Nå strammes det inn på draktreglene i Get-ligaen og 1. divisjon

Her ser vi et eksempel på hvordan drakten ikke skal bæres. 73-tallet til Markus Vikingstad er lett å se på et stillbilde, men ikke fullt så lett å se i bevegelse når man samtidig skal få med seg draktnumrene til de andre på isen også. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Get-ligaen har slitt med mange feil i statistikkføringen. Nå gjøres det grep.

Livesenteret til hockey.no viser hvordan spillerne presterer innenfor flere områder. I tillegg til å oppgi hvor mange kamper en spiller har deltatt i, hvor mange mål og assist han har, holdes det også oversikt over spillerens pluss/minus, utvisningsminutter, overtallsmål, overtallsassist, undertallsmål, undertallsassist, matchvinnende mål, skudd, skuddprosent, antall dropper og dropprosent.

Klikker man seg inn på enkeltmatchene, får man også opp spillernes istid.

Det er rett og slett mye å holde styr på. Økonomien i norsk hockey er ikke på nivå med økonomien i NHL, hvor klubbene har fem personer på jobb hver match med å loggføre tallene. Og selv der gjøres det feil innimellom.

Da klubbene, ishockeyforbundet og Norsk Topphockey møttes på Ullevål for et par uker siden, ble man enige om å gjøre et grep for å gjøre arbeidsoppgaven enklere for statistikkførerne.

Når Get-ligaen starter opp igjen etter landslagspausen (I 1. divisjon møtes Narvik og Nidaros allerede denne helgen), må spillernes drakter bæres helt utenpå buksen, slik at nummeret er godt synlig.

«Klubbene oppfordres til å feste drakten med stropp til buksen», skriver sportssjef Petter Salsten i NIHF, dommersjef Geir Thomas Olsen og Håkan Södergren i Norsk Topphockey i et notat som er sendt ut til alle klubbene.

Kampdommerne har fått beskjed om å følge opp dette.

«Spillere som ved stopp i spillet entrer isen uten å bære drakten korrekt, skal av kampens dommere henvises tilbake til spillerbenken for bytte. Spillerne kan ikke delta når spillet settes i gang», står det i notatet, som Nitten.no har fått tilgang til via en av klubbene.

Spilleren må i stedet erstattes av en annen. Det fører til at trenerens planlagte rekkekonstellasjon forrykkes.

– Jeg tipper at det i starten vil bli noen frustrerte trenere grunnet draktene og ny praksis, men det vil gå over ganske raskt. Alle klubbene er enige om både formål og virkemiddel, sier dommersjef Geir Thomas Olsen til Nitten.no.

Det er også besluttet at samme grep skal gjøres når det gjelder visir som ikke bæres korrekt. I tillegg påpekes det i notatet at bortelagene plikter å stille i «motsatt» draktfarge (lys eller mørk) som hjemmelaget, og at hjemmelaget må gjøre bortelaget kjent med sitt fargevalg i god tid før kamp.

«Vi har den siste tiden sett eksempler på at begge lag stiller i sine lyse eller mørke versjoner, noe som gir utfordringer med å skille lagene for publikum, TV-seere og spillere som har synsutfordringer med farge», poengteres det – for øvrig med rette.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

1 Reply to “Nå strammes det inn på draktreglene i Get-ligaen og 1. divisjon”

  1. Pussig å lese at sportsansvarlig, dommeransvarlig og topphockeyansvarlig må bruke sin svært travle tid til å sende ut melding om draktbruken i Get-ligaen. Man henviser til info for å få best mulig statestikker. Man kjenner hverandre veldig godt bare av utseende og det er i hvertfall 7 stk. som har/får svært mye info i løpet av spillet.
    Hvis man legger særlig vekt på info om den enkelte spillers istid, må man heller se på systemet.
    At spillerne/laget blir straffet om den foreslåtte draktbæringen i følge dommerne ikke er korrekt, virker langt i overkant hva man skal følge med på , ta hensyn til, som aktør i en hockeykamp.
    Det skal vel ikke være teltliknende utøvere eller er det kanskje en måte bedre å få frem sponsorer/reklame på.
    Getliga lagene og andre elitelag har åpenbart langt større problemer å bruke sin meget anstrengte tid til.

Legg igjen en kommentar