NHL-prisvinner Deryk Engelland vil tilbake til Trondheim

Nitten.no snakker med Deryk Engelland minutter etter at han sto på scenen i Hard Rock Hotel og mottok Mark Messier NHL Leadership Award.

LAS VEGAS (Nitten.no): Han hadde spilt flere kamper på nivå tre i profesjonell ishockey i Nord-Amerika – ECHL – enn han hadde spilt på det øverste nivået – NHL – da han kom til Rosenborg i 2012/13-sesongen.

Og selv om han hadde to fulle sesonger bak seg med Pittsburgh Penguins i NHL, var Deryk Engelland ikke mer enn et sjettevalg på backplass i Mario Lemieuxs klubb.

Det ble ikke mer enn 15 matcher for Rosenborg, fordi lockouten i NHL tok slutt, men det er sannelig et eventyr han har vært med på etter at han forlot Norge. Etter halvannen sesong til i Penguins, signerte han som free agent en treårskontrakt på nesten tre millioner dollar per sesong med Calgary Flames.

Kontrakten ga ham rundt 18 millioner norske kroner i brutt årslønn fra 2014 til 2017.

Så kom Vegas Golden Knights inn i NHL. Det var spesielt interessant for Engelland, som hadde bosatt seg i Las Vegas etter at han spilte for Las Vegas Wranglers i ECHL tidlig i karrieren. Det fristet selvfølgelig å få spille for hjembyen. Og ønsket ble innfridd da Vegas valgte Deryk Engelland som den spilleren de kunne ta fra Calgary Flames i ekspansjonsdraften.

Det så ut som en svært lykkelig slutt på karrieren til en hockeykriger som nå var blitt 35 år.

Men skjebnen sa «vent litt, det kommer mer!».

Og det er dette «mer» som er årsaken til at jeg står ved siden av Deryk Engelland her i Hard Rock Hotel & Casino i Las Vegas under NHLs årlige prisshow. Bare noen minutter tidligere sto han på scenen sammen med legenden Mark Messier og tok imot «Mark Messier NHL Leadership Award».

Prisen går til «den spilleren som best eksemplifiserer stort lederskap for sitt lag, på og utenfor isen, og som spiller en ledende rolle i sitt nærsamfunn for å fremme ishockey».

Mark Messier var ikke i tvil om at Deryk Engelland var den opplagte spilleren å hedre.

Derek Engelland spilte ikke bare en viktig rolle for Vegas Golden Knights på isen, i lagets sensasjonelle ferd helt til finale i sin første sesong i NHL. 36-åringen påtok seg også en lederrolle etter den grusomt tragiske masseskytingen i Las Vegas 1. oktober i fjor, der 58 mennesker ble drept og rundt 850 ble såret av skuddene som en gal mann fyrte av fra en hotellsuite høyt oppe i Mandalay Bay Hotel.

Engelland holdt en følelsesladd tale før Vegas’ første hjemmekamp 10 oktober. Den gjorde inntrykk på publikum.

– Uansett hva jeg gjør resten av karrieren, vil den kvelden være et av de største øyeblikkene. Da jeg først fikk vite at jeg skulle gjøre det, tenkte jeg ikke på noe annet i fire-fem dager. Jeg ville ikke ødelegge det. Bare det å få lov til å holde den talen, var en stor ære. Det er en fantastisk by og er herlig samfunn, forteller Engelland.

Han og lagkameratene engasjerte seg umiddelbart etter at tragedien rammet Las Vegas. De stilte seg i kø sammen med andre innbyggere for å gi blod og de besøkte ofre på sykehus i et forsøk på å muntre dem opp.

– Med en gang det skjedde, ville spillerne ut for å bidra. Så ille som det var, førte det til at vi ble en del av lokalmiljøet og lokalmiljøet ble en del av oss. Vi vant den første kampen i Dallas og fikk umiddelbart tekstmeldinger om hvor mye det gjorde for å løfte stemningen i byen. Spillerne fikk lyst til å vinne for byen og innbyggerne. Begeistringen deres etter hvert eneste mål løftet alle spillerne i garderoben vår.

Det gjorde også inntrykk at Engelland og hans kone Melissa startet en ordning hvor mennesker som ble rammet av masseskytingen ble invitert på alle hjemmekampene denne sesongen, og de møtte og takket hver eneste gjest selv etter kampene.

I tillegg har Deryk Engelland jobbet sammen med Ronald McDonald House og Three Square for å hjelpe barn og familier i nød, og hjulpet det lokale brannvesenet med å samle inn over 300.000 kroner til barn som ikke har råd til å spille ishockey.

Samholdet som ble knyttet, får en stor del av æren for at Vegas Golden Knights spilte seg helt fram til finalen i Stanley Cup i sin første NHL-sesong noensinne. Det omtales som en av de største sensasjonene i idrettens historie, og ridderne fra Las Vegas ble belønnet med fire priser natt til torsdag. George McPhee ble kåret til årets manager, Gerard Gallant til årets trener og William Karlsson fikk Lady Byng som den spilleren som viste den beste kombinasjonen av sportslig oppførsel og sportslige ferdigheter.

Engelland mener at det er mange i Vegas Golden Knights som fortjener heder.

– Alle har sett i hele år hvor tett sammenknyttet vi er og hvor mange ledere vi har. Å være en leder her, er ikke vanskelig. Det er ti spillere i laget som kunne ha vært her nå, som representanter for laget og lokalsamfunnet, sier Vegas-backen.

Han synes likevel at det var stor stas å få utmerkelsen av Mark Messier selv.

– Det er en stor ære for meg som vokste opp rundt Edmonton og var Edmonton-fan. Det var spesielt å ta imot prisen fra Mark Messier. Den skal opp på veggen. Dette blir stående som et høydepunkt i karrieren min.

Vi må selvfølgelig snakke om tiden hans i Trondheim også. Engelland lyser opp når Nitten.no forteller at vi kommer fra Norge og har lyst til å snakke med ham om tiden i Trøndelag.

– Det var utrolig moro å spille i Trondheim. Jeg holder fortsatt kontakten med noen av dem og regner med å reise tilbake dit etter at hockeykarrieren er over. Det er litt hektisk nå, men jeg vil definitivt besøke Trondheim igjen, sier Engelland til Nitten.no.

Han har én veldig spesiell grunn til at dette er et mål:

– Min eldste sønn tilbrakte 3-4 måneder der og jeg har lyst til å vise ham hvor han var en liten del av livet sitt.

– Hvordan likte du deg der?

Det var en utrolig erfaring, en øyeåpnende erfaring om livet generelt. Alle der var så utrolig vennlige og det var så vakkert der. Jeg er svært takknemlig for at jeg fikk tilbringe litt tid der, forteller Vegas-helten.

– Kunne du sett for deg den gang at du skulle få en så innholdsrik karriere etterpå?

– Nei, det har vært en lang reise. Det har vært moro. Jeg er takknemlig for alle stoppestedene jeg har hatt underveis. Det har gjort meg til en bedre spiller og en bedre person. Jeg kunne ikke vært mer lykkelig enn jeg er nå.

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

avatar

Author: Roy Kvatningen

Redaktør for #19 | Tidligere sportsredaktør og USA-korrespondent i Nettavisen | Forfatter av «Thor Hansen: Usensurert»

Legg igjen en kommentar