Nå tilhører Austin Cangelosi eliten i Get-ligaen

Austin Cangelosi er en av flere spennende nykommere i Lillehammer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Eimen av fiasko er byttet ut med duften av suksess for Lillehammers importspiller Austin Cangelosi.

Det så ikke bra ut for Lillehammers investering i amerikaneren Austin Cangelosi i starten av sesongen. September ble til oktober. Oktober nærmet seg slutten. Og Cangelosi sto med fattige to mål og fem poeng på sine 14 første kamper i norsk ishockey.

24-åringen var beste poengplukker for Boston College i 2016/17-sesongen og spilte for Albany Devils i AHL – farmerlaget til New Jersey Devils – forrige sesong.

Hvis ikke Austin Cangelosi viste seg som en av Lillehammers beste spillere, ville det være en skuffelse.

Og en skuffelse var han. Iallfall når det gjelder poengproduksjon.

Rekkekombinasjon som fungerer
Cangelosi sto med to mål og beskjedne fem poeng etter de 14 første kampene i Get-ligaen sesongen 2018/19. Han var rett nok fenomenal i droppsirkelen, men CV-en hans hadde tross alt båret bud om bedre offensiv produksjon.

– Det er alltid vanskelig i starten når du kommer til Europa. Det er større isflate og en annen stil. Jeg hadde også en annen rolle i fjor (mer defensiv, red.anm.). Så kom jeg til et lag hvor man forventer at jeg skal gjøre poeng. Det var litt press der. Jeg synes at jeg spilte bra i begynnelsen av sesongen, men poengene kom ikke, forteller Austin Cangelosi til Nitten.no.

Så kom matchen mot Stjernen 23. oktober. Der løsnet det plutselig.

Cangelosi gjorde fem poeng i 9-4-seieren. Det ble starten på den Austin Cangelosi vi ser i hver eneste kamp nå. Den hurtige senteren gjorde poeng i fire kamper på rad og 16 poeng på 10 kamper. Som sagt: Det løsnet.

Nå er januar i ferd med å bli historie og grunnserien er på vei inn i sluttfasen. Cangelosi står med 44 poeng på 39 kamper totalt denne sesongen. Hvis vi stryker den trege starten – altså de 14 første matchene – er fasiten 39 poeng på 25 kamper.

Det er meget solide tall. Elite.

– Stjernen-kampen hjalp definitivt, for jeg lå ganske langt bak poengmessig før den. Dette var faktisk den første kampen jeg spilte i rekke med Martin Ellingsen og Stian Nystuen. Det har fungert veldig bra for meg å spille i rekke med dem.

Austin Cangelosi setter pucken bak Storhamars målvakt Oskar Östlund og gir hjemmelaget ledelsen 3-2 i Hockey Classic-kampen i Håkons Hall på Lillehammer mellom mjøsrivalene Lillehammer og Storhamar. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

I godt selskap
Hvis vi sammenligner denne produksjonen med de andre toppspillerne i Get-ligaen, ser vi at Austin Cangelosi tåler sammenligning med de aller fleste:

* Patrick Thoresen har gjort 34 poeng på sine 25 siste kamper, altså fem færre enn Cangelosi.

* Tobias Lindström har gjort 40 poeng på sine 25 siste kamper, altså ett mer.

* Rasmus Ahlholm er i en egen klasse med 49 poeng på de 25 siste kampene.

* Stavanger Oiers’ beste poengplukker, Jacob Lagace, har 26 poeng på sine 25 siste kamper.

* Frisk Askers beste poengplukker, Kyle Bonis, har 31 poeng på sine 25 siste kamper.

Austin Cangelosi er i skrivende stund på femteplass i poengligaen, en plass han deler med lagkameraten Joey Benik. Ahlholm topper med 63 poeng, mens Lindström er nummer to med 61 og Thoresen nummer tre med 52. Deretter følger Stefan Espeland med 50 poeng.

Etableringen av rekka Ellingsen – Cangelosi – Nystuen har gitt Lillehammer en ny dimensjon. Nå har trener Mikael Kvärnström tre rekker som er giftige offensivt. Justin Hickman, Nick Dineen og Joakim Eidsa Arnestad i den ene, Parker Bowles, Jacob Lundell Noer og Joey Benik i den andre og altså rekka til Cangelosi som den tredje offensive trusselen. I tillegg har fjerderekka gjort en solid jobb hele sesongen, ifølge gutta i podkasten Tribunesliterne.

– Vi har god dybde nå, konstaterer Austin Cangelosi.

Sportssjef Atle Svensrud hos Lillehammer. Foto: Roy Kvatningen / Nitten.no

Forlenger med Lillehammer?
Overfor lokalavisen GD.no fortalte amerikaneren nylig at han er åpen for å forlenge kontrakten med Lillehammer.

– Jeg er definitivt åpen for å signere en ny kontrakt her, men det er fortsatt tidlig. Jeg er ikke vant til å gjøre det så tidlig på året, men jeg er definitivt åpen for det. Jeg liker meg veldig godt her. Jeg liker Lillehammer som by, jeg liker trenerne og jeg liker medspillerne, sier Cangelosi til Nitten.no.

Lillehammers sportssjef Atle Svensrud er tydelig på at klubben gjerne forlenger med amerikaneren.

– Han er selvsagt interessant for neste sesong. Vi har så vidt snakket med ham om det. Vi gjorde det med Stephan Vigier og Brett Cameron også, vi signerte dem tidlig foran år to. Men når man ikke er øverst i næringskjeden, sjekker spillerne gjerne andre land før de signerer, sier Svensrud til Nitten.no.

Cangelosi forteller også at han vil rådføre seg med agenten sin før han tar noen beslutninger.

Her og nå er uansett det viktigste at Cangelosi bidrar denne sesongen.

– Han hadde en litt treg start, i likhet med laget, men vi visste jo at det alltid tar tid i starten. Vi visste også at Micke hadde gjort en kjempejobb i scoutingen. Cangelosi jobber knallhardt og gjør de to unggutta i rekka bedre også, og dette gjør igjen til at det er flere rekker hos oss som kan produsere, konstaterer Svensrud.

 

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar