Narvik har ikke hatt et elitelag siden 1989. Om fem uker kan tørken være over

Narvik Arctic Eagles var nær opprykk i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det vil bety mye for hockey i hele Nord-Norge om Narvik Arctic Eagles rykker opp, sier lokalavisens hockeyjournalist Kjell Kolsvik.

Narvik Arctic Eagles topper førstedivisjon med sine 70 poeng, mens Grüner og Comet ligger seks poeng bak. Narvik har også to kamper til gode på begge utfordrerne, samt en betydelig bedre målforskjell.

Ettersom Grüner og Comet bare har to kamper igjen av sesongen, kan vi fastslå at Narvik Arctic Eagles får spille kvalifisering til Get-ligaen også denne sesongen.

Forrige sesong sto Ringerike Panthers i veien for opprykket. Narvik ble rett nok tilbudt en plass i Get-ligaen da Lørenskog ble nektet lisens, men tilbudet kom for sent til at Arctic Eagles følte seg økonomisk komfortabel med å takke ja.

Nå er klubben forberedt og sugen på opprykk.

– Vi må øke budsjettet med 1,5-2 millioner kroner hvis vi rykker opp, fra rundt seks millioner i dag til 7,5-8 millioner, sier styreleder Stig Winther til Fremover.no.

Den viktige sponsoren Sparebank1 Nord-Norge vil hjelpe til, forteller styrelederen.

Tilpasset kampprogram
Narvik-ledelsen har også vært i møter med Norges Ishockeyforbund for å diskutere hvordan terminlisten kan legges til rette for at det skal bli økonomisk overkommelig for den nordnorske klubben å spille i Get-ligaen.

Ettersom de andre lagene i landets øverste divisjon alle holder til sør for Jotunheimen, vil Narvik belastes med vesentlig større økonomiske utfordringer i tilknytning til bortekampene. Derfor ligger det an til at Narvik får bortekampene sine lagt til fredag og søndag, med mulighet for å få motstanderen med på å flytte enkelte kamper til lørdag.

– Slik det ser ut, spiller vi kamper hjemme torsdag og søndag, mot to forskjellige lag. Det betyr at det kan bli Stavanger Oilers en torsdag og Vålerenga søndag. Da kan hyttefolket komme på match torsdag kveld, da på hytta fredag ettermiddag og komme ned igjen søndag middag, sier Winther til lokalavisen.

Denne tilpasningen vil i seg selv gi flere tilskuere, mener Kjell Kolsvik, som er Fremovers hockeyjournalist og følger Narvik Arctic Eagles svært tett. Denne sesongen spiller Arctic Eagles hjemmekampene sine to dager på rad hver helg det er hjemmekamper på programmet.

– Hvis det blir kamp lørdag og søndag to helger på rad, blir det litt tett for folk. Jeg tror at det nye oppsettet kan øke publikumsinteressen, sier Kolsvik til Nitten.no.

Savner elitelag
Han er overbevist om at et opprykk vil gi ishockeysporten et løft i hele Nord-Norge.

– Det er jo ikke noe hockey nord for Trondheim, og Trondheim er jo heller ikke i toppen. Dette vil bety mye for Narvik. Det vil eventuelt være første gang siden fotballaget Mjølner i 1972 at byen her får et elitelag, sier Kolsvik til Nitten.no (korrigering: Mjølner var innom toppdivisjonen i 1989 også).

Han forteller at interessen for Narvik er bra, selv om den har dalt noe.

– Akkurat nå føler jeg at Narvik Arctic Eagles er det heteste vi har i Nord-Norge, etter Tromsø og Bodø/Glimt, blant dem som kan favne mest publikum. Det var jo tusen tilskuere på kvaliken i fjor, påpeker Fremover-journalisten.

Han regner med at Narvik Arctic Eagles vil hente fram et virkemiddel som ble brukt da klubben var fersk i førstedivisjon – i 2012 – hvis opprykket blir et faktum.

– Klubben var flink for noen år siden til å hente publikum. Det vil kunne bli transport publikum inn til kampene fra distriktene rundt Narvik. Jeg tror det vil komme ganske mye folk, så sant de ikke taper 15 kamper på rad.

Kvalifiseringskampene er satt opp til 7. mars, 10. mars, 14. mars., 17. mars, 21. mars og 24. mars. Narvik starter med bortekamp mot Ringerike Panthers 7. mars, og spiller deretter hjemme mot enten Grüner eller Comet 14. mars, borte mot Ringerike 17. mars og borte mot Grüner eller Comet 21. mars.

Hentet inn U20-landslagsspiller
Narvik Arctic Eagles presenterte tidligere i februar Håkon Opheim Engh som ny back i stallen. 20-åringen spilte fem kamper for Norge i U20-VM tidligere i vinter og har fem kamper i Get-ligaen for Storhamar denne sesongen.

Han erstatter Jørgen Kvål, som for et par uker siden forlot Narvik da Stavanger Oilers kom med et tilbud han ikke kunne si nei til. Kvål var en nøkkelspiller for Narvik, men hadde en klausul i kontrakten som tillot ham å dra dersom en klubb i Get-ligaen kom på banen.

Narvik har også mistet Kristoffer Skjervold til Vålerenga, samt fått inn Martin Persson, som gjør comeback, og forwarden Jonatan Wik fra Furuset.

– Vi er litt sterkere enn i fjor, mener jeg, basert på at vi har flere spillere som kan vinne kampene for oss. Forrige sesong enten tapte vi eller så vant førsterekka kampen for oss. Denne sesongen har det vært mange rekker som har vunnet kampene for oss. Det er nok den største forskjellen, sier trener Niko Eronen i Arctic Eagles til Nitten.no.

Han skulle gjerne ha beholdt både Kvål og Skjervold, men føler at de to nye spillerne bidrar med tøffhet og størrelse som Narvik-laget mangler i kvalifiseringen forrige sesong.

– Det er vanskelig å si om vi vinner eller taper på dette. Jeg tror ikke vi er særlig svekket, sier Eronen.

Fremover-journalist Kjell Kolsvik er enig i at laget fremstår med større bredde denne sesongen.

– De har et jevnere lag nå enn i fjor. De har fire rekker nå. Vi er litt usikre på åssen toppnivået vil være, men det er et jevnere lag enn i fjor. Og de var jo nære opprykk i fjor, sier Kolsvik.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar