NHL ble en fattigere liga denne uka – Roberto Luongos minnerike karriere er over

Roberto Luongo. Foto: Roy Kvatningen

Hemmelig Twitter-konto, «kontrakten min stinker», komiske videoklipp, sportslige triumfer – Roberto Luongo bød på det meste i sin 19 år lange karriere.

Roberto Luongo annonserte denne uka at han legger opp som ishockeyspiller. Han avslutter på tredjeplass i antall seirer i NHLs grunnserie (489), på andreplass i antall kamper i grunnserien (1044), på andreplass i antall redninger (28.409), niendeplass i shutouts (77) og niendeplass i redningsprosent (91,9).

Luongo vant OL-gull to ganger, VM-gull to ganger og World Cup of Hockey én gang med Canada.

Vi snakker om en av tidenes beste keepere her, selv om han aldri vant Stanley Cup og heller aldri ble tildelt Vezina Trophy. Når han om tre år blir tilgjengelig for innlemmelse i Hall of Fame, er sjansen god for at han velges inn umiddelbart.

Han kommer likevel til å bli best husket for det han bød på utenfor isen.

Twitterkontoen @strombone1 skapte oppmerksomhet med sin spisse humor. Kontoen ble opprettet i 2011 uten at den tilkjennega hvem som sto bak. Profilbildet var av en mann med hodet i et urinal. Etter hvert begynte kontoen å tvitre mye om Vancouver Canucks, der Luongo spilte på den tiden, samt om spillerne der.

Kontoen harselerte blant annet selvironisk med at Vancouver på et tidspunkt hadde både Cory Schneider og Roberto Luongo som keepere og Luongo bli etter hvert benket.

Samtidig var Roberto Luongo dønn seriøs i intervjuer, hvilket gjorde humorkontoen på Twitter enda mer fascinerende. Det tok rundt to år før man fikk en endelig bekreftelse på at det faktisk var Roberto Luongo som sto bak.

I dette intervjuet med Scott Oake fra CBC i 2013 ser vi at Oake ønsker å bevare mystikken, mens Luongo faktisk bekrefter at han står bak postene.

Senere i 2013 håpte Roberto Luongo på en trade bort fra Vancouver, men klubbledelsen hadde store vanskeligheter med å få i stand en overgang, på grunn av størrelsen på Roberto Luongos kontrakt.

I 2009 signerte han en tolvårskontrakt (kontrakter på mer enn åtte år er ikke lenger lov) verdt 64 millioner dollar, som hadde varighet fram til 2022, altså til Luongo er 43 år gammel.

Etter at overgangsvinduet stengte i 2013 holdt Luongo en pressekonferanse hvor han sa rett ut at «Kontrakten min stinker. Det er den som er problemet. Jeg hadde revet den i stykker nå, hvis jeg kunne». Han ble først tradet ett år senere, til Florida Panthers.

Han bød også på seg selv i et humoristisk innslag hos TSN, der han spilte rollen som praktikant for TSNs programleder James Duthie.

Luongo viste seg også fra en personlig side etter skoleskytingen i Parkland i Florida, der Luongo bor.

I forkant av en hjemmekamp 22. februar 2018 holdt han en følelsesladd appell hvor han hedret ofrene for skytingen ved Marjory Stoneman Douglas High School med en nesten tre minutter lang tale på isen.

Det er lederskap. Uansett hva framtiden byr på fra Roberto Luongo, blir det spennende å følge med. Selv sier han at han gjerne fortsetter med noe innen ishockey, i det åpne brevet han har skrevet, som ligger ute på nettsiden til Florida Panthers.

Tidpunktet for karriereslutten er selvfølgelig ytterst beleilig for Florida Panthers. Sunrise-klubben har i flere måneder blitt koblet til Sergej Bobrovskij, den russiske stjernekeeperen, men med Luongo og James Reimer i stallen hadde Panthers allerede brukt opp 8,5 millioner dollar på keepere.

Nå som Luongo legger opp, belastes Florida bare med 1,1 million dollar for Luongo fram til kontrakten hans utløper i 2022. Hvis Florida i tillegg klarer å trade Reimer, eller ender opp med å kjøpe ham ut, er det brått frigjort rikelig med plass til Bobrovskij og det som i så fall blir en meget dyr kontrakt.

Det antas at Florida Panthers med en stabil og god førstekeeper vil kunne være blant utfordrerne til Stanley Cup neste sesong.

Hvis Florida skulle vinne det første året etter at Luongo ga seg, kan vi regne med at det kommer noen underholdende meldinger på Twitter fra en viss @strombone1. Vi håper selvfølgelig at vi får se mer til Roberto Luongo enn bare via Twitter.

TV-selskapene bør iallfall ha mailet sine tilbud for lengst …

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar