington Post inkluderer disse hjelpemidlene uknuselige speil og hvite pucker som er vanskelige å se på isen.

Denne sesongen forsøker Braden Holtby å tilpasse seg en ny keepertrener i Scott Murray, og befinner seg foreløpig på 25.-plass i både redningsprosent og innslupne mål (blant keepere med minst 30 kamper).

Før de fire årene i Washington Capitals, tilbrakte Mitch Korn 15 år i Nashville Predators, fra 1998 til 2014. Også der var det i kompaniskap med Barry Trotz hvert eneste år.

De seks siste årene der, var Pekka Rinne førstemålvakten deres. I denne perioden var den finske keeperen blant de ti beste i NHL i seirer, redningsprosent og innslupne mål (kun medregnet keepere med minst 150 kamper disse seks årene). Rinne ble en All Star-spiller under Trotz og Korn.

Før Rinne kom inn, utviklet Tomas Vokoun seg til førstekeeper i NHL under Korn, og Mike Dunham hadde sin beste NHL-sesong under ham.

«The Dominator»
Mitch Korn bygde imidlertid sitt omdømme som en fenomenal keepertrener allerede før disse 15 årene i Nashville Predators. Newyorkeren ble hentet til NHL fra Miami University i Ohio av Buffalo Sabres i 1990.

Historien bak den ansettelsen, vitner om den imponerende fagkunnskapen Bronx-fødte Mitch Korn besitter.

Sommeren 1990 jobbet han for en keeperskole. Det hadde han gjort mange ganger før også, men akkurat denne ble holdt i treningsanlegget til Buffalo Sabres. Korn hadde satt sammen en video med klipp av tidligere elever og satte den på i et møterom. Lyset ble slått av, så Korn fikk ikke med seg at den daværende Sabres-treneren Rick Dudley kom inn i rommet.

Videopresentasjonen imponerte Dudley, som underveis angivelig mumlet for seg selv «Det visste jeg ikke. Det visste jeg ikke» og etterpå konstaterte «Jeg må ansette denne karen».

Korn klarte ikke å gjøre stort for Daren Puppa eller Clint Malarchuk i Buffalo det første året, men i 1992 gjorde Buffalo en trade med Chicago hvor Blackhawks fikk keeperen Stephane Baureagard og et draftvalg som senere ble til Eric Dazé, mens Sabres fikk en viss Dominik Hasek.

Hasek var allerede 27 år og en internasjonal stjerne etter flere fenomenale VM for Tsjekkoslovakia, men han hadde ikke etablert seg ordentlig i NHL. Han fikk bare fem matcher for Chicago sesongen 1990/91 og bare 20 kamper sesongen etter.

Det første året i Buffalo Sabres gikk heller ikke spesielt bra (89,6 SV% og 3,15 GAA på 28 kamper), men etter et år på treningsfeltet sammen med Mitch Korn, var «The Dominator» klar til å markere seg for alvor i verdens beste liga.

Hans andre sesong i Buffalo endte med 58 matcher, knallsterke 1,95 baklengsmål per kamp og 93,0 i redningsprosent.

Dominik Hasek vant Vezina Trophy fire ganger med Korn som keepertrener (i 1994, 1995, 1997 og 1998). Han vant også Hart Trophy som ligaens mest verdifulle spiller to ganger – en utmerkelse som sjelden tilfaller keepere.

Korn jobbet også med Martin Biron der. Biron var et stort keepertalent, men etter at han ble draftet i første runde i 1995, utviklet han noen dårlige vaner for juniorlaget sitt.

– Da jeg ble proff, i (farmerlaget) Rochester, fortsatte jeg med disse uvanene, så de sendte meg til ECHL. Mitch kom ned til Charleston og vi jobbet sammen i fem dager på rad. Jeg spilte et par kamper og begynte å forstå hva han prøvde å gjøre med meg, forteller Biron.

Biron taklet overgangen, akkurat som Robin Lehner og Thomas Greiss gjør for New York Islanders nå. De to keeperne er en av årsakene til at Islanders denne sesongen kvalifiserer seg for sluttspillet i NHL.

Her er tre videoer fra et foredrag Mitch Korn holdt under et trenerseminar i 2013:

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

2 Replies to “Mirakelmannen Mitch Korn”

  1. Var det ikke sånn at han hadde en litt annen stilling i fjor hos Capitals? Hvor han ikke var så synlig på isen, og Holtby slet veldig i denne perioden. Men etter jul så ble han med på flere og flere treninger som hjalp Holtby på slutten der.

  2. Det er helt riktig, Kim! Han ble forfremmet til en høyere stilling, men måtte ned og ta tak i Holtbys problemer forrige sesong. Det fungerte jo greit i sluttspillet. 🙂

Legg igjen en kommentar