Nå starter U20-VM – her er siste nytt om Norges lag

Mathias Emilio Pettersen i aksjon for skolelaget. Foto: Carol MacKay / Denverpioneers.com

Alle muligheter virker åpne når Norge skal ut i B-VM for juniorer i idylliske Füssen i Tyskland.

Søndag starter gruppe A i divisjon 1 sin turnering – altså det vi kjenner som B-VM. Norge skal møte Hviterussland, Latvia, Frankrike, Tyskland og Østerrike. Vinneren av gruppespillet rykker opp til toppdivisjonen og får delta i A-VM i Tsjekkia neste år.

Alle kampene sendes direkte her.

Norge rykket opp fra C-VM i fjor, men håper å slå godt ifra seg på B-nivået nå. Noen konkret målsetting om opprykk har imidlertid ikke landslagssjef Anders Gjøse satt seg.

– Vi har ikke satt det definert. Jeg synes at vi skal være ydmyke for hvor vi kommer fra. Vi kommer fra C. Men vi går til hver kamp med mål om å vinne hver kamp. Hvis vi når det, blir det jo opprykk. Jeg tror det fort kan slå imot deg hvis du sier at du skal rykke opp, og så taper du første kamp. Hvis vi kommer opp på vårt toppnivå, kan vi slå alle, sier Gjøse til Nitten.no.

Han synes det er vanskelig å plukke ut en klar favoritt i turneringen.

– Det er litt utfordrende. Hviterussland kommer jo fra A-VM og har med en god del spillere som ikke var med i november, men jeg synes Tyskland ser spennende ut.

Den norske troppen består for det meste av hjemlige spillere. Frisk Asker-spilleren Morten Hodt er den siste som ble kuttet.

Mathias Emilio Pettersen er den største profilen og sammen med Kristian Røykås Marthinsen den eneste som er draftet av et NHL-lag. Pettersen spilte denne helgen dobbeltkamp for Denver Pioneers mot North Dakota. Pettersen sto for en assist til vinnermålet i 2-1-seieren natt til søndag. Det blir spennende å se hvordan han takler jetlagen når han ankommer Füssen i Tyskland.

I åpningsmatchen stiller Norge kun med seks backer, etter at Emil Ulleberg pådro seg en skade i 5-1-seieren mot Frankrike i siste oppkjøringskamp.

Jonas Wang Wikstøl fra Stavanger Oilers vokter Norges mål i søndagens kamp mot Hviterussland. Den starter klokken 20.00. Jørgen Hanneborg er backup. Henrik Fayen Vestavik fra Ringerike Panthers er med til Tyskland og kan hentes inn i troppen dersom en av de to andre keeperne pådrar seg en skade underveis i turneringen.

Alle tre har spilt kamper i Get-ligaen denne sesongen.

Norges kamper:
Søndag 9. desember: Hviterussland 20.00
Mandag 10. desember: Tyskland 19.00
Onsdag 12. desember: Frankrike 13.00
Fredag 14. desember: Latvia 13.00
Lørdag 15. desember: Østerrike 13.00

Her er Norges tropp:

Keepere:
Jørgen Hanneborg (19), Lillehammer
Hanneborg har imponert for Lillehammer i Get-ligaen etter overgangen fra juniorlaget til finske Blues i sommer. 19-åringen har spilt 14 seriekamper og har en redningsprosent på 90,5 med 2,91 i innslupne mål per kamp.

Jonas Wang Wikstøl (19), Stavanger Oilers
Også Wang Wikstøl har spilt i Get-ligaen denne sesongen. I løpet av tre kamper har han sterke 91,3 i redningsprosent og 1,79 innslupne mål per kamp. Han starter første kamp.

Henrik Fayen Vestavik (18), Ringerike
Fayen Vestvik har spilt ni kamper for nykommeren Ringerike Panthers i Get-ligaen. 18-åringen har vært i aksjon i ni matcher, og har faktisk en bedre redningsprosent (90,7) enn førstekeeper Johan Kallio (88,0).

 

Backer:
Petter Birkheim Andersen (19), Manglerud Star

Manglerud Star er som vanlig representert i aldersbestemte landslag. Andersen har spilt fast for klubbens A-lag i Get-ligaen denne sesongen, og står bokført med tre assists på 22 kamper.

Håkon Engh (19), Storhamar
Engh har to assists på fem matcher i Get-ligaen, samt fem mål og 14 poeng på 19 kamper for Storhamars U21-lag.

Lars Erik Francke-Enersen (19), Vålerenga
19-åring som ikke har sluppet til for Vålerenga i Get-ligaen ennå. I U21-ligaen har han gjort to mål og ti poeng på 19 kamper.

Emil Lilleberg (17), Sparta
En av de yngste spillerne i Get-ligaen denne sesongen. Lilleberg har fått 17 kamper for Sparta, til tross for at han ikke fyller 18 år før en drøy måned ut i 2019. Spilte alle kampene for Norge i U18-VM forrige sesong.

Jonas Meisingset (18), Sparta
En av Norges mest talentfulle backer. Det sier seg for så vidt selv, ettersom han er på U20-landslaget. Meisingset fikk 24 kamper i Get-ligaen forrige sesong og er nå fast i laget til Sjur Robert Nilsen.

Kristoffer Thomassen (18), Frisk Asker
Det er imponerende å etablere seg i Get-ligaen som back i en alder av 18 år, men det er Thomassen i ferd med å gjøre. Han har spilt 18 kamper for Frisk Asker denne sesongen. På U21-nivå har han fem assists på seks matcher.

Sondre Bolling Vaaler (18), Leksand
Vålerenga-gutt som spiller på øverste juniornivå i Sverige, der han har gjort ett mål og fire poeng på 20 matcher for Leksand.

 

Løpere:
Simen André Edvardsen (19), Storhamar
Ingen spillere i den norske troppen har gjort flere poeng i Get-ligaen denne sesongen. Edvardsen har fire mål og åtte poeng på 23 kamper for Storhamar, der han har vært fast inventar.

Robin Haglund (19), Stavanger Oilers
19-åring med fem poeng i Get-ligaen denne sesongen. Han dominerer stort på U21-nivå, der han har fem mål og tolv poeng på åtte kamper.

Joachim Lunde Hermansen (19), Manglerud Star
Hermansen har fått 17 kamper for MS i Get-ligaen, og står med ett mål så langt. PÅ U21-nivå har han gjort seks mål og ti poeng på ni matcher.

Markus Hermanstad (19), AIK
Storvokst trønder som har fått 17 matcher (1 mål) i Allsvenskan denne sesongen. Hermanstad har tidligere spilt i ungdomsavdelingen til Modo, men er nå i sin andre sesong i AIK. Han har ti poeng på 16 kamper på juniornivå denne sesongen.

Sander Hurrød (18), Frisk Asker
13 mål på 18 kamper i U21-ligaen her hjemme forteller om en målfarlig spiller. Hurrød har også fått én kamp i Get-ligaen. Gjorde to poeng på fem kamper for Norge i fjorårets U18-VM.

Filip Lalande (19), Vålerenga
Stort talent som har fått fire kamper for Vålerenga i Get-ligaen denne sesongen. På U21-nivå har han levert ti mål og 16 poeng på 18 kamper.

Kristian Røykås Marthinsen (19), Saskatoon Blades
Washington Capitals-draftede Røykås Marthinsen har gjort åtte mål og 15 poeng på 29 kamper for Saskatoon Blades i den knallsterke juniorligaen WHL i Canada. Han blir en av dem som skal score målene for Norge.

Thomas Berg Paulsen (19), Stavanger Oilers
Berg Paulsen har foreløpig ikke fått prøve seg i Get-ligaen denne sesongen, men står med tolv matcher fra foregående sesonger. På U21-nivå har han levert 17 poeng på tolv kamper.

Mathias Emilio Pettersen (18), Denver University
Den mest kjente spilleren Norge stiller med i dette VM. Han har vært sensasjonelt god for Denver Pioneers på collegenivå i USA. Til tross for at han er førsteårsspiller og fem-seks år yngre enn mange med- og motspillere, har han etablert seg i førsterekka. Så langt står han med 15 poeng på 14 kamper.

Lars Christian Rødne (18), Stavanger Oilers
Rødne var skadet da sesongen startet, men har vist sin velkjente målteft og står med fire scoringer på 14 kamper for Oilers i Get-ligaen til tross for begrenset istid. Hans giftige skudd kan bli viktig for Norge i Füssen.

Samuel Solem (19), Brynäs
En spennende spiller som har gjort 14 poeng på 22 kamper i Sveriges beste juniorliga. Han har også fått seks kamper i SHL og anses som et av de største talentene i Brynäs.

Sander Thoresen (18), Sparta
Sparta-talentet, som fyller 19 år neste helg, har scoret tre mål i Get-ligaen denne sesongen. Thoresen har vært fast inventar i Sparta-laget og har fått 23 kamper. Forrige sesong gjorde han 24 mål og 41 poeng på 31 kamper i U20-ligaen.

Markus Vikingstad, Stavanger Oilers
Vikingstad åpnet sesongen sterkt i Get-ligaen, men har vært litt mindre synlig utover. Han står med to mål og fire poeng på 18 matcher.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar