NHL for dummies

Brayden Point er blitt en nøkkelspiller for Tampa Bay Lightning. Foto: Kim Klement / USA Today Sports

Både ferske og garvede NHL-fans bør kunne finne interessante detaljer i denne artikkelen.

NHL for dummies er ment å være et oppslagsverk for deg som lurer på noe, for eksempel på hva et offer sheet er.

I denne gjennomgangen er vi nødt til å generalisere noe. Regelverket i NHL er komplisert og mange av bestemmelsene har en rekke små avvik.

Med unntak av den generelle forklaringen av hva NHL er, listes temaene opp alfabetisk i oversikten under. Dette gjør det lettere å bruke denne artikkelen som oppslagsverk senere. Leter du etter noe bestemt, kan du bruke søkefunksjonen (taste ctrl + F) for å slå opp det du ønsker svar på.

Savner du forklaring på noe? Send mail til tips@nitten.no, så legger vi det inn i denne artikkelen.

HVA ER NHL?
NHL står for National Hockey League og er den beste profesjonelle ligaen i verden. Mens de beste fotballspillerne er spredt på flere ligaer og land, som England, Italia, Spania og Tyskland, spiller alle de beste ishockeyspillerne i verden i NHL. Det er selvsagt noen få unntak, men dette er hovedregelen.

NHL er organisert som én bedrift med mange franchiser. Hver klubb har egen eier eller egne eiere, men disse eier sammen NHL og er sjefene til ligaens direktør, Gary Bettman. En spiller skriver kontrakt med en enkeltklubb, men denne kontrakten gjelder for hele ligaen og blir med spilleren dersom han byttes bort til et annet lag.

Ligaen består av 31 lag, hvorav sju hører til i Canada og 24 i USA.

NHL jobber aktivt for at flest mulig lag i ligaen skal være konkurransedyktig, og har regler på plass som skal bidra til dette – som et draftsystem og et lønnstak.

Målet er at flest mulig lag skal ha sjansen til å vinne Stanley Cup, fordi dette tiltrekker flest mulig fans, noe som i sin tur genererer størst mulig inntekter for hele ligaen totalt sett.

En tredje regel som bidrar til konkurransejevnheten, fastslår at de ti lagene som går med størst overskudd per regnskapsår, skal dele litt av overskuddet sitt med de lagene som gjør det dårligst. 35 prosent av billettinntektene i sluttspillet går også i potten til de lagene som er dårligst økonomisk stilt.

Du kan gjerne kalle det en slags kommunistisk kapitalisme.

AGENTER
Klubbene i NHL har kun lov til å forhandle om en standardkontrakt med en spiller eller en agent som er autorisert av spillerforeningen NHLPA. Spillerforeningen er forpliktet til å holde NHL og klubbene oppdatert på hvem som er autoriserte agenter. En liste over disse agentene ligger på nettsiden deres.

ANTALL LAG
Det er for tiden 31 lag i NHL, men Seattle blir lag nummer 32 fra og med 2021/22-sesongen. Vegas Golden Knights var det forrige ekspansjonslaget og kom inn i NHL før sesongen 2017/18.

NHL har gjennomført en rekke ekspansjoner av ligaen. Den største skjedde i 1967, da antall lag i NHL ble doblet fra seks til tolv. I 1979 slo NHL seg sammen med World Hockey Association og økte da med fire lag. Se liste over ekspansjoner her: https://en.wikipedia.org/wiki/Expansion_team

ANTALL SPILLERE
Et NHL-lag har lov til å ha maksimalt 23 spillere i stallen. I tillegg kan skadde spillere plasseres på en skadeliste som ikke teller overfor 23-mannsgrensen. Alle disse 23 spillerne telles innunder lønnstaket. Spillere på skadelisten telles også, dersom de ikke plasseres på langtidsskadelisten (LTIR).

ARBITRATION (MEGLING)
Spillere under RFA-kontrakter (se forklaring under punktet KONTRAKTER) eies av NHL-laget som sitter på spillerlisensen deres, selv etter at kontrakten er fullført, forutsatt at de ikke har innfridd UFA-kravene (som oftest innfris dette ved å nå 27 års alder). Disse RFA-spillerne har rett til å avslå et kontraktsforslag fra klubben sin. Hvis spiller og klubb ikke kommer til enighet om lønn, blir en megler involvert for å avgjøre hva lønna skal være.

ARENAER
Klubbene i NHL spiller i arenaer som har plass til mellom 13.900 og 21.302 tilskuere. Gjennomsnittet ligger på drøyt 18.000. Den eldste arenaen er 52 år gammel (Madison Square Garden) og den yngste er to år gammel (Little Caesars Arena i Detroit). Elleve av arenaene ble åpnet på 2000-tallet. Bare tre ble åpnet før 1993. Se liste over arenaene her.

AUTOGRAFER
Mange spillere stopper opp ved utkjørselen fra arenaen for å signere autografer for fans. Det hender også at de stiller opp på diverse organiserte autografseanser for fansen utenom kamper og treninger.

Det er ingen vits i å spørre en journalist om hjelp med å få autografen til en spiller. Journalister mister NHL-akkrediteringen sin hvis de spør en spiller om autograf. Det er uprofesjonelt av en journalist å be om slikt.

AVDELINGER
Se SPILLESYSTEM

BANEN
Isflaten i NHL skal være 200 ganger 85 fot stor. Det vil si 61 meter lang og 26 meter bred. Mållinjen er 3,4 meter fra kortvantet. Blålinjene er 23 meter fra kortvantet og 15 meter fra hverandre.

Dette spilles altså på mindre isflater i NHL enn internasjonalt, der banene som oftest er på 60 meter lange og 30 meter brede, og mållinjene er fire meter fra kortvantene.

BILLETTER
Den enkleste måten å kjøpe billetter til en NHL-kamp på, er gjennom Ticketmaster, som du finner lenke til hos klubbenes egne nettsider. Se oversikt over alle lags billettsalg her.

Klubbene lar også fans/sesongkortholdere selge kampbilletter gjennom Ticketsnow.com. I tillegg kan du kjøpe billetter hos steder som Stubhub og Seatgeek.

Hvis du ikke er fast bestemt på å se en kamp, men tåler å ta sjansen på å bli stående uten billett, kan du få tak i billetter til pålydende eller til og med under pålydende hvis du står utenfor arenaen og venter til kampstart eller til billetthaiene gir opp å selge alle billettene sine til den prisen de ønsker. Dette gjelder åpenbart ikke i sluttspillet, da er billettene som regel for attraktive til at dette vil fungere.

Det er heller ingen vits å spørre en journalistvenn om billetter. Journalister akkrediterer seg til idrettsarrangement og kjøper sjelden eller aldri billetter selv.

BUY-OUT
En klubb kan kjøpe seg fri fra en spillerkontrakt for å øke lønnsrommet sitt, men dette medfører en økonomisk straff. Størrelsen på denne økonomiske straffen avgjøres av størrelsen på spillerens lønn og hans alder. Hvis han er yngre enn 26 år, straffes klubben med 1/3 av den gjenværende verdien av kontrakten. Hvis spilleren er 26 år eller eldre, belastes klubben med 2/3 av den gjenværende verdien. Buyoutstraffen spres over en periode på det dobbelte av kontraktens gjenværende lengde.

Spillere kan kun kjøpes ut i et bestemt tidsvindu, fra 48 timer etter at Stanley Cup-finalen er avgjort og fram til 30. juni klokken 17.00 EST. Spilleren må først plasseres på waivers. En spiller med en no-movement-klausul kan nekte plassering på waivers og dermed forhindre buy-out.

CAP HIT
Se LØNNINGER.

COLLECTIVE BARGAINING AGREEMENT (CBA)
Tariffavtalen mellom NHL og spillerforeningen NHLPA. Den er på 540 sider og regulerer alt som påvirker ligaen, for eksempel lønninger, matpenger, flyttekostnader og draftreglement.

Den nåværende tariffavtalen gjelder fram til 15. september 2022.

DIVISJONER
Se SPILLESYSTEM

DOPING
Spillerne i NHL blir testet minst to ganger per sesong. Hvert lag skal testes én uannonsert gang under sesongoppkjøringen og én uannonsert gang under grunnserien. Enkeltspillere kan også bli plukket ut til tilfeldig testing både under grunnserien og sluttspillet. Ligaen kan teste inntil 60 spillere i NHL utenfor sesongen.

Sesongen 2016/17 var den første hvor spillerne også ble testet for bruk av kokain og marihuana. NHL bryr seg ellers kun om de stoffene på WADAs forbudsliste som ligaen anser som «relevant» for ishockey.

Det er også verdt å merke seg at det i tariffavtalen fastslås at en positiv dopingtest «er anonym inntil den avdekker en dopingbruk som må anses som farlig for spillerens helse eller sikkerhet». Hvis det avdekkes dopingbruk på et «farlig nivå», skal spilleren kontaktes «for å fastslå hvorvidt det er en alternativ medisinsk forklaring». Hvis det ikke er en god forklaring, blir spilleren utestengt og beordret til å gjennomgå ligaens behandlingsprogram.

DRAFT
Hver sommer, normalt i slutten av juni, gjennomfører NHL en draft hvor alle klubbene får velge sju nye spillere hver (med mindre de har tradet bort noen draftvalg). I disse draftene kan klubbene velge spillere er minst 18 år 1. september samme år og maksimalt 21 år. Spillere som er 22 år eller eldre og ikke tidligere er draftet, kan ikke draftes, men er tilgjengelig som free agents.

Klubbene beholder normalt rettighetene til en spiller de har draftet i tre eller fire år, avhengig av spillerens alder og hvor han spiller ishockey hen, før de mister rettighetene dersom de ikke tilbyr spilleren kontrakt. Spillere på 18 eller 19 år som draftes fra lag utenfor Nord-Amerika, for eksempel spillere i Norge, beholder NHL-laget rettigheten til i fire år, selv uten å tilby spilleren en kontrakt. Rettigheten eies kun i to år dersom spilleren er 20 eller 21 år.

I draften får lagene velge spillere i en rekkefølge som tar utgangspunkt i at man snur tabellen på hodet, slik at de dårligste lagene får velge de beste talentene. For å redusere et lags lyst til å tape kamper med vilje for å få velge først, har man innført et draftlotteri hvor man gjennomfører tre trekninger. Først trekker man hvilket lag som får velge først, deretter trekker man hvilket lag som får velge som nummer to og til slutt hvilket lag som får velge som nummer tre. Kun lag som ikke kvalifiserte seg for sluttspillet, er med i denne trekningen. Det laget som endte sist, får flest lodd i trekningen.

EKSPANSJON
NHL skal ekspandere fra 31 til 32 lag i 2021. Det 32. laget skal holde til i Seattle og får velge én spiller fra hvert lag i NHL unntatt Vegas Golden Knights. De andre lagene kan beskytte enten en keeper og åtte utespillere eller en keeper, tre backer og sju forwards fra å bli valgt av Seattle. I tillegg er nylig draftede spillere utilgjengelig for Seattle i ekspansjonsdraften.

ENTRY LEVEL
Se KONTRAKTER

ENVEISKONTRAKT
Se KONTRAKTER

ESCROW
Ettersom spillerne i NHL totalt sett skal ha 50 prosent av NHLs omsetning i lønn, tas en del av lønningene deres ut og settes inn på egen konto, såkalt «escrow». Dette ligger ofte på 12-16 prosent av spillernes lønn. Disse pengene får de tilbake etter at regnskapene er gjort opp, dersom ligaens økonomiske resultat tilsier det. Det er ikke alltid de får tilbake hele beløpet.

Legger man til at spillerne må betale føderal skatt og ofte delstatsskatt, samt gi agenten sin 3-5 prosent av lønna og betale medlemskontingent i NHLPA, er realiteten at spillerne i NHL får utbetalt godt under halvparten av det beløpet vi omtaler som lønningen deres.

FARMERLAG
Lagene i NHL har normalt et samarbeidslag i American Hockey League (AHL), hvor de kan plassere unge spillere eller veteraner som ikke klarer å spille seg inn på NHL-laget, men er nyttige å ha i tilfelle skader.

FREE AGENTS
En spiller som står uten kontrakt i NHL, regnes som «free agent». Det er mange forskjellige typer free agents. Vi skal ta for oss de to hovedgruppene her.

En RESTRICTED FREE AGENT (RFA) er en spiller som kun har vært i NHL i en begrenset tidsperiode. Den vanligste kategorien gjelder spillere under 27 år. En RFA-spiller kan ikke signere for en annen klubb enn den som eier lisensen hans, bortsett fra gjennom et OFFER SHEET (se eget punkt). Den klubben som eier en spiller med RFA-status, må ved kontraktens utløp tilby denne spilleren en ny kontrakt for å beholde eierskapet til spilleren. Dette kalles å gi et QUALIFYING OFFER. Dette kontraktstilbudet må inneholde en lønnsøkning (ofte på minst fem prosent) og leveres innen klokken 17.00 EST den 25. juni eller første mandag etter draften. Selv om spilleren takker nei til dette tilbudet, beholder da klubben eierskapet til lisensen hans.

En RFA-spiller har også ARBRITATION-rettigheter.

En UNRESTRICTED FREE AGENT (UFA) er normalt en spiller som har fullført enten sju sesonger i ligaen eller er 27 år eller eldre 30. juni. Han kan da fritt signere med en hvilken som helst klubb i NHL, uten at hans forrige klubb mottar en kompensasjon.

En spiller kan også bli UFA dersom han er 25 år eller eldre og har fullført minst tre sesonger, men har spilt færre enn 80 NHL-kamper (28 for keepere).

KONTRAKTER
En ENTRY LEVEL CONTRACT (ELC) er den første kontrakten en spiller signerer med et NHL-lag. En ELC er på tre år dersom spilleren som signerer er 18-21 år gammel, på to år dersom han er 22-23 år og ett år dersom han er 24 år. Spillere på 25 år eller mer signerer ikke ELC-er, men stantardkontrakter. ELC-kontrakter har en minstelønn på 700.000 dollar sesongen 2019/20 (og øker til 750.000 sesongen etter) og en maksimumslønn på 925.000 dollar.

En STANDARDKONTRAKT er en kontrakt inngått med en spiller som er for gammel til å bli draftet eller som har fullført sin ELC-kontrakt.

En +35-KONTRAKT er en kontrakt som er inngått med en spiller som er 35 år eller eldre. Slike kontrakter teller fullt ut under lønnstaket selv om de kjøpes ut (buy-out) eller degraderes til farmerlaget.

En ENVEISKONTRAKT betyr at spilleren tjener det samme uansett om han spiller i NHL eller AHL.

En TOVEISKONTRAKT betyr at spilleren tjener full lønn mens han spiller i NHL, men en begrenset lønn (ofte rundt 10 prosent) hvis han spiller i AHL.

KLAUSULER
Standardkontraktene i NHL inneholder ofte klausuler som «No Trade», «No Movement». En «No Trade»-klausul innebærer at spilleren kan nekte overgang til et annet lag. Mange spillere har delvise «No Trade»-klausuler, hvor det er tallfestet et bestemt antall lag spilleren kan nekte overgang til. I noen av disse tilfellene må spilleren før hver sesong innlevere en liste over hvilke lag som står på «forbudslisten» hans, i andre tilfeller innleveres slike lister kun dersom en klubbmanager ber om det. En «No Movement»-klausul innebærer at en spiller ikke kan byttes bort eller degraderes til farmerlaget.

LØNNINGER
Minstelønna til en spiller i NHL er sesongen 2019/20 på 700.000 dollar, opp fra 650.000 forrige sesong. Maksimumslønna er på 20 prosent av lønnstaket. Lønnstaket var på 79,5 millioner dollar sesongen 2018/19, hvilket betød at maksimumslønna for en spiller den sesongen var på 15,9 millioner dollar.

Det er vanlig å referere til en spillers «cap hit» (gjennomsnittslønn per år) når man snakker eller skriver om en spillerlønn i NHL. Vi sier at Connor McDavid har 12,5 millioner dollar i lønn nå og er dermed den best betalte spilleren i ligaen. I realiteten er 12,5 millioner dollar den gjennomsnittlige årslønna han har, mens årslønna faktisk varierer fra 10 til 15 millioner dollar underveis i åtteårskontrakten han har med Edmonton Oilers.

John Tavares og Auston Matthews tjener begge 15,9 millioner dollar neste sesong, men deres såkalte «cap hit» er på henholdsvis 11,0 og 11,634 millioner dollar.

En «fun fact» om lønningene i NHL er at de utbetales fra grunnseriens start til grunnseriens slutt, to ganger i måneden. Spillerne har altså allerede fått all lønn utbetalt når sluttspillet starter.

I henhold til tariffavtalen (CBA-en) skal spillerne ha 50 prosent av NHLs omsetning i lønn hver sesong. Derfor benytter NHL seg av det de kaller «Escrow» (se eget punkt).

LØNNSTAK
Klubbene i NHL har hver sesong en maksimumsgrense for hvor mye de kan bruke på spillerlønninger. Lønnstaket var på 79,5 millioner dollar sesongen 2018/19.

NORDMENN
To nordmenn spilte i NHL forrige sesong. Mats Zuccarello fikk 48 kamper og gjorde 40 poeng for New York Rangers og Dallas Stars, mens Andreas Martinsen spilte 24 kamper og gjorde fire poeng for Chicago Blackhawks.

Totalt har åtte nordmenn spilt i NHL. Bjørn «Botta» Skaare var den første. Han fikk én kamp for Detroit Red Wings i 1978/79-sesongen. Senere har Espen Knutsen spilt 207 kamper for Anaheim Ducks og Columbus Blue Jackets, Anders Myrvold har spilt 33 kamper for Colorado Avalanche, Boston Bruins, New York Islanders og Detroit Red Wings, Ole-Kristian Tollefsen spilte 163 kamper for Columbus Blue Jackets og Philadelphia Flyers, mens Patrick Thoresen fikk 106 kamper for Edmonton Oilers og Philadelphia Flyers og Jonas Holøs spilte 39 kamper for Colorado Avalanche. Andreas Martinsen står sommeren 2019 med 152 kamper i NHL, mens Mats Zuccarello har 511 og 355 poeng.

OFFER SHEET
Spillere som er underlagt RFA-status eies som nevnt av den klubben de sist var under kontrakt med, men inntil de inngår en ny kontrakt med den klubben, har andre lag i NHL anledning til å komme med et såkalt «offer sheet». Dette er et kontraktstilbud som innebærer høyere lønn enn QUALIFYING OFFER (se FREE AGENTS). Hvis en spiller signerer et offer sheet, har den klubben som eier spillerlisensen hans anledning til å matche dette kontraktstilbudet. Spilleren må da bli værende i den klubben han var. Hvis klubben som eier spillerlisensen velger å ikke matche tilbudet til spilleren, går lisensen over til klubben som kom med offer sheet. Den forrige klubben mottar da en kompensasjon for tapet av spilleren. Størrelsen på kompensasjonen avhenger av spillerens nye lønn.

Sesongen 2019/20 er kompensasjonen følgende:
Lønn på 1.395.053 dollar eller lavere: Ingen kompensasjon
Lønn på 1.395.054-2.113.716 dollar: Et tredjerundevalg
Lønn på 2.113.717-4.227.437 dollar: Et andrerundevalg
Lønn på 4.227.438-6.341.152 dollar: Et 1.- og 3.-rundevalg
Lønn på 6.341.153-8.454.871 dollar: Et 1.-, 2.- og 3.-rundevalg
Lønn på 8.454.872-10.568.589 dollar: To 1.-, et 2. og 3.-rundevalg
Lønn over 10.568.590 dollar: Fire 1.-rundevalg i draften

OVERGANGSSYSTEM
Klubbene i NHL betaler ikke penger for spilleroverganger, men bytter spillere, kontrakter og draftvalg. De enkleste overgangene er de hvor én spiller går fra klubb A til B og en annen spiller går fra B til A. De mest kompliserte involverer prosentandeler av lønninger som holdes igjen av det laget som sender fra seg en spiller, eller overganger hvor betalingen avhenger av framtidige hendelser som for eksempel hvor langt et lag går i sluttspillet.

Overgangsvinduet i NHL stenger normalt i slutten av februar eller starten av mars. Klubber kan teknisk sett bytte spillere etter deadline også, men disse spillerne får ikke lov til å spille for sin nye klubb før etter at sluttspillet er over, så i praksis har dette ingen hensikt og skjer derfor også ytterst sjelden.

Overgangsvinduet åpner igjen etter sesongslutt.

QUALIFYING OFFER
Se FREE AGENTS

SESONGER
Grunnserien i NHL starter normalt i første halvdel av oktober og varer til første halvdel av april. Grunnserien består av 82 kamper, som spilles over cirka 190 dager. Når grunnserien er over, går 16 lag videre til sluttspillet (se SPILLESYSTEM), også kjent som Stanley Cup. Av disse 16 lagene, kommer 8 fra ligaens østre avdeling (conference) og 8 fra ligaens vestre avdeling. I sluttspillet møtes lagene over sju kamper, hvor det første laget som vinner fire kamper går videre til neste runde. Vinneren av øst møter vinneren av vest i Stanley Cup-finalen, som normalt avsluttes i juni.

SLUTTSPILL
Se SPILLESYSTEM

SPILLERFORENINGEN NHLPA
National Hockey League Players Association er navnet på spillerforeningen. Den forhandler med NHL om tariffavtalen og autoriserer spilleragenter.

SPILLESYSTEM
NHL er delt inn to avdelinger og fire divisjoner: Den østre avdelingen (Eastern Conference) består av divisjonene Atlantic og Metropolitan, mens den vestre avdelingen (Western Conference) består av divisjonene Central og Pacific. Disse navnene hinter om hvilke lag divisjonene består av. Pacific består av lagene nærmest Stillehavet, Central av lag midt inne på kontinentet og Atlantic av lagene nærmest Atlanterhavet, selv om dette er en sannhet med visse modifikasjoner. New York-lagene ligger jo for eksempel rett ved Atlanterhavet, men spiller i Metropolitan.

Atlantic Division består av Boston Bruins, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning og Toronto Maple Leafs.

Metropolitan Division består av Carolina Hurricanes, Columbus Blue Jackets, New Jersey Devils, New York Islanders, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins og Washington Capitals.

Central Division består av Chicago Blackhawks, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Minnesota Wild, Nashville Predators, St. Louis Blues og Winnipeg Jets.

Pacific Division består av Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings San Jose Sharks, Vancouver Canucks og Vegas Golden Knights.

De tre beste lagene i hver divisjon går til sluttspill. Det gir seks lag i øst og seks lag i vest. I tillegg deles det ut to wild card-plasser i hver avdeling. De to beste lagene i øst og de to beste i vest som ikke allerede er kvalifisert for sluttspill, får wild card-plasser.

Divisjonsvinnerne rangeres som nummer én og to i hver avdeling. I første runde av sluttspillet møter den beste divisjonsvinneren det dårligste wild card-laget, den andre divisjonsvinneren møter det beste wild card-laget, og i tillegg møter lag nummer to i én divisjon lag nummer tre i samme divisjon.

Når hver avdeling har kåret en vinner, møtes disse to vinnerlagene i Stanley Cup-finalen (se STANLEY CUP).

STANLEY CUP
Sluttspillet i NHL. 16 lag får plass her hver vår. Tabellplasseringen i grunnserien avgjør hvem motstanderen blir i første runde av sluttspillet. Hver runde spiller som best av sju, hvilket innebærer at det første laget som vinner fire kamper, går videre. I finalen møtes vinneren av den østre avdelingen og vinneren av den vestre avdelingen.

Det laget som vinner Stanley Cup, får pokalen i ett år. Hver spiller og trener får navnet sitt inngravert i pokalen. De får også pokalen til personlig disposisjon i cirka 24 timer hver.

TOVEISKONTRAKT
Se KONTRAKTER

TV
I Norge er det Viasport som sitter på rettighetene til NHL. Det betyr at du kan se kampene på deres TV-kanaler eller hos Viaplay på nettet.

I USA er det NBC som eier NHL-rettighetene, mens det er Sportsnet i Canada.

WAIVERS
Dette er et system som både sørger for at de beste spillerne fordeler seg på flere lag, og for at lagene fokuserer på å utvikle spillere.
Ettersom en klubb ikke har lov til å ha mer enn 23 friske spillere i stallen, og skader er en del av sporten, må klubbene nødvendigvis sende en spiller ned til farmerlaget igjen dersom en klubb med full tropp på 23 spillere får en spiller tilbake fra skadelisten.

Klubben må da plassere en spiller på waivers, hvilket betyr at denne spilleren gjøres tilgjengelig for alle andre lag i ligaen. Et hvilket som helst lag kan overta spilleren og spillerens kontrakt uten å kompensere den klubben som mister ham (for å være helt presis: Klubben må faktisk betale 125 dollar). Det laget som ligger nederst på tabellen, har førsterett.

Klubbene kan degradere spillere til farmerlaget uten å gå via waivers fram til tolv dager før sesongstart. Etter dette, må en spiller via waivers først hvis han skal sendes til farmerlaget.

Ligakontoret poster hver dag klokken 12.00 (eastern time) en liste over spillere som er på waivers. De andre lagene har da 24 timer på seg til å melde sin interesse. Hvis ingen melder seg, kan spilleren sendes ned til farmerlaget i AHL eller lånes ut til en annen liga.

Unge spillere er generelt unntatt fra waivers. Det betyr at spillere under en viss alder eller med færre NHL-kamper enn et bestemt antall, kan sendes ned uten å gå via waivers.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar